Somalische boeren gebukt onder droogte: ‘Bijna al mijn koeien zijn dood, vluchten is de enige optie’
Vrijwel al zijn dorpsgenoten zijn vertrokken naar de stad, maar de Somalische boer Mohamed houdt hoop dat hij ooit weer maïs kan verbouwen op zijn gortdroge land. Een beetje regen is alles waar op hij naar verlangt. Het wachten wordt waarschijnlijk amper beloond. Hoewel Somalië een regenseizoen van zes maanden kent, druppelt het soms maar voor vijftien dagen.
Somalië gaat gebukt onder extreme droogte en aanhoudende hongersnood, mede veroorzaakt door een veranderend klimaat. Zes miljoen mensen lijden extreme honger. Sinds 2021 is naar schatting een derde van de veestapel omgekomen. Achthonderdduizend Somaliërs moesten hun thuis verlaten, op zoek naar water en voedsel, en kunnen zich vluchteling in eigen land noemen.
Bijna alle koeien dood
Mohamed hoopt op zijn land van 2500 vierkante meter te kunnen blijven. ”Het doet me pijn”, vertelt hij in het WNL-programma Missie Middeldorp op NPO 2. ”Als we hier waterputten hadden, zouden we allerlei fruit kunnen telen. Nu is het een woestijn. Het kost me twee dagen om maïs, tomaten en graan te zaaien. En als het lange tijd niet regent, moeten we van vooraf aan beginnen.”
Hij laat op zijn telefoon foto’s zien van hoe het was. Groen, zelfs met weinig regen kan er veel groeien, alleen dan moet de regen wel komen. ”Andere landen hebben wel water en machines, zoals Europa. Mijn land is groter, maar ik heb geen water.”
Mohammed heeft drie van zijn 32 koeien over. ”Als ik ze op tijd had verkocht, had ik nog een bron van inkomsten gehad, maar ze zijn allemaal gestorven.” De broer van Mohammed is inmiddels naar de stad Hargeisa vertrokken. Als het niet gaat regenen, moet Mohammed hem op den duur volgen.
Troebel en bruin
Sahra beheert een waterput in de droogte. Het water is troebel en bruin, maar dieren én mensen drinken. ”Alle voeren uit het gebied komen hier naartoe. Ze lopen zo’n anderhalf uur om hier te komen”, vertelt Sahra. ”Ik vraag alleen geld als ze het kunnen betalen.” Of het water vies is? ”Nee! Er zit wat modder in.”
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
De put begint overduidelijk leeg te raken. De familie van Sahra is naar de stad getrokken. ”Ik ben alleen achtergebleven voor het vee en om een oogje op de waterput te houden. Als de put helemaal droog komt, gaat iedereen dood.”
Vluchtelingenkamp
De dorpelingen vluchten massaal naar de stad in hoop op een beter leven. Valse hoop, zo blijkt. Velen komen in een vluchtelingenkamp terecht. Rondom Hargeisa liggen er een stuk of twintig, waar in totaal 93.000 mensen verblijven.
”Ik ga elke dag naar de stad om werk te zoeken”, vertelt de broer van boer Mohammed. ”Het is 3,5 uur lopen. De bus kunnen we niet betalen. Een enkeltje kost omgerekend een euro.”
Hij loopt langs geïmproviseerde krottenwoningen. ”De leefomstandigheden zijn slecht”, vertelt hij. ”Tien jaar geleden begonnen we iets van de klimaatveranderingen te merken. We dachten dat het tijdelijk zou zijn. Het gaat alleen maar achteruit. Ik heb er geen goed gevoel over. We hebben het allemaal zwaar.”
Meer weten? Kijk vanavond vanaf 22.30 uur naar Missie Middendorp op NPO 2. Eerdere afleveringen bekijk je hier, via NPO Start.
Door: Michiel van Renselaar
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
Volgens critici is de afgelopen klimaattop in Bakoe (Azerbeidzjan) uitgedraaid op een regelrecht fiasco, omdat rijke landen hebben afgesproken tot aan 2035 jaarlijks ‘slechts’ 300…
Lees meerNederland haast zich vrijdag massaal naar de winkelstraat of webshop voor producten tegen een spotprijs. Maar kun je winkelketen op Black Friday wel vertrouwen? “De…
Lees meer”Hij had haar brein overgenomen. Isolatie. Dat was zijn enige doel. Zij is nu van hem”, vertelt Wim Hertgers. Zijn dochter Sanne (31) werd vermoord…
Lees meerOud-premier Mark Rutte heeft zelf zijn opvolger Dick Schoof gepolst. Dat meldt het Algemeen Dagblad maandagochtend. Schoof was niet de eerste kandidaat die met Rutte…
Lees meerVan Bristol tot Big Bazaar. Van Game Mania tot Blokker. Het aantal faillissementen in de detailhandel is in het derde kwartaal bijna met de helft…
Lees meerBrussel moet zo snel mogelijk in gesprek met Donald Trump, de gekozen president van de Verenigde Staten. Dat zegt journalist van Het Financieele Dagblad Jean…
Lees meerDe hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…
Lees meerDe waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…
Lees meerDeze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….
Lees meerKlimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meerFemicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meerMicrodosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meerDe inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meer