main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 25 oktober 2024 — 13:49

NSC-Kamerlid Jesse Six Dijkstra: ‘Nederland loopt achter met digitale veiligheid en dat is een samenlevingsprobleem’

Digitale dreiging vormt een steeds groter probleem, maar Nederland loopt behoorlijk achter als het gaat om digitale veiligheid. Dat stelt NSC-Tweede Kamerlid Jesse Six Dijkstra. ”Er zijn grote uitdagingen die overwonnen moeten worden.”

Het gebrek aan digitale weerbaarheid is een probleem dat de hele samenleving aangaat, meent Six Dijkstra. Nederland doet het een stuk slechter dan andere landen in de EU. Zo had de zogeheten NIS2-richtlijn op 17 oktober al van kracht moeten zijn, maar deze cybersecuritywet moet nog door de Tweede Kamer behandeld worden. Waarschijnlijk gebeurt dit pas na de jaarwisseling.

Luister Sven op 1 terug als podcast:

”We zijn veel te laat. Dit had al veel eerder moeten gebeuren”, reageert het NSC-Kamerlid in Sven op 1 op NPO Radio 1. ”De NIS2-richtlijn is een Europese wet die bedrijven binnen de overheid en vitale sector bepaalde eisen oplegt als het gaat om digitale veiligheid. Als bedrijf moet je aan deze eisen voldoen. Het is wettelijk afdwingbaar. Het zijn fundamentele maatregelen die ervoor zorgen dat we als samenleving een stuk weerbaarder zijn.”

‘Nederland is verkokerd’

Waarom wacht Nederland zolang met het invoeren van deze wet? ”Daar heb ik geen duidelijk antwoord op gekregen van het vorige kabinet. Alleen dat we het in Nederland anders hebben ingericht. Het toezicht is hier versnipperd. De Nederlandse overheid is erg verkokerd. Dat zien we nu met Europese wetten die stuk voor stuk te laat worden ingevoerd. Iets waar de digitale weerbaarheid onder lijdt. Dat is een probleem waar de staatssecretaris Digitalisering en Koninkrijksrelaties ook mee bezig is.”

Bussen plat

Systemen zijn nooit 100 procent te beveiligen als medewerkers er slordig mee omgaan, door bijvoorbeeld op een verkeerd linkje te klikken, weet Six Dijkstra. De schade kan echter beperkt worden door goede netwerksegmentatie. ”Dat houdt in dat alle informatie niet op één plek staat. Als een hacker een systeem van een organisatie binnenkomt, kan hij dan niet in één keer bij alle informatie. Hij wordt enigszins beperkt in zijn bewegingsruimte.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Er is werk aan de winkel, aldus de NSC’er. Hij noemt de CrowdStrike-storing van afgelopen zomer toen een deel van de samenleving plat lag. ”Bussen konden niet rijden, vliegtuigen niet opstijgen. Dat was geen hack, maar een storing bij Defensie. Desalniettemin raakt het de weerbaarheid van de samenleving. Een weerbare samenleving is een samenleving die ook doordraait op momenten dat bepaalde systemen uitvallen.”

Lees ook:

Grootschalige cyberaanvallen op Nederland zijn een ‘wake-up call’: ‘We zijn kwetsbaar’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Straf op wegmaken van een lijk moet omhoog

De straf op het wegmaken van een lijk moet omhoog. De rechter kan hiervoor maximaal 2 jaar celstraf opleggen, maar veel nabestaanden vinden deze strafmaat te laag en daarmee onrechtvaardig. Dat blijkt uit een rondgang van de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met nabestaande Martine Sinkeldam, Lena Olivier van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers, Officier van Justitie Miranda van Turennout en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur

Vanavond: Wat levert gratis kinderopvang onze economie op?

Ouders brengen hun kinderen nu voornamelijk twee dagen per week naar de opvang. Sommigen willen dat vaker doen, maar kunnen het simpelweg niet betalen, of het levert te weinig op.

Kan gratis kinderopvang ervoor zorgen dat millennials weer wat meer gaan werken? En welke voordelen heeft het voor de kinderen? Presentator Jill Bleiksloot zoekt het uit.

Vrijdag 23.10 uur
Erg drukke spits door vakantieverkeer

De spits is vrijdagmiddag “heel druk”, meldt de ANWB. Op het drukste moment, rond 16.30 uur, stond er 840 kilometer file. Rond 17.50 uur was…

Lees meer

Bert Huisjes verlaat WNL

Bert Huisjes heeft besloten te vertrekken als bestuurder bij Omroep WNL. De Raad van Toezicht van WNL betreurt het vertrek, maar heeft zijn ontslag aanvaard….

Lees meer

Schoof bevestigt: snel grenscontroles, spreidingswet van tafel

Premier Dick Schoof bevestigt in een brief aan het parlement dat het kabinet eruit is: er komen vanaf eind november grenscontroles en de spreidingswet gaat…

Lees meer

Partij voor Zeeland verdubbelt zetels met komst opgestapte BBB’ers

De twee provinciale politici die onlangs uit de BBB-fractie in Zeeland stapten, hebben zich aangesloten bij de Partij voor Zeeland. Die fractie verdubbelt daardoor in…

Lees meer

Eén op de vijf ouders is gaan werken door pilot met gratis kinderopvang

In het Zeeuws-Vlaamse Sas van Gent werd 2,5 jaar een pilot gehouden met gratis kinderopvang. “Van de ouders is één op de vijf gaan werken…

Lees meer