main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 oktober 2024 — 11:16

Amsterdam viert 750e verjaardag, maar is Mokum nog wel gezellig? ‘Vroeger veel swingender’

Amsterdam viert vanaf zondag een jaar lang haar 750e verjaardag. De organisatie belooft meer dan 300 feestelijkheden voor alle Amsterdammers én de rest van Nederland. Critici stellen dat Mokum door de hordes toeristen, regeldruk en torenhoge woningprijzen een stuk minder gezellig is dan vroeger. BBB wil de hoofdstad zelfs ”redden”.  Hoe denken de Amsterdammers daar zelf over? Goedemorgen Nederland maakte een ronde op straat.

”Veel overlast, veel geschreeuw, veel gedoe”, somt een blonde vrouw op in het centrum. ”Vroeger was het veel gezelliger”, klaagt ze. ”Nu is het echt ieder voor zich. Individualistisch en minder swingend.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Een voorbijgangster op de Nieuwmarkt vertelt: ”Ooh, toen ik in Amsterdam kwam wonen was ik 21. Ik kwam hier studeren. Het was totaal anders. Heel stil, heel rustig en heel dorps.” Mopperen doet ze echter niet. ”Amsterdam is een prachtige stad. Dan kijk ik wel door die toeristen heen!”

‘We leven ervan’

Een ondernemer vertelt juist heel blij te zijn met de vliegtuigen vol gasten uit het buitenland. ”Daar leven wij heel goed van. Alle Europese steden hebben met toerisme te maken. Waarom Amsterdam niet? Het is één van de mooiste steden ter wereld.”

Een man merkt op: ”In India is het ook heel druk. Daar leven de mensen ook op elkaar. Amsterdam is een stad!” Een vrouw met een hondje is het daar niet mee eens. ”Soms kun je niet eens doorlopen. Je wordt bijna onder de voet gelopen.”

Wereldkampioen klagen

”We zijn ook wel wereldkampioen klagen, mag ik als Amsterdammer zeggen”, reageert Sietse Bakker, programmadirecteur Amsterdam 750. ”Amsterdam is al 750 jaar in verandering. Als je kijkt naar de verschillende jubilea, zie je de verschillen. Het zijn mooie snapshots van de stad. Alle verschillende meningen zijn mooi. De enorme diversiteit in Amsterdam gaan we vieren.”

Lees ook:

Van der Plas (BBB) wil Amsterdam ‘redden’: ‘Gezond verstand terugbrengen in de hoofdstad’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Straf op wegmaken van een lijk moet omhoog

De straf op het wegmaken van een lijk moet omhoog. De rechter kan hiervoor maximaal 2 jaar celstraf opleggen, maar veel nabestaanden vinden deze strafmaat te laag en daarmee onrechtvaardig. Dat blijkt uit een rondgang van de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met nabestaande Martine Sinkeldam, Lena Olivier van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers, Officier van Justitie Miranda van Turennout en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur

Vanavond: Wat levert gratis kinderopvang onze economie op?

Ouders brengen hun kinderen nu voornamelijk twee dagen per week naar de opvang. Sommigen willen dat vaker doen, maar kunnen het simpelweg niet betalen, of het levert te weinig op.

Kan gratis kinderopvang ervoor zorgen dat millennials weer wat meer gaan werken? En welke voordelen heeft het voor de kinderen? Presentator Jill Bleiksloot zoekt het uit.

Vrijdag 23.10 uur
NSC-Kamerlid Jesse Six Dijkstra: ‘Nederland loopt achter met digitale veiligheid en dat is een samenlevingsprobleem’

Digitale dreiging vormt een steeds groter probleem, maar Nederland loopt behoorlijk achter als het gaat om digitale veiligheid. Dat stelt NSC-Tweede Kamerlid Jesse Six Dijkstra….

Lees meer

Eén op de vijf ouders is gaan werken door pilot met gratis kinderopvang

In het Zeeuws-Vlaamse Sas van Gent werd 2,5 jaar een pilot gehouden met gratis kinderopvang. “Van de ouders is één op de vijf gaan werken…

Lees meer

Nabestaanden vinden straf op wegmaken lijk te laag: BBB wil strafmaat verdubbelen

De straf op het wegmaken van een lijk moet omhoog. De rechter kan hiervoor maximaal 2 jaar celstraf opleggen, maar veel nabestaanden vinden deze strafmaat…

Lees meer

VN: drastische maatregelen nodig om doel van 1,5 graden te halen

Landen wereldwijd moeten nu ingrijpende maatregelen nemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, anders is het doel om de opwarming van de aarde tot…

Lees meer

Jongeren opgepakt om ernstige mishandeling 14-jarige in Oss

Een 14-jarige jongen uit Oss is ernstig mishandeld door vier minderjarigen, meldt de politie donderdag. De jongens van 13 tot 15 jaar, afkomstig uit de…

Lees meer

Komend weekend ‘bijzonder zacht en weer voor een boswandeling’

Het is de komende dagen bijzonder zacht herfstweer, meldt Weeronline. De temperatuur stijgt op zaterdag naar 16 graden in het noorden, 18 graden in het…

Lees meer

Wel meldingen, geen klachten over gedrag Laurentien bij Financiën

Bij het ministerie van Financiën zijn wel meldingen binnengekomen over het gedrag van prinses Laurentien, die zich inspant voor herstel voor slachtoffers van het toeslagenschandaal,…

Lees meer