main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 oktober 2024 — 12:07

D66-Kamerlid Vijlbrief na compromis PVV en NSC: ‘Lelijke politiek’

Geen asielnoodwet, maar wel een streng pakket aan asielmaatregelen. Dat is het compromis tussen coalitiepartijen PVV en NSC. “Chaos” is het woord dat D66-Tweede Kamerlid Hans Vijlbrief op de onderhandelingen plakt en wat daaraan vooraf ging. “Ik vind het vier maanden rotzooien. Ik vind het lelijke politiek.”

“Geen artikel 110/111-procedure, maar wel met spoed fors strengere asielmaatregelen!”, schreef Geert Wilders gisteren op X. Om tot het akkoord met NSC te komen, gaf de PVV-leider de door hem geliefde asielnootwet op. Aan die noodwet hield hij maandenlang vast, wat een kabinetscrisis steeds dichterbij bracht.

NSC wilde die ‘asielnoodwet’ namelijk alleen als die “dragend gemotiveerd” zou worden, waarom er sprake zou zijn van een noodsituatie. Wilders doet nu water bij de wijn, maar vorige maand zei hij stellig dat hij het voorstel niet in zou trekken, ondanks ambtelijke adviezen waarin het gebruik van noodwetgeving sterk werd ontraden. “Ik heb geen ruggengraat van een banaan.”

Wilders deelde op X een lijst van RTL Nieuws met geplande asielmaatregelen, waarmee hij ook die lijkt te bevestigen. Zo denkt de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB aan het afschaffen van permanente verblijfsvergunningen, het invoeren van grenscontroles per eind november en het weer veilig verklaren van delen van Syrië, zodat vluchtelingen daar weer naar kunnen terugkeren.

‘Ik vind het geen vertoning’

“Over de inhoud: die Syriëmaatregel vind ik ingewikkeld. Het land is half in oorlog. Het is er onveilig”, zegt D66-Kamerlid Vijlbrief in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “En verder gaan wij iedere maatregel langslopen en beoordelen, zoals parlementariërs betaamt.”

“Maar u hoort een zekere kwaadheid in mijn stem. Die kwaadheid zit niet alleen op de inhoud”, gaat het Kamerlid verder. “Wat hebben wij nou eigenlijk gezien vier maanden lang? De grote pestkop van de klas, Geert Wilders, die als een macho voor de camera staat te gillen dat hij geen ruggengraat heeft van een banaan en dat het hem wel een crisis waard is. En dan nu het compromis. Ik vind het geen vertoning.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Ook D66 wil grip op migratie, zegt Vijlbrief, auteur van De Groningers hadden altijd gelijk. “Maar hoe dit gegaan is… Mijn boek gaat over vertrouwen in de politiek. Hier krijgen mensen geen vertrouwen van. Echt niet.”

De coalitie wil de spreidingswet intrekken, zoals eerder al werd afgesproken door de partijen. Volgens Vijlbrief verloopt ook dat proces chaotisch. “Minister Faber heeft eerder gezegd: het intrekken van de spreidingswet duurt twee tot drie jaar. Dat bleek een foutje, want ze was moe toen ze dat zei. Nu zegt ze: we doen het voor het eind van het jaar. Na het reces hebben we nog zeven parlementaire weken. Ik zou zeggen: succes.”

‘Zo bedrijf je geen politiek’

Vijlbrief erkent dat het vorige kabinet, waar D66 aan deelnam, geen grip heeft gekregen op migratie. “Zeker, dat klopt. In de vorige periode lag er een pakket op tafel, vlak voordat het kabinet viel, waar elementen in zaten die lijken op wat nu gebeurt. Daar is het kabinet over gevallen. Maar de essentie hier is: zo bedrijf je geen politiek met elkaar.”

Hoe wel? “Door vertrouwen te wekken. Eén ding is je beloften nakomen. Daar hoort niet bij dat je op televisie zegt ‘ik heb niet de ruggengraat van een banaan’ en twee weken later opeens door de bocht gaat.”

Toch lijkt Wilders zijn belofte voor strenge asielmaatregelen na te komen. “Dat zal hij gaan zeggen”, denkt Vijlbrief, “en dan gaan we vijf keer de fragmenten bekijken waar hij wat anders zegt”.

Lees ook: 

Toch geen asielnoodwet, wel strenge maatregelen: ‘Kabinetscrisis afgewend’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Nabestaanden vinden straf op wegmaken lijk te laag: BBB wil strafmaat verdubbelen

De straf op het wegmaken van een lijk moet omhoog. De rechter kan hiervoor maximaal 2 jaar celstraf opleggen, maar veel nabestaanden vinden deze strafmaat…

Lees meer

VN: drastische maatregelen nodig om doel van 1,5 graden te halen

Landen wereldwijd moeten nu ingrijpende maatregelen nemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, anders is het doel om de opwarming van de aarde tot…

Lees meer

Jongeren opgepakt om ernstige mishandeling 14-jarige in Oss

Een 14-jarige jongen uit Oss is ernstig mishandeld door vier minderjarigen, meldt de politie donderdag. De jongens van 13 tot 15 jaar, afkomstig uit de…

Lees meer

Komend weekend ‘bijzonder zacht en weer voor een boswandeling’

Het is de komende dagen bijzonder zacht herfstweer, meldt Weeronline. De temperatuur stijgt op zaterdag naar 16 graden in het noorden, 18 graden in het…

Lees meer

Wel meldingen, geen klachten over gedrag Laurentien bij Financiën

Bij het ministerie van Financiën zijn wel meldingen binnengekomen over het gedrag van prinses Laurentien, die zich inspant voor herstel voor slachtoffers van het toeslagenschandaal,…

Lees meer

Apotheekmedewerkers gaan staken: veel apotheken op 12 november dicht

Apotheekmedewerkers leggen op 12 november landelijk het werk neer. Dit betekent dat er in het hele land apotheken dicht blijven, hoewel in elke regio ook…

Lees meer

Minister Hermans reageert op BBB: klimaatdoelen blijven overeind

De klimaatdoelen van het kabinet blijven overeind, zegt minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) in het radioprogramma Sven op 1. Daarmee reageert ze op…

Lees meer

PVV en NSC vinden uitweg uit ruzie: noodwet van tafel

De asielnoodwet waarmee het parlement buitenspel zou worden gezet, lijkt van tafel. PVV en NSC zijn het hierover eens geworden. Er wordt op dit moment…

Lees meer