main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
13 maart 2017 — 18:22

Handelsboycot met Turkije? Dit zijn de gevolgen

Hoe groot is onze export met Turkije?

Volgens het CBS zijn er een kleine 5.000 bedrijven die exporteren naar Turkije. Onze export naar Turkije is de afgelopen tien jaar met 48% gegroeid naar 5,4 miljard euro. Toch is Turkije een relatief kleine handelspartner. 

De uitvoer naar Turkije 1,2% van onze totale goederenexport. Dat maakt Turkije het 14e land van bestemming, ver achter onze belangrijkste handelspartners  zoals Duitsland (98 miljard) , België (44 miljard) en het Verenigd koninkrijk (39 miljard).

Welke Nederlandse sectoren kunnen geraakt worden?

Volgens het CBS voeren we voor 1,6 miljard uit aan machines en ander vervoermaterieel. Maar iets meer dan de helft is doorvoer vanuit de Rotterdamse haven, dus daar verdienen we niet zo heel veel aan. Dat geldt ook de 746 miljoen die we aan computers, printers en telecommunicatieapparatuur uitvoeren. Verder voert Nederland veel metaal en schroot uit (430 miljoen).

Nederland leverde vorig jaar voor 336 miljoen aan basismaterialen waaruit kunststof gemaakt kan worden. Een belangrijke speler in deze sector is DSM. Zij zijn een belangrijke toeleverancier voor de autoindustrie. Ook levert DSM sinds 2013 het supersterke vezel Dyneema aan het Turkse defensiebedrijf FNSS.

Als wij sancties instellen, wat merkt Turkije daarvan?

Iets minder dan 1% van de hele Nederlandse import komt uit Turkije.  Het gaat dan vooral om kleding, schoenen en garen (904 miljoen), groenten en fruit (290 miljoen) en auto’s (148 miljoen).

Ook het toerisme zal het merken, hoewel de inkomsten al opdrogen door de toenemende spanningen in het land. In 2015 werd er door Nederlanders nog 315 miljoen euro uitgegeven aan hotels, eten en drinken en souvenirs in Turkije. In 2016 (tot en met het derde kwartaal) was dat 163 miljoen euro.

De onrust zal ondernemers huiverig maken om een nieuw bedrijf te starten in Turkije of een bedrijf over te nemen. Nederland is de grootste investeerder in Turkije. Maar liefst 2.440 bedrijven investeerden 2 miljard dollar in Turkije. Dat is het dubbele van het Verenigd Koninkrijk, de tweede buitenlandse investeerder in Turkije. Duitsland staat met 693 miljoen dollar op de derde plek. 

Er gaan geluiden op om het Associatieakkoord met Turkije op te zeggen. Wat houdt het verdrag in?

In 1963 hebben de zes landen van de toenmalige Europese Economische gemeenschap, waaronder Nederland, een associatieverdrag getekend met Turkije. 

Het verdrag is vol optimisme over de relatie met Turkije: de landen zijn ‘vastberaden, steeds hechtere banden tot stand te brengen tussen het Turkse volk en de in de Europese Gemeenschap verenigde volkeren’ en ‘vastbesloten het verschil in niveau tussen de economie van Turkije en die van de Lid-Staten der Europese Gemeenschap te verkleinen’.

Het doel van het associatieverdrag is het voor Turken makkelijker te maken in de EU te wonen en te werken. Zo hoeven Turken geen inburgeringscursus te doen en hoeven ze geen referenties aan de IND te verstrekken als ze hier willen komen werken. 

Nederland heeft geprobeerd inburgeringseisen te stellen aan Turken. De Centrale Raad van Beroep heeft die eis in 2011 verworpen omdat Nederland gebonden is aan de verplichtingen uit het Associatieakkoord.

Kan Nederland het verdrag opzeggen?

Als Nederland het Associatieverdrag wil aanpassen of opzeggen dan wordt dat een Herculestaak. De bevoegdheid voor dit soort handelsverdragen ligt sinds het Verdrag van Lissabon uit 2007 niet meer bij lidstaten, maar bij de Europese Commissie. De kans lijkt op dit moment klein dat de Europese Commissie hier een zaak van maakt. Daar zou verandering in kunnen komen als Duitsland, dat zelf een grote Turkse gemeenschap kent, druk gaat uitoefenen binnen Europa.  Nog een obstakel: als we van het Associatieverdrag af willen is daar Europese unanimiteit voor nodig.

Turkije is in 1999 erkend als kandidaat-lidstaat. De voortgang van de onderhandeling is beperkt. Eind 2015 kwam er beweging in de gesprekken omdat de EU Turkije nodig heeft om de vluchtelingencrisis aan te pakken. Zo zijn er afspraken gemaakt om de visumplicht af te schaffen.

Afgesproken was dat de Turken maximaal 90 dagen zonder visum naar Europa mogen reizen voor zaken of vakantie. Het Europese Parlement weigert de visumliberalisatie in stemming te brengen omdat Turkije zijn antiterreurwetten niet heeft aangepast aan Europese normen.

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij na eis van drie maanden cel

De 25-jarige Manu-Narayan A. uit Amsterdam is donderdagavond vrijgesproken van het gooien van stenen naar de politie tijdens de studentenprotesten. Het OM had een gevangenisstraf…

Lees meer

Scholieren roken giftigere vapes dan gedacht: ‘Kankerverwekkende stoffen en giftige metalen’

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat vapes die scholieren roken nog veel giftiger zijn dan gedacht en overschrijden gezondheidsnormen.  Op veel middelbare scholen is…

Lees meer

Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer