main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 13 februari 2019 — 08:13

Thierry Baudet heeft kritiek op StemWijzer: ‘Misleidende vragen’

Thierry Baudet vindt de StemWijzer geen goede tool om te bepalen welke politieke partij het beste bij je past. Dat zei de leider van Forum voor Democratie vanmorgen in Goedemorgen Nederland. Baudet vindt dat er in de StemWijzer veel misleidende vragen zitten.

Om 10:00 uur is de StemWijzer voor de Provinciale Staten-verkiezingen per provincie in te vullen. Veel mensen maken gebruik van de online tool en een deel van de kiezers baseert ook de uiteindelijke keuze op de test. Politiek communicatiewetenschapper Jasper van de Pol vindt dat onverstandig.

“De StemWijzer is een goede tool om je te informeren over de verkiezingen, maar er zitten wel veel aannames en afwijkingen in”, stelt Van de Pol. “Staar je niet blind op het advies”, is zijn advies. De onderzoeker vindt dat de tool te veel inzoomt op wat de partijen in de toekomst willen, terwijl kiezers ook moeten kijken of ze tevreden zijn met de partij waar ze de vorige keer op hebben gestemd.

“Ik kom altijd uit bij Forum voor Democratie”, aldus Baudet, die de kritiek op de StemWijzer steunt. Hij benoemt twee kritiekpunten. “Het ene is dat je vaak met vragen zit als ‘ik vind een goed milieu belangrijk’, maar dan kun je ook heel goed bij ons uitkomen. Maar de StemWijzer interpreteert dat dan als dat je ook nog allerlei dingen van het klimaat vindt.” Volgens Baudet vindt de vragen en stellingen dus misleidend.”

Het tweede punt van kritiek vindt hij dat het te veel over de toekomst gaat. “Terwijl we steeds zien dat partijen van alles beloven, maar het niet waarmaken. Je zou eigenlijk veel beter kunnen kijken naar de afgelopen paar jaar. Dat soort vragen zijn misschien wel nuttiger.”

Door: Thijs Kroezen

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Goedemorgen Nederland-special op Koningsdag

Een speciale Koningsdag-uitzending met drie gasten: Fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers, hoofdredacteur van Vorsten Justine Marcella en Maxima-kenner Josine Droogendijk zijn te gast. Ook zijn we live op de kindervrijmarkt in het Vondelpark in Amsterdam en natuurlijk in Amersfoort waar de familie die ochtend aankomt. We zijn er tussen 9 en half 11 op NPO 1!

9:00 tot 10:30 uur

WNL Op Zaterdag Koningsdag-special

Op Koningsdag is er een extra lange uitzending van WNL Op Zaterdag live vanuit Amersfoort. Margreet Spijker en Toine van Peperstraten ontvangen onder andere Arendo Joustra, Tim Knol en Herman Bleker. We blikken terug op het afgelopen jaar van de koning, en bespreken welke bijdrage de koning levert aan de Nederlandse economie.

WNL Op Zaterdag en WNL Opiniemakers op Koningsdag van 14:00 tot 19:00 op NPO Radio 1.

14:00 tot 19:00
In januari gevonden romp in koffer van vermiste kapster Soest

De romp die in januari in een koffer in Amsterdam werd gevonden, is van de sinds december vermiste kapster Miranda Zitman (52) uit Soest. Ook…

Lees meer

VVD zet senator Anne-Wil Duthler uit Eerste Kamerfractie

De VVD heeft Anne-Wil Duthler uit de fractie van de Eerste Kamer gezet. Dat heeft de partij zojuist bekend gemaakt op haar website. “Zojuist heeft…

Lees meer

Weer handgranaat voor Rotterdamse Club BLU, eigenaar tast in duister

Voor de tweede keer in twee jaar tijd heeft iemand een handgranaat voor de Rotterdamse Club BLU gelegd. Het explosief is afgelopen nacht onschadelijk gemaakt…

Lees meer

Celstraf en rijontzegging voor doodrijden 19-jarige Fleur

Walter van W. heeft van het gerechtshof in Leeuwarden drie jaar cel gekregen voor een dodelijk ongeluk in Loosdrecht op 16 maart 2016, meldt ANP….

Lees meer

Vrouw (29) lag weken dood in huis Zwolle, onderzoek naar zorginstantie

De 29-jarige vrouw die eind maart dood werd aangetroffen in haar woning in Zwolle heeft daar vermoedelijk enkele weken gelegen. Dat meldt het AD op…

Lees meer

Lintjesregen 2019: Humberto Tan, Gerard Spong en Björn Kuipers geëerd

Vrijdag zijn weer duizenden mensen geëerd tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Ter ere van de verjaardag van koning Willem-Alexander krijgen mensen die veel hebben betekent voor…

Lees meer

Boa’s mogen niet staken op Koningsdag van rechter

Buitengewone opsporingsambtenaars in Amsterdam mogen niet staken op Koningsdag zaterdag. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam vrijdag bepaald, schrijft ANP. De handhavers wilden juist op…

Lees meer

OM eist ruim twee celstraf tegen asielzoeker voor brandstichting in aso-azc

Een 37-jarige asielzoeker uit Algerije moet wat het Openbaar Ministerie betreft ruim twee jaar de cel in, vanwege een brandstichting in het aso-azc in Hoogeveen….

Lees meer