ChristenUnie en NSC willen ‘Schijf van vijf’ voor smartphonegebruik kinderen: ‘Overheid moet ouders handvatten geven’
Een Schijf van vijf niet voor voedseladvies, maar voor telefoongebruik voor kinderen. Dat is het idee van ChristenUnie en NSC. Veel ouders hebben geen idee hoe ze het smartphoneleven van hun kroost in goede banen moeten leiden. De partijen willen dan ook dat de overheid bepaalde handvatten aanreikt. ”Als ouders een school of GGD binnen stappen, moeten ze advies en tips kunnen inwinnen”, zegt CU-Kamerlid Don Ceder.
”We zien steeds meer dat we écht een probleem hebben”, zegt Ceder in Goedemorgen Nederland op NPO 1. ”Kinderen zijn in ontwikkeling, maar onderzoeken laten dat social mediagebruik negatieve gevolgen heeft voor de mentale gezondheid. Met name meisjes hebben hier last van. Social media doen iets met hun zelfbeeld.”
Organisaties als GGD en Bureau Jeugd en Gezin kunnen echter geen eenduidig advies geven aan ouders die met de handen in het haar zitten, stelt de politicus. Er zijn simpelweg geen richtlijnen. Ceder meent daarbij dat organisaties koudwatervrees hebben bij het noemen van een verstandige leeftijd voor een smartphone.
Telefoon zonder internet
”De politiek kan niet besluiten wat ouders moeten doen”, benadrukt Ceder, maar ouders hebben wel hulp nodig. ”Een advies kan bijvoorbeeld zijn je kind voor 12 jaar een internetloze telefoon te geven.”
ChristenUnie en NSC schreven eerder een opiniestuk in het AD. Daarin staat: ‘Zoals het Voedingscentrum handvatten geeft voor gezonde voeding, moet ze dat ook doen op het gebied van gezond smartphonegebruik. Maak duidelijk wanneer kinderen eventueel een internetloze telefoon kunnen krijgen en wanneer een smartphone. En wanneer ze op socialemediakanalen mogen. En geef handvatten over te hanteren schermtijd of over een schermvrije slaapkamer. Duidelijk gecommuniceerde normen geven ouders houvast. Het is daarom hoog tijd voor een Schijf van Vijf voor smartphonegebruik.’
Lees ook:
De grootste gevolgen van een smartphoneverslaving én hoe je afkickt
Door: Michiel van Renselaar
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Vrijdagavond in Het Misdaadbureau
Hoe loste een ‘poepzeef’ misdrijven op? In Het Misdaadbureau duikt presentator Maaike Timmerman in het leven en de carrière van de Nederlandse Sherlock Holmes: Co van Ledden Hulsebosch, een beroemde pionier die de forensische wereld op z’n kop zette. Maurice Aalders en Arian van Asten van de Universiteit van Amsterdam schreven een boek en vertellen hoe het werk van Co van Ledden Hulsebosch tot op de dag van vandaag relevant is.
Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in zijn memoires en spreekt met nazaten van Van Ledden Hulsebosch.
Luister vanaf 19.00 uur naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.
ING tempert het optimisme over de economische groei in de komende kwartalen. “De groei in de nabije toekomst zal naar verwachting matig zijn”, waarschuwde de…
Lees meerKick Out Zwarte Piet (KOZP) gaat zaterdag demonstreren bij de sinterklaasintocht in het Zuid-Hollandse Middelharnis (Goeree-Overflakkee). Dat bevestigt KOZP-voorman Jerry Afriyie. Hij sluit niet uit…
Lees meerSchrijver Tommy Wieringa ging meermaals naar Oekraïne om hulpgoederen te brengen. Hij schreef er het boek Konvooi over. “De inval begon. Ik zat op de…
Lees meerAcht op de tien burgemeesters in Nederland zijn heel veel tijd kwijt aan het oplossen van problemen veroorzaakt door verwarde personen. Dat blijkt uit een…
Lees meerChristenUnie-leider Mirjam Bikker roept politici op om het integratiedebat zonder taboes te voeren. Dat zegt ze naar aanleiding van toenemend antisemitisch geweld in Nederland. “Benoem…
Lees meerZie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan. In Vianen wel te verstaan. Sinterklaas en zijn Pieten varen zaterdag om 12.00 uur de Passentenhaven…
Lees meerHet geweld in Amsterdam is niet het gevolg van mislukte integratie, maar heeft te maken met een religieprobleem. Dat zegt journalist en directeur van debatcentrum…
Lees meerAlbanië was drie decennia geleden nog een dictatuur à la Noord-Korea, maar het land dat bij de meeste Nederlanders vooral bekend staat als goedkope vakantiebestemming…
Lees meerAmsterdam maakt een slechte beurt door niet tijdig in te grijpen bij de pro-Palestina-demonstratie op de Dam woensdagavond. Dat stelt VVD-prominent Annemarie Jorritsma. ”Dit is…
Lees meerGemeentes hoeven halverwege volgend jaar minder opvangplekken voor Oekraïners te regelen, meldt minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie). Het benodigde aantal opvangplekken gaat omlaag van…
Lees meerPiepkleine elektrische autootjes, zogeheten light electric vehicles, zullen straks het straatbeeld in de Nederlandse binnensteden bepalen, verwacht brancheorganisatie RAI Vereniging na onderzoek. “Komend decennium verandert…
Lees meerBij Defensie staan potentiële werknemers in de rij, zegt staatssecretaris Gijs Tuinman. “Mijn uitdaging is niet dat er geen Nederlanders bij Defensie willen werken. Bij ons…
Lees meerDe demonstratie die studenten en docenten in het hoger onderwijs donderdag in Utrecht wilden houden, gaat niet door. Volgens de gemeente was een pro-Palestijnse organisatie…
Lees meerDe NS waarschuwt voor “zeer forse” gevolgen voor treinreizigers door de staking bij spoorbeheerder ProRail vrijdagochtend. Door die staking ligt het treinverkeer in Midden-Nederland tussen…
Lees meerLian Heinhuis, fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam, vindt dat premier Dick Schoof “heel kwalijke uitspraken” heeft gedaan na het geweld in Amsterdam vorige week…
Lees meer