Kapotte motor en 55 dagen onderweg, maar eerste vlucht naar Nederlands-Indië was een succes
Een noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste vlucht naar de andere kant van de wereld centraal. Vanaf Schiphol, toen nog een modderig veld, vlogen dappere piloten honderd jaar geleden naar Batavia (nu Jakarta, red.). “Niemand ter wereld had dat al gedaan”, vertelt documentairemaker Eline Boshuizen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Met het afleggen van de eerste intercontinentale vlucht wilde ze aantonen dat Nederlands-Indië een stuk sneller te bereiken was dan per stoomboot. Ook zakelijk gezien was deze ontwikkeling zeer aantrekkelijk, omdat het besturen van de kolonie een stuk efficiënter zou kunnen verlopen.
De trip zou daarom veel betekenen voor de toekomst van de grootste luchthaven van Nederland. “Vliegen stond nog in de kinderschoenen in 1924. Er waren geregeld ongelukken, maar ze wilden zo graag deze vlucht afleggen”, zegt Boshuizen. “Wij Nederlanders wilden laten zien dat we dat konden.”
Oncomfortabele toestellen
Waar mensen nu comfortabel in 15 uur naar Indonesië vliegen, ging dat vroeger wel anders. “12.000 kilometer was ontzettend veel in die tijd.” Zeker als je kijkt naar het interieur van het Fokker-toestel. Er was capaciteit voor één piloot in de cockpit, met vier rieten stoeltjes daarachter, strak achter elkaar.
Daarnaast hadden mensen het erg koud in de lucht, omdat in die tijd nog geen drukcabines waren. Bijkomend probleem was dat de vliegtuigen van toen niet boven slecht weer konden gaan vliegen, waardoor veel toestellen in die tijd verloren gingen.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Toch was de Fokker F.VII zeer geavanceerd voor zijn tijd. De cabine was overdekt, waardoor de piloot en de passagiers niet meer in de open lucht zaten te klappertanden. Niet dat er passagiers aan boord waren. Alle passagiersstoelen werden verwijderd, zodat extra benzinetanks konden worden opgeslagen, evenals reserveonderdelen zoals een propeller.
Motorpech boven Bulgarije
De reis moest in 22 dagen worden volbracht. Althans, dat was de bedoeling. De vier bemanningsleden stegen op 1 oktober 1924 op van Schiphol, maar na twee dagen ging het boven Bulgarije al mis. “Het vliegtuig kreeg motorpech”, vertelt Boshuizen. “Ze maakten een noodlanding op het platteland. In die tijd had je niet direct een motor op voorraad of een garage in de buurt.”
De piloten deden een inzamelingsactie om de vlucht voort te kunnen zetten. “Er was een weekblad, Het Leven, dat een nieuwe motor sponsorde. Na een maand konden ze eindelijk verder. Op 24 november, deze zondag honderd jaar geleden, bereikten ze Batavia. Daar werden ze als helden ontvangen.”
In totaal waren ze 55 dagen onderweg. Saillant detail is dat het toestel de terugweg nooit in de lucht is geweest: de kist werd op een boot getakeld en zo naar Nederland gebracht.
Lees ook:
Door: Rick Hartkamp
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meer