main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 3 december 2017 — 11:07

Terreurbestrijder Dick Schoof: ‘Terreurdreiging niet minder na val kalifaat’

De val van Islamitische Staat in het Midden-Oosten betekent niet dat de terreurdreiging minder wordt. Dat zei Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof vanochtend in het tv-programma WNL Op Zondag op NPO 1.

“De val van het kalifaat betekent niet dat de dreiging minder wordt,” zegt Schoof. “Islamitische Staat is niet ineens weg.”

De terreurbestrijder voegt daaraan toe dat hij 100 procent veiligheid tijdens de feestdagen niet kan garanderen. Hij overlegt uitvoerig met gemeenten en kan alsnog bepalen extra maatregelen te nemen tijdens de feestdagen.

Extra maatregelen feestdagen

“We hebben contact met alle gemeenten over de manier waarop maatregelen worden genomen. We doen wel suggesties voor grote evenementen,” aldus Schoof. “Als er zichtbare maatregelen worden genomen vanwege concrete aanwijzingen, dan laten we dat ook weten.” De terrorismebestrijder noemt het voorbeeld van het Europees Kampioenschap vrouwenvoetbal dat dit jaar in Nederland werd gehouden. Daarbij was sprake van een concrete dreiging.

“Het allerbelangrijkste is dat we de juiste inschatting maken van een persoon die mogelijk een dreiging vormt,” zegt Schoof. “Maar het kan altijd zijn dat er iemand doorheen glipt.” De NCTV geeft aan dat de veiligheidsdiensten er alles aan doen om het juiste risicoprofiel te schetsen. “Helaas moeten we erbij zeggen dat we 100 procent veiligheid nooit kunnen garanderen, maar ga gewoon lekker naar die kerstmarkten.”

Vluchtelingenstroom

We moeten ook niet naïef zijn over de vluchtelingenstroom, stelt NCTV schoof. Vorige week werden vier Syriërs opgepakt, van wie twee betrokken zouden zijn geweest bij terroristische activiteiten. Een aantal van de vluchtelingen wordt ook verdacht van mensensmokkel. Mogelijk waren de Syrische migranten ook betrokken bij een hennepkwekerij.

Er komt een zekere dreiging uit de vluchtelingenstroom waarvoor we niet naïef moeten zijn, stelt Schoof. “Daarom letten we ook echt op die vluchtelingenstroom. We letten op alle radicalen in dit land omdat het gewoon mogelijk is dat ze aanslagen beramen.”

Screening vluchtelingen

VVD-Kamerlid Malik Azmani stelde deze week voor om de tienduizenden Syrische vluchtelingen die in Nederland zijn alsnog te screenen. Dat is volgens Schoof niet te doen. “Maar er worden grote slagen gemaakt om een aantal Syrische vluchtelingen nogmaals te controleren. Er wordt expliciet gekeken of ze toch betrokken zijn geweest bij een terreurorganisatie. Ook zijn we alert op elke aanleiding tot verder onderzoek naar radicalisering.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde leeftijd ligt op 65 jaar en elf…

Lees meer