Nabestaanden vinden straf op wegmaken lijk te laag: BBB wil strafmaat verdubbelen
De straf op het wegmaken van een lijk moet omhoog. De rechter kan hiervoor maximaal 2 jaar celstraf opleggen, maar veel nabestaanden vinden deze strafmaat te laag en daarmee onrechtvaardig. Dat blijkt uit een rondgang van de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau. BBB-Kamerlid Lilian Helder wil dat de strafmaat wordt verdubbeld en stelt Kamervragen.
Een moord is altijd vreselijk, maar als het lichaam van het slachtoffer ook nog eens wordt verborgen, dan is dat voor nabestaanden ‘een bron van extra leed en frustratie’, laat voorzitter Lena Olivier van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers weten. Volgens Olivier moet het wettelijke strafmaximum voldoende afschrikwekkend zijn en ‘dat is nu niet het geval’. Ook Slachtofferhulp Nederland erkent dat de strafmaat ‘te laag is in vergelijking met de impact van deze daad op de nabestaanden’.
‘Nachtmerrie stopt niet’
Het Misdaadbureau heeft met verschillende nabestaanden gesproken van moordzaken waarbij wel een dader is veroordeeld, maar tot op de dag van vandaag geen lichaam is teruggevonden. Zo laat de moeder van de vermoorde Jelle Leemans weten dat het niet te verkroppen is dat de dader slechts twee jaar extra kreeg voor het wegmaken van het lichaam: ‘Dat is veel te weinig. Wat ons betreft krijgt hij daar levenslang voor, want wat ons is overkomen grenst aan het onwaarschijnlijke. Het lichaam van mijn zoon is al 10 jaar onvindbaar en dat maakt zijn dood nog zoveel zwaarder. Het is een nachtmerrie die nooit stopt.’
Ook een van de beste vriendinnen van de vermoorde Ilham Benchelh vindt het ‘ongelooflijk’ dat je ‘zo weinig straf’ krijgt voor het wegmaken van een lijk. Ze vertelt: ‘We kunnen Ilham niet cremeren, niet begraven en dus niet echt afscheid nemen. Daar mag toch zeker een dikke tien jaar op staan! Er gaan vreselijke verhalen rond, bijvoorbeeld dat haar moordenaar haar aan de varkens heeft gevoerd. Het blijft altijd in ons hoofd spoken: wat is er met Ilham gebeurd en waar is haar lichaam?’
Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Wetsartikel op de schop
BBB-Kamerlid Lilian Helder kan zich goed voorstellen dat nabestaanden de maximale straf van 2 jaar te laag vinden. ‘Wat BBB betreft gaat de strafmaat omhoog’, laat Helder in een reactie weten aan Het Misdaadbureau. ‘En dat niet alleen. In het huidige wetsartikel is nergens het leed van de nabestaanden meegenomen. Dat moet wel gebeuren. Dus niet alleen de strafmaat moet omhoog bij een wetswijziging, maar ook moeten we als reden daarvoor het leed van nabestaanden opnemen, meer specifiek: niet weten waar hun dierbare is en wat er met diegene is gebeurd.’
In Het Misdaadbureau op NPO Radio 1 vrijdagavond om 19.00 uur gaat presentator Maaike Timmerman in gesprek met nabestaande Martine Sinkeldam, Lena Olivier van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers, Officier van Justitie Miranda van Turennout en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Lees ook:
Veel zzp’ers tasten nog in het duister nu handhaving op schijnzelfstandigheid nadert
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meer