main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 oktober 2024 — 12:43

Gooische moeder Leslie had een postnatale depressie: ‘Veel vrienden kwijtgeraakt door onbegrip’

”Ik lag vier dagen in bed en dacht dat ik de enige was, maar er blijken veel meer vrouwen te zijn die hier last van hebben”, vertelt Gooische moeder Leslie Keijzer. De realityster leed vier jaar lang aan een postnatale depressie. Door erover te spreken hoopt de moeder van twee kinderen op meer begrip voor de ziekte.

”Je kunt er niets aan doen. Je wil je niet zo slecht voelen. Het is niet leuk om je kinderen niet naar school te kunnen brengen”, zegt Keijzer in Goedemorgen Nederland op NPO 1. ”Vier jaar lang ben ik heel erg depressief geweest. Het was bij mij zover dat ik niet meer wilde. Ik wist niet meer hoe ik hier uitkwam. Ik was een ander mens, alleen maar ongelukkig, kwam niet meer buiten en zag geen vrienden meer. De serie Gooische Moeders was mijn houvast. Vier dagen lag ik in bed, dan ging ik een dagje draaien en vervolgens weer naar bed.”

Keijzer besloot haar ervaringen op te schrijven. ”Ik heb mezelf ook gefilmd in die periode. Het is schrikken als ik die beelden terugzie. Jeetje, denk ik, het ging echt wel heel slecht met mij.”

Groepje kleiner geworden

Haar boek Mama huilt harder heeft heel wat reacties losgemaakt. ”Ik hoor dat er heel veel vrouwen last van hebben gehad. Het is niet alleen maar de roze wolk. Het boek is er niet voor vrouwen die er middenin zitten, want die zijn niet eens in staat het te lezen, maar voor de mensen om hen heen, zodat zij meer begrip kunnen tonen.”

Omdat velen het niet begrepen, is Keijzer naar eigen zeggen veel mensen kwijtgeraakt. ”Mijn groepje is veel kleiner familie en vrienden geworden.”

‘Dan neem je toch druppeltjes’

Auteur Roos Schlikker, ook te gast in Goedemorgen Nederland, schreef eerder een boek over de bipolaire stoornis van haar moeder. Ze herkent dat weinig mensen snappen wat depressie inhoudt. ”Mensen die middenin een depressie zitten, communiceren daar niet over. Dat gaat bijna niet. Daarna willen ze het er niet meer over hebben. Daarom wordt er niet over gesproken.”

Schlikker vervolgt: ”Het wordt ook makkelijk afgedaan door mensen die zich wel oké voelen. Ga eens wat vaker naar buiten of neem wat homeopathische druppeltjes, adviseren ze dan. Een boswandeling helpt misschien als je een sombere dag hebt, maar depressie is een ziekte.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Inmiddels gaat het ”heel goed” met Keijzer. ”Ik wil niet zeggen dat iedereen dat moet doen, maar medicatie is mijn redding geweest. Mijn angst- en paniekaanvallen zijn weg. Ik durf bijna alles weer. Het enige nadeel is dat ik veel dikker ben geworden, ik ben twintig kilo aangekomen, maar daar dat neem ik voor lief.”

Lees ook:

Tippi Wan mag niet meer, maar nieuwe Gooische Vrouwen is niet ‘te woke’: ‘Niet veranderd naar de tijd van nu’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

VN: drastische maatregelen nodig om doel van 1,5 graden te halen

Landen wereldwijd moeten nu ingrijpende maatregelen nemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, anders is het doel om de opwarming van de aarde tot…

Lees meer

Jongeren opgepakt om ernstige mishandeling 14-jarige in Oss

Een 14-jarige jongen uit Oss is ernstig mishandeld door vier minderjarigen, meldt de politie donderdag. De jongens van 13 tot 15 jaar, afkomstig uit de…

Lees meer

Komend weekend ‘bijzonder zacht en weer voor een boswandeling’

Het is de komende dagen bijzonder zacht herfstweer, meldt Weeronline. De temperatuur stijgt op zaterdag naar 16 graden in het noorden, 18 graden in het…

Lees meer

Wel meldingen, geen klachten over gedrag Laurentien bij Financiën

Bij het ministerie van Financiën zijn wel meldingen binnengekomen over het gedrag van prinses Laurentien, die zich inspant voor herstel voor slachtoffers van het toeslagenschandaal,…

Lees meer

Apotheekmedewerkers gaan staken: veel apotheken op 12 november dicht

Apotheekmedewerkers leggen op 12 november landelijk het werk neer. Dit betekent dat er in het hele land apotheken dicht blijven, hoewel in elke regio ook…

Lees meer

Minister Hermans reageert op BBB: klimaatdoelen blijven overeind

De klimaatdoelen van het kabinet blijven overeind, zegt minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) in het radioprogramma Sven op 1. Daarmee reageert ze op…

Lees meer

PVV en NSC vinden uitweg uit ruzie: noodwet van tafel

De asielnoodwet waarmee het parlement buitenspel zou worden gezet, lijkt van tafel. PVV en NSC zijn het hierover eens geworden. Er wordt op dit moment…

Lees meer