main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 15 januari 2017 — 11:07

Cordon sanitaire is bijna af: Klaver sluit Wilders uit

Inmiddels hebben zoveel partijen regeren met de PVV uitgesloten dat een meerderheidscoalitie met die partij bij de huidige peilingen vrijwel onmogelijk is.  Jesse Klaver vormde vandaag de nagel aan de doodskist toen hij in WNL op Zondag aangaf nooit regeringsverantwoordelijkheid te willen delen met de PVV-leider.

“Ik ben niet van partijen uitsluiten, behalve de PVV dan”, aldus Klaver, die vrijdag zijn ambitie om premier van Nederland te worden openbaar maakte. 

Cordon sanitaire bijna af
Vrijdag sloten PvdA en SP samenwerking met de PVV al categoriaal uit. Hans Spekman zei bij het verkiezingscongres van de PvdA “nooit” met hen te willen samenwerken. Het CDA gaf deze week ook aan geen heil te zien in coalitie met de PVV.

Groenlinks, SP, PvdA en CDA zijn in de meest recente peiling van Peil.nl, op zondagochtend altijd exclusief te zien bij WNL, samen goed voor 53 zetels. Omdat D66 (14 zetels) Wilders ook al uitsloot is het Nederlandse ‘cordon sanitaire’ dankzij Klaver’s uitspraken met 67 zetels bijna compleet.

Alleen verschuiving naar rechts kan Wilders nog redden
Tenzij er grote verschuivingen naar rechts plaatsvinden lijkt een kabinet Wilders 1 dus nu al uitgesloten. Overigens leek de VVD, zonder wie een dergelijk kabinet onmogelijk is, niet om samenwerking met Wilders staan te springen. Een dergelijk kabinet “gaat niet gebeuren”, zei fractievoorzitter Halbe Zijlstra eerder in WNL Op Zondag.

UPDATE: Het cordon sanitaire lijkt nu af. Mark Rutte zei zojuist bij Buitenhof: “De kans dat VVD met de PVV gaat regeren is nul. Dat gaat niet gebeuren.”

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer