main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
't Wordt Nu Laat - 3 mei 2019 — 11:07

Harold Hamersma prikt wijnmythes door: ‘Bier na wijn kan prima’

Wijnkenner Harold Hamersma prikt verschillende wijnmythes door in ’t Wordt Nu Laat. Verschillende luisteraars wilden toch weten of wat ze hadden gehoord klopt. De wijnkenner laat in veel gevallen weten dat wat er bekend is, niet klopt.

Een opvallend weetje is dat rode wijn niet op kamertemperatuur gedronken dient te worden. “Althans, niet de temperatuur die mensen tegenwoordig in hun woonkamer hebben. Het is niet lekker op 23 graden”, stelt Hamersma. Volgens hem is de misvatting ontstaan, doordat kamertemperatuur vroeger lager was. “Een rode wijn is het lekkerst op een temperatuur tussen de 16 en 18 graden, wat vroeger normaal was in huis.”

De wijnkenner komt ook met een manier om de wijn op de juiste temperatuur te brengen. “Zet het voor gebruik drie kwartier in de koelkast. Je eet je rode fruit ook niet als het 23 graden is.”

Ook zegt Hamersma dat veel mensen wijn niet goed laten luchten. “Heb je wel gezien hoe smal die hals is? Het beste kan de wijn in een karaf worden gegoten, zodat het geforceerd zuurstof tot zich neemt. Daarna terug in de fles en je drinkt gelukkig.” Mocht je geen karaf hebben, dan raadt Hamersma aan het in een maatbeker te doen. “Dan kun je meteen zien of er echt driekwart liter in zit.”

Bier en wijn gaan prima samen

Dan gaat de wijnschrijver ook nog in op twee bekende gezegdes die wijnmythes in de wereld hebben gebracht. “Wijn na bier geeft plezier” en “bier na wijn geeft venijn”. Vooral de laatste is onjuist, zegt Hamersma. “Bier en wijn gaan prima samen. Dit is ontstaan in een periode dat alleen mensen die hoog op de sociale ladder stonden wijn dronken. Dus als je van bier naar wijn ging, was dat goed. Om later terug te gaan naar bier, was een slechte zaak, daarom gaf het venijn.”

Het heeft dus niets met katers of hoofdpijn te maken, zoals veel mensen denken. “Als je venijn of hoofdpijn hebt na een avondje drinken, heb je gewoon te veel gehad”, stelt Hamersma.

Hamermsa laat zijn licht ook nog schijnen op de flessenkeuze bij een wijn. “Het maakt helemaal niets uit of het een kurk of een draaidop is. Vroeger was er alleen kurk, daarom werd dat gebruikt. Tegenwoordig lijkt een draaidop me veel handiger. Dan hoef je ook niet altijd een kurkentrekker bij je te hebben.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Wie snel wat kilo’s kwijt wil of spiermassa wil kweken, kan terecht op de zwarte markt waar een levendige handel bestaat in illegale, gevaarlijke afslankpillen en anabolen. Een zeer lucratieve business voor criminelen. Lopen dealers vaak tegen de lamp? En welk risico nemen de gebruikers? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met:

  • Martin Kooijman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Hoogleraar Sport en Techt Marjan Olfers
  • Onderzoeksjournalist van WNL Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en probeert zelf illegale afslankthee te kopen.

Luister nu naar de podcast!

Elke vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp

Te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Kabinet onderzoekt ‘Vliegende Brigade’ voor opruimen drugsafval

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) onderzoekt of het mogelijk is een speciale ‘vliegende brigade’ op te richten om boeren en tuinders te helpen bij…

Lees meer

Advocaat: De Mos is totaal niet rijk geworden, dus geen corruptie

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is…

Lees meer

Hof geeft Volt gelijk: partij mocht Gündoğan uit fractie zetten

Het gerechtshof in Amsterdam geeft Volt in hoger beroep gelijk: de partij mocht Nilüfer Gündoğan wel degelijk uit de Tweede Kamerfractie zetten. Partijleider Laurens Dassen…

Lees meer

OM verdenkt tieners van doodslag in vereniging Haagse snackbarbaas

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de tieners die eerder zijn opgepakt voor het doodsteken van een Haagse snackbareigenaar van doodslag in vereniging en openlijke geweldpleging….

Lees meer

Rode Kruis en Islamitische Stichting Nederland ontvangen ruim 3 miljoen euro aan donaties voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en…

Lees meer

EU-experts: Russische nepnieuwscampagne lijkt op aanloop invasie

Rusland heeft, net als in de aanloop naar eerdere grote offensieven, de verspreiding van misleidende informatie over Oekraïne opgevoerd. Die waarneming van EU-deskundigen baart zorgen,…

Lees meer

Erdogan kondigt noodtoestand af, dodental Turkije en Syrië boven de 5000

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag….

Lees meer

ACM doet onderzoek bij Vattenfall, Eneco en Essent naar administratie prijsplafond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dinsdag onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. Tijdens de bezoeken aan de bedrijven wil de toezichthouder…

Lees meer

Renske Leijten: nieuwe toeslagenbelofte regering heel ernstig

De belofte van staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) dat voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben…

Lees meer