main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
't Wordt Nu Laat - 3 mei 2019 — 11:07

Harold Hamersma prikt wijnmythes door: ‘Bier na wijn kan prima’

Wijnkenner Harold Hamersma prikt verschillende wijnmythes door in ’t Wordt Nu Laat. Verschillende luisteraars wilden toch weten of wat ze hadden gehoord klopt. De wijnkenner laat in veel gevallen weten dat wat er bekend is, niet klopt.

Een opvallend weetje is dat rode wijn niet op kamertemperatuur gedronken dient te worden. “Althans, niet de temperatuur die mensen tegenwoordig in hun woonkamer hebben. Het is niet lekker op 23 graden”, stelt Hamersma. Volgens hem is de misvatting ontstaan, doordat kamertemperatuur vroeger lager was. “Een rode wijn is het lekkerst op een temperatuur tussen de 16 en 18 graden, wat vroeger normaal was in huis.”

De wijnkenner komt ook met een manier om de wijn op de juiste temperatuur te brengen. “Zet het voor gebruik drie kwartier in de koelkast. Je eet je rode fruit ook niet als het 23 graden is.”

Ook zegt Hamersma dat veel mensen wijn niet goed laten luchten. “Heb je wel gezien hoe smal die hals is? Het beste kan de wijn in een karaf worden gegoten, zodat het geforceerd zuurstof tot zich neemt. Daarna terug in de fles en je drinkt gelukkig.” Mocht je geen karaf hebben, dan raadt Hamersma aan het in een maatbeker te doen. “Dan kun je meteen zien of er echt driekwart liter in zit.”

Bier en wijn gaan prima samen

Dan gaat de wijnschrijver ook nog in op twee bekende gezegdes die wijnmythes in de wereld hebben gebracht. “Wijn na bier geeft plezier” en “bier na wijn geeft venijn”. Vooral de laatste is onjuist, zegt Hamersma. “Bier en wijn gaan prima samen. Dit is ontstaan in een periode dat alleen mensen die hoog op de sociale ladder stonden wijn dronken. Dus als je van bier naar wijn ging, was dat goed. Om later terug te gaan naar bier, was een slechte zaak, daarom gaf het venijn.”

Het heeft dus niets met katers of hoofdpijn te maken, zoals veel mensen denken. “Als je venijn of hoofdpijn hebt na een avondje drinken, heb je gewoon te veel gehad”, stelt Hamersma.

Hamermsa laat zijn licht ook nog schijnen op de flessenkeuze bij een wijn. “Het maakt helemaal niets uit of het een kurk of een draaidop is. Vroeger was er alleen kurk, daarom werd dat gebruikt. Tegenwoordig lijkt een draaidop me veel handiger. Dan hoef je ook niet altijd een kurkentrekker bij je te hebben.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer

Ruim 20 procent meer meldingen van oplichting begin dit jaar

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 20 procent meer meldingen en vragen ontvangen over fraude en oplichting….

Lees meer

Pim Fortuyn Prijs voor columnist Natascha van Weezel

Schrijver/columnist Natascha van Weezel is de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs 2024. Juryvoorzitter Simon Fortuyn heeft dat woensdag bekendgemaakt in het Haagse perscentrum Nieuwspoort….

Lees meer