main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Café Kockelmann - 25 oktober 2024 — 23:49

Van Vroonhoven (NSC): zonder compromis was kabinet gevallen

Als er geen compromis over asiel was bereikt, zou het kabinet zijn gevallen. Dat zegt waarnemend NSC-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven vrijdagavond in Café Kockelmann op NPO 2. “Dat realiseren wij ons heel goed.”

Woensdag kwamen coalitiepartijen NSC en PVV na onderhandelingen onder leiding van premier Dick Schoof tot een akkoord, waarna gisteravond ook VVD en BBB instemden. De door de PVV geliefde asielnoodwet is van tafel. In ruil voor de knieval van die partij wordt het beleid inhoudelijk nog wat aangescherpt.

“Ik heb tegen Geert Wilders gezegd: het is jouw bloedbaan die de onze doorkruist”, zegt Van Vroonhoven over de gesprekken. “Het ging om asiel en rechtsstatelijkheid. We moesten met elkaar tot een oplossing komen en ik geloof dat er echt wederzijds begrip was. Het ging er hard aan toe, maar het was niet onaangenaam of vervelend.”

Café Kockelmann gemist? Kijk de volledige aflevering hier terug, via NPO Start.

De twee partijen waren zich bewust van wat er op het spel stond, benadrukt Van Vroonhoven. “We hebben tegen elkaar gezegd: we bewandelen een dun koord.” In Met het Oog op Morgen zegt ook premier Schoof vanavond dat de coalitie zonder akkoord op asiel niet verder kon.

‘Gewoon wetsvoorstel’

Van Vroonhoven is blij dat de asielnoodwet van tafel is. In plaats daarvan komt het kabinet met een ‘asielnoodmaatregelenwetsvoorstel’, zoals vermeld in een brief van Schoof aan de Kamer. “Het had alle namen kunnen hebben, als het maar geen noodwet was. Het is een prima naam.”

“Het zegt waar het over gaat; het is gewoon een wetsvoorstel. Daar ging het om. We zetten tempo erop, maar we gaan een normale procedure in”, aldus Van Vroonhoven.

Ze heeft overigens geen idee waarom asielminister Faber niet bij de onderhandelingen betrokken was. “Daar gaat de heer Wilders over. Iedereen kiest zijn eigen mensen.”

Syrië

In het wetsvoorstel is opgenomen dat Syriërs mogelijk worden teruggestuurd naar veilige delen van dat land. Voor Van Vroonhoven geen makkelijk besluit. “Die laatste zin voelt voor ons heel ongemakkelijk. We proberen die laatste stap ver bij ons weg te houden.”

Lees ook: 

Kabinet beloofde gouden bergen, maar loopt tegen obstakels aan: ‘Daar moeten ze transparant over zijn’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zwangere Sumanta Bansi (22) verdween plots van de aarde: ‘We wilden haar vinden, voor de nabestaanden’

De 22-jarige Sumanta Bansi verdween in 2018 plotseling. Haar moeder, die in Suriname woonde, sloeg alarm toen ze haar dochter niet kon bereiken. Officier van…

Lees meer

Erg drukke spits door vakantieverkeer

De spits is vrijdagmiddag “heel druk”, meldt de ANWB. Op het drukste moment, rond 16.30 uur, stond er 840 kilometer file. Rond 17.50 uur was…

Lees meer

Bert Huisjes verlaat WNL

Bert Huisjes heeft besloten te vertrekken als bestuurder bij Omroep WNL. De Raad van Toezicht van WNL betreurt het vertrek, maar heeft zijn ontslag aanvaard….

Lees meer

Schoof bevestigt: snel grenscontroles, spreidingswet van tafel

Premier Dick Schoof bevestigt in een brief aan het parlement dat het kabinet eruit is: er komen vanaf eind november grenscontroles en de spreidingswet gaat…

Lees meer

Partij voor Zeeland verdubbelt zetels met komst opgestapte BBB’ers

De twee provinciale politici die onlangs uit de BBB-fractie in Zeeland stapten, hebben zich aangesloten bij de Partij voor Zeeland. Die fractie verdubbelt daardoor in…

Lees meer

NSC-Kamerlid Jesse Six Dijkstra: ‘Nederland loopt achter met digitale veiligheid en dat is een samenlevingsprobleem’

Digitale dreiging vormt een steeds groter probleem, maar Nederland loopt behoorlijk achter als het gaat om digitale veiligheid. Dat stelt NSC-Tweede Kamerlid Jesse Six Dijkstra….

Lees meer

Eén op de vijf ouders is gaan werken door pilot met gratis kinderopvang

In het Zeeuws-Vlaamse Sas van Gent werd 2,5 jaar een pilot gehouden met gratis kinderopvang. “Van de ouders is één op de vijf gaan werken…

Lees meer