main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 maart 2019 — 09:16

‘Groningers moeten constant vechten met de NAM voor versterking woning’

Provinciale partijen in Groningen debatteren vandaag over de gaswinningsschade. De SP in Groningen vindt dat de landelijke aanpak niet voldoende is. Daarom pleit de partij ervoor om de provincie een grotere rol te geven. De versterkingsoperatie is nu nog te veel in handen van de NAM, zo zegt gedeputeerde van SP in Groningen Eelco Eikenaar in Goedemorgen Nederland.

“De versterkende operatie zoals die nu loopt is een regelrecht drama,” zegt Eikenaar. “Mensen worden in onzekerheid gestort en weten niet of beloftes worden nagekomen. Dat komt allemaal, omdat de NAM nog veel te veel te zeggen heeft”

De versterking van huizen met schade wordt nu uitgevoerd door het Centrum Veilig Wonen. “Dat is een onderaannemer van de NAM,” zegt Eikenaar. “Die wordt in principe ook aangestuurd door de NAM. Dat betekent dat je voortdurend moet vechten voor die versterkingsoperatie.” Eikenaar pleit er dan ook voor om de gemeenten de versterking uit te laten voeren.

“Wij willen weer het heft in eigen handen nemen. Wij willen een provincie die van onszelf is. Niet een provincie die van de NAM, Shell of het Rijk is,” aldus de gedeputeerde.

Huis uit

Een van de Groningse gedupeerden is Inge Ganzeveld. Zij moest maandenlang haar woning uit vanwege een grondige renovatie. Door de aardbevingen zat haar huis vol met scheuren.

“Ze zouden eerst de woning slopen,” zegt de Groningse. “Toen hebben ze toch besloten te gaan verstevigen en verduurzamen. Toen hadden we weinig keuze en moesten we het huis uit.” Samen met haar twee kinderen zat ze maandenlang in een tijdelijke woning.

De aardbevingsschade heeft een flinke invloed op haar leven gehad. “Ik ben een alleenstaande moeder met twee kleine kinderen. Mijn zoontje heeft een zware vorm van autisme waardoor grote veranderingen veel impact hebben op hem.”

LEES OOK: Minister Wiebes: ‘Gaswinning in 2020 mogelijk onder de 12 miljard kubieke meter’

Door: Tom Janssen

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Dodental aardbeving naar 1500 in Turkije

Het dodental als gevolg van de aardbeving in Turkije is opgelopen naar bijna 1500, meldt de Turkse rampendienst AFAD. De voorzitter van AFAD zegt dat…

Lees meer

Terechte zorgen bij bedrijven over wet op verantwoord ondernemen: ‘Regel het in Brussel’

De klachten van het bedrijfsleven over de nieuwe wet op Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zijn terecht. Dat zegt journalist van Het Financieele Dagblad (FD) Jean…

Lees meer

Rode Kruis opent Giro 7244 voor slachtoffers Turkije en Syrië

Het Rode Kruis begint een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Daartoe is Giro 7244 geopend, meldt de hulporganisatie. Het…

Lees meer

China-expert Jonathan Holslag vreest oorlog VS en China: eerder op korte dan langere termijn

Volgens politicoloog Jonathan Holslag bereidt China zich voor op een aanvaring met Amerika. China is haar kernarsenaal aan het uitbreiden met langeafstandsraketten. “Chinese president Xi…

Lees meer

Duizenden euro’s uitgeven aan babygadgets? ‘Millennials raken hun ouderlijke intuïtie kwijt’

De lat voor kersverse moeders ligt behoorlijk hoog. Ze moeten fit zijn voor de baby, cursussen volgen om hen goed voor te bereiden op de…

Lees meer