main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 juni 2018 — 09:58

Onderzoek: basisinkomen vergroot armoede in Nederland

Een universeel basisinkomen zou in Nederland leiden tot grotere armoede. Dat blijkt althans uit een nieuw onderzoek.

Het onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit Antwerpen in opdracht van het Instituut Gak, gaat uit van een inkomen van 720 euro per maand. Dat bedrag blijkt onvoldoende te zijn voor mensen die momenteel van een uitkering leven. Tegelijkertijd komt er op die manier veel geld terecht bij mensen die het helemaal niet nodig hebben.

Knettergek

“De resultaten van onze berekeningen zijn nog sterker dan ik vooraf had verwacht”, zegt onderzoeker Ive Marx tegen NRC. “Jullie Nederlanders zouden knettergek zijn om het basisinkomen in te voeren en het stelsel voor sociale zekerheid af te schaffen.”

Het invoeren van het basisinkomen zou een besparing betekenen op de uitkeringen en het stelsel daaromheen, maar volgens de onderzoekers blijven we zelfs dan zitten met een gat van 44 miljard euro. De overheid zou dat dan moeten gaan financieren, hoogstwaarschijnlijk door de belastingen enorm omhoog te gooien.

Iedereen geld

De onderzoekers gingen uit van de universele variant van het basisinkomen, waarbij dus door de overheid geld wordt verstrekt aan alle beroepsgerechtigde burgers, ongeacht hun inkomen: iemand met minimumloon krijgt dus hetzelfde bedrag extra als iemand in de hoogste belastingschaal.

Marx ziet vooralsnog geen reden om het Nederlandse sociale landschap drastisch om te gooien: “Jullie hebben wel veel discussie over zzp’ers en flexibele banen, maar het grote plaatje is goed. Er is een hoge tewerkstelling, een laag armoedepeil en weinig inkomensongelijkheid.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Monumenten in de dierentuin en een paralympisch kampioen

WNL In de Kantine komt deze week uit het Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam. Presentatoren Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen:
  • De directeur van Diergaarde Blijdorp, Erik Zevenbergen. De Rotterdamse dierentuin heeft maar liefst 21 Rijksmonumenten;
  • CDA fractievoorzitter Henri Bontenbal  en FD-journalist Martine Wolzak reageren op het regeerakkoord en de uitgelekte Prinsjesdagplannen;
  • Rolstoelbasketballer Mariska Beijer werd afgelopen week gehuldigd nadat ze met haar team goud pakte in Parijs.
Zaterdag om 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

De gemiddelde millennial leaset dingen zoals een fiets, auto of zelfs een huisdier. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt of deze trend verstandig is voor de portemonnee.

Vrijdagavond 23.10 uur
Veranderingen bij Omroep WNL

In het eerder dit jaar verschenen rapport van de Commissie Van Rijn over gedrag en cultuur bij de publieke omroepen bleek dat medewerkers van WNL…

Lees meer

Nieuw natuurplan: boeren moeten slechtste natuur herstellen

Als het aan het kabinet ligt, gaan vooral boeren helpen bij het herstellen van de meest kwetsbare natuur in Nederland. Het zogeheten agrarisch natuurbeheer moet…

Lees meer

Meer gevangenen pleegden vorig jaar zelfmoord in cel

In de Nederlandse gevangenissen hebben vorig jaar zestien gevangenen zelfmoord gepleegd. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) spreekt van een opvallende toename, omdat in voorgaande jaren…

Lees meer

Kabinet wil toeslagenschandaal voor eind 2027 afhandelen

Voor het einde van 2027 wil het kabinet alle gedupeerden van het toeslagenschandaal hebben gecompenseerd, inclusief de vergoeding van eventuele aanvullende schade. In het vrijdag…

Lees meer

SP-leider Dijk begrijpt niets van private equity-standpunt zorgminister Agema: ‘Totale lariekoek!’

SP-leider Jimmy Dijk vindt het onbegrijpelijk dat zorgminister Fleur Agema geen verbod wil op private equity in de zorg. Volgens Agema is privaat kapitaal in…

Lees meer