main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 25 oktober 2024 — 13:24

Eén op de vijf ouders is gaan werken door pilot met gratis kinderopvang

In het Zeeuws-Vlaamse Sas van Gent werd 2,5 jaar een pilot gehouden met gratis kinderopvang. “Van de ouders is één op de vijf gaan werken en twee op de vijf zijn meer gaan werken. Dat is een mooi resultaat”, vertelt kinderopvangdirecteur Rianne Vons in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Fulltime je kind naar de opvang brengen is niet heel populair, blijkt uit een rondvraag van Stand van Nederland. Slechts 0,9 procent van de ondervraagden brengt zijn kind vijf dagen per week weg. Het grootse deel van de ondervraagden, 47,2 procent, brengt zijn kind twee dagen per week naar de opvang.

“Het is best prijzig, ook al krijg je een deel vergoed”, zegt een moeder. Een ander vertelt: “Je maakt een rekensommetje. Als er onder de streep uitkomt dat het voordeliger is om thuis te blijven dan om die ene dag te werken, dan ga je niet aan het werk”.

Kabinet is te traag

Omdat de mensen in Zeeuws-Vlaanderen sneller geneigd zijn hun kinderen over de grens naar België te brengen, zijn daar in drie steden pilots geweest. Eén met goedkopere opvang voor kinderen vanaf twee jaar, een andere waar de opvang voor kinderen tot twee jaar volledig gratis was. “Dat hebben we gedaan, omdat we vinden dat die kabinetsplannen voor een andere vorm van kinderopvangtoeslag gewoon te lang duurt”, vertelt Vons.

De opvang was voor álle ouders gratis of goedkoper. “Omdat we vinden dat alle kinderen echt alle kansen verdienen en hier naar de opvang moeten kunnen komen”, benadrukt Vons. “Geld mag nooit een belemmering zijn.”

Ouders reageren positief

Ouders hebben baat bij die nieuwe vormen van kinderopvang, merkt de directeur op. “Ik heb bij de ouders gezien dat ze een studie zijn begonnen en meer zijn gaan werken. Ze hebben kinderen hier vaker gebracht, omdat ze echt zagen dat hun ontwikkeling sprongen maakte.”

Ook Juri deed met haar oudste kindje mee aan de pilot. Ze is enthousiast en baalt dat de pilot nu is stopgezet, net nu haar jongste kindje binnenkort naar de opvang mag. “Toen mijn oudste zoontje geboren werd, ben ik 24 uur gaan werken. Toen hij naar de opvang ging, ben ik weer 32 uur gaan werken”, vertelt ze.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

Nu gaat Juri dus terug naar 24 uur. “Omdat het anders heel veel geld kost en het is voor mij niet rendabel om mijn kind naar de opvang te sturen en dan extra te gaan werken. Je houdt er niet zo heel veel aan over én je ziet je kind minder. Dat is voor mij niet de moeite waard.”

Kinderen hebben er baat bij

Lieselot Vanhijfte is pedagogisch medewerker en ziet ook voordelen voor de kinderen. “Het is gewoon heel fijn dat je kansengelijkheid kunt creëren in het dorp en dat ieder kind de kans krijgt om dit aanbod mee te krijgen voor ze starten op school”, vertelt ze.

De pedagogisch medewerker vervolgt: “We kunnen, doordat ze vroegtijdig kunnen komen, ook vroeger signaleren als ze iets extra’s nodig hebben in de ontwikkeling. We kunnen daarmee zelfs achterstanden voorkomen voordat ze starten op school. Maar ze leggen ook hun eerste vriendschappen. De sociale ontwikkeling komt hier al aan bod”.

4 miljoen euro

De pilots kostten in totaal vier miljoen euro. “Dat stoppen voelt best wel zwaar”, vertelt Vons. “We hebben wel een tegengeluid kunnen laten horen. Er wordt naar ons geluisterd. De ministeries hebben gevraagd of we onze resultaten willen delen. We hopen wel dat het iets in gang zet.”

Kan gratis kinderopvang de economie een boost geven? En gaan alle millennials ook daadwerkelijk meer werken als ze hun kroost gratis kunnen wegbrengen? Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. Meer zien? Kijk hier op NPO Start naar alle afleveringen.

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Straf op wegmaken van een lijk moet omhoog

De straf op het wegmaken van een lijk moet omhoog. De rechter kan hiervoor maximaal 2 jaar celstraf opleggen, maar veel nabestaanden vinden deze strafmaat te laag en daarmee onrechtvaardig. Dat blijkt uit een rondgang van de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met nabestaande Martine Sinkeldam, Lena Olivier van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers, Officier van Justitie Miranda van Turennout en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur

Vanavond: Wat levert gratis kinderopvang onze economie op?

Ouders brengen hun kinderen nu voornamelijk twee dagen per week naar de opvang. Sommigen willen dat vaker doen, maar kunnen het simpelweg niet betalen, of het levert te weinig op.

Kan gratis kinderopvang ervoor zorgen dat millennials weer wat meer gaan werken? En welke voordelen heeft het voor de kinderen? Presentator Jill Bleiksloot zoekt het uit.

Vrijdag 23.10 uur
Bert Huisjes verlaat WNL

Bert Huisjes heeft besloten te vertrekken als bestuurder bij Omroep WNL. De Raad van Toezicht van WNL betreurt het vertrek, maar heeft zijn ontslag aanvaard….

Lees meer

Schoof bevestigt: snel grenscontroles, spreidingswet van tafel

Premier Dick Schoof bevestigt in een brief aan het parlement dat het kabinet eruit is: er komen vanaf eind november grenscontroles en de spreidingswet gaat…

Lees meer

Partij voor Zeeland verdubbelt zetels met komst opgestapte BBB’ers

De twee provinciale politici die onlangs uit de BBB-fractie in Zeeland stapten, hebben zich aangesloten bij de Partij voor Zeeland. Die fractie verdubbelt daardoor in…

Lees meer

NSC-Kamerlid Jesse Six Dijkstra: ‘Nederland loopt achter met digitale veiligheid en dat is een samenlevingsprobleem’

Digitale dreiging vormt een steeds groter probleem, maar Nederland loopt behoorlijk achter als het gaat om digitale veiligheid. Dat stelt NSC-Tweede Kamerlid Jesse Six Dijkstra….

Lees meer