main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 maart 2019 — 09:16

‘Groningers moeten constant vechten met de NAM voor versterking woning’

Provinciale partijen in Groningen debatteren vandaag over de gaswinningsschade. De SP in Groningen vindt dat de landelijke aanpak niet voldoende is. Daarom pleit de partij ervoor om de provincie een grotere rol te geven. De versterkingsoperatie is nu nog te veel in handen van de NAM, zo zegt gedeputeerde van SP in Groningen Eelco Eikenaar in Goedemorgen Nederland.

“De versterkende operatie zoals die nu loopt is een regelrecht drama,” zegt Eikenaar. “Mensen worden in onzekerheid gestort en weten niet of beloftes worden nagekomen. Dat komt allemaal, omdat de NAM nog veel te veel te zeggen heeft”

De versterking van huizen met schade wordt nu uitgevoerd door het Centrum Veilig Wonen. “Dat is een onderaannemer van de NAM,” zegt Eikenaar. “Die wordt in principe ook aangestuurd door de NAM. Dat betekent dat je voortdurend moet vechten voor die versterkingsoperatie.” Eikenaar pleit er dan ook voor om de gemeenten de versterking uit te laten voeren.

“Wij willen weer het heft in eigen handen nemen. Wij willen een provincie die van onszelf is. Niet een provincie die van de NAM, Shell of het Rijk is,” aldus de gedeputeerde.

Huis uit

Een van de Groningse gedupeerden is Inge Ganzeveld. Zij moest maandenlang haar woning uit vanwege een grondige renovatie. Door de aardbevingen zat haar huis vol met scheuren.

“Ze zouden eerst de woning slopen,” zegt de Groningse. “Toen hebben ze toch besloten te gaan verstevigen en verduurzamen. Toen hadden we weinig keuze en moesten we het huis uit.” Samen met haar twee kinderen zat ze maandenlang in een tijdelijke woning.

De aardbevingsschade heeft een flinke invloed op haar leven gehad. “Ik ben een alleenstaande moeder met twee kleine kinderen. Mijn zoontje heeft een zware vorm van autisme waardoor grote veranderingen veel impact hebben op hem.”

LEES OOK: Minister Wiebes: ‘Gaswinning in 2020 mogelijk onder de 12 miljard kubieke meter’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer

Betaalbaarheid een illusie, huizenprijzen nemen weer toe: ‘Dat is de fase waar wij nu in zitten’

Volgens experts ligt de woningmarkt op zijn gat. Koophuizen zijn begin van dit jaar weer in prijs gestegen. “Dat is de fase waar wij nu…

Lees meer