main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 januari 2020 — 10:58

Minister moet motorclubs kunnen verbieden: ‘Overheid weer de baas op straat’

Krijgt de minister van Justitie en Veiligheid straks de bevoegdheid om motorclubs te verbieden? Over die vraag debatteert de Tweede Kamer vandaag. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken, één van de initiatiefnemers van een wetsvoorstel hierover, schuift in Goedemorgen Nederland de kritiek op dit voorstel van de hand.

PvdA, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP willen dat naast de rechter ook de minister motorclubs en andere ondermijnende organisaties kan gaan verbieden. Nu duurt het volgens Kuiken vaak te lang voordat de rechter een besluit neemt.

LEES OOK: Motorclubs schieten als paddenstoelen uit de grond, ondanks strenge aanpak

Snelheid in verbieden motorclubs

“Of de clubs gaan vaak onder een andere naam verder of niet alles kan verboden worden. Wij willen daar snelheid in brengen.” Dat de partijen criminele motorclubs willen verbieden kan op steun rekenen, maar er is ook kritiek op de effectiviteit van dit plan.

Strafrechtadvocaat Jillis Roelse noemt het in Goedemorgen Nederland ‘cosmetische wetgeving’. “Het echte probleem is dat we nauwelijks nog politie hebben in Nederland. Het klinkt allemaal prachtig, maar de vraag is hoe je zo’n wet gaat handhaven.”

‘Wetsvoorstel gevaarlijk’

Hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Jon Schilder van de Vrije Universiteit stelt dat de rechter het prima zelf kan. “Het voorstel dat er nu ligt, geeft een hele grote bevoegdheid aan de minister en ik vind dat gevaarlijk. Zo’n minister wordt gestuurd door politieke motieven en hij kan zo gedwongen worden tot een bepaalde beslissing. Een rechter is volstrekt onafhankelijk en beter in staat om deze beslissingen te nemen.”

Toch vindt Kuiken dat ondanks die kritiek het wetsvoorstel belangrijk is. “Ik wil dat de overheid weer de baas is op straat en niet criminele bendes de dienst uitmaken. Daar heb je wetgeving voor nodig. Je kunt daardoor sneller optreden. Als de minister heeft besloten kan er namelijk meteen gehandhaafd worden, in tegenstelling tot de strafrechtketen waar je moet wachten tot wat er in hoger beroep gebeurd.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer