main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 24 augustus 2019 — 19:37

Federatie Indische Nederlanders: ‘Indonesië moet excuses maken voor oorlogsmisdaden tegen Nederlanders’

Hans Moll van de federatie Indische Nederlanders (FIN) wil dat er meer bewustwording gecreëerd wordt voor de misdaden tijdens de dekolonisatie van Indonesië. Naar schatting vermoorden Indonesiërs, na het uitroepen van de onafhankelijkheid, van 1945 tot 1946, 15 tot 30 duizend Nederlanders en Indische Nederlanders. Moll, zelf van Indische afkomst, zegt daarover in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1:  “Als kind leerde ik al snel het begrip ‘tjingtjangen’ dat betekent fijnhakken. Dat is precies wat ze deden, ze hakten mensen levend in stukken.”

‘Onderzoek naar Nederlands-Indië is eenzijdig’

Moll ageert tegen een Indië-onderzoek dat momenteel gaande is en wordt uitgevoerd door het Koninklijk Instituut van Taal-Land- en Volkenkunde, het Nederlands Instituut voor Militaire Historie en het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. In een open brief op de eigen website van FIN uit de federatie forse kritiek op dit onderzoek. Volgens Moll zijn de onderzoekers veel te eenzijdig: “Als Indische Nederlanders zijn we bang dat bij de onderzoekers heel sterk de nadruk komt te liggen op wat Nederland verkeerd heeft gedaan. Daar heb ik op zich vrede mee, maar ik wil ook weten hoe die slachtpartijen door Indonesiërs werden georganiseerd.

‘Indonesië moet officiële excuses maken’

Nederland maakte eerder officiële excuses voor de zogeheten ‘politionele acties’. Na het einde van de bezetting door Japan trad Nederland hard op om Indonesië weer te herstellen als kolonie. Nu is het volgens Moll tijd dat Indonesië excuses maakt aan Nederland voor de periode daarna. De periode nadat president Soekarno de onafhankelijkheid uitriep en de Nederlanders die in Indonesië woonden groot gevaar liepen. “Naast weerloze Nederlanders en Indische Nederlanders zijn er ook vele Molukkers en Chinezen slachtoffer geworden van het dekolonisatiegeweld.”

‘Slachtpartijen veel beter georganiseerd dan gedacht’

Moll is de archieven in gegaan om te achterhalen hoe de slachtpartijen van de Indonesiërs in zijn werk gingen. Hij stuitte op een getuigenverslag: “Een vrouw schrijft dat de Indonesiërs van hogerhand bij elkaar werden geroepen. Tegen hen werd gezegd welke messen ze mee moesten nemen, ook kregen ze adressenlijsten mee van de personen die ze moesten vermoorden. Het was dus wel degelijk goed georganiseerd. Het beeld dat het willekeurige wraakacties waren op de Nederlanders klopt niet.”

LEES OOK: Nederland liet Indonesiërs vechten, schoot verliezer ter plekke dood

 

Door: Productie WNL

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer