main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 oktober 2024 — 10:57

Toch geen asielnoodwet, wel strenge maatregelen: ‘Kabinetscrisis afgewend’

De asielnoodwet is definitief van tafel. Wel komt er een pakket aan strenge asielmaatregelen. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen tussen coalitiepartijen PVV en NSC. “Een kabinetscrisis op dit onderwerp is voorlopig afgewend”, zegt politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen in Goedemorgen Nederland.

“Geen artikel 110/111-procedure, maar wel met spoed fors strengere asielmaatregelen!”, schreef Geert Wilders gisteren op X. De PVV-leider, die de verkiezingen won met de belofte voor streng asielbeleid, spreekt zijn hoop uit dat de rest van de coalitie ook instemt met dit asielpakket.

De PVV-leider hield lang vast aan het in werking stellen van artikelen 110 en 111 van de Vreemdelingenwet. Daarin staat dat in “buitengewone omstandigheden” kan worden afgeweken van wat in de wet is afgesproken over de toelating en opvang van asielzoekers. Vaak worden oorlogen, overstromingen of andere rampen verstaan onder “buitengewone omstandigheden”.

Tekst gaat verder onder X. 

‘Kabinetscrisis afgewend’

Door de stellige positie van de PVV dreigde een kabinetscrisis. NSC wilde die ‘asielnoodwet’ namelijk alleen als die “dragend gemotiveerd” zou worden waarom er sprake zou zijn van een noodsituatie. Dat die motivering gevonden zou worden en juridisch stand zou houden, werd onwaarschijnlijk geacht. De Eerste Kamer maakte ook duidelijk niks voor een noodwet te voelen. Daar heeft de coalitie geen meerderheid.

“Het is een compromis tussen NSC en PVV”, zegt politiek verslaggever Tessa van Viegen over het pakket dat de twee partijen hebben afgesproken. “Een aantal van de maatregelen kennen we al, maar sommigen zijn een aanscherping van het hoofdlijnenakkoord.”

Vandaag moet blijken of VVD en BBB, de andere twee coalitiepartijen, het voorstel goedkeuren. “Gisteren gaven ze aan positief te staan tegenover de maatregelen, maar ze hebben nog wel vragen.” Van Viegen verwacht niet dat deze partijen roet in het eten gooien: “Een kabinetscrisis is voorlopig afgewend”.

Er is haast geboden. “Vandaag moet er een besluit worden genomen, zodat het morgen in de ministerraad kan worden besproken.”

Geert Wilders

PVV-leider Wilders deelde op X een lijst van RTL Nieuws met geplande asielmaatregelen, waarmee hij ook die lijkt te bevestigen. Zo denkt de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB aan het afschaffen van permanente verblijfsvergunningen, het invoeren van grenscontroles per eind november en het weer veilig verklaren van delen van Syrië zodat vluchtelingen daar weer naar kunnen terugkeren.

Om tot het akkoord te komen, moest de PVV afscheid nemen van de door de partij zo geliefde asielnoodwet van PVV-minister Faber (Asiel). Wilders zei eind vorige maand nog dat hij het voorstel niet zou intrekken, ondanks ambtelijke adviezen waarin het gebruik van noodwetgeving sterk werd ontraden. “Stukken of geen stukken, er komt wat mij betreft een asielnoodwet. Ik heb geen ruggengraat van een banaan.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

“Nu moet hij toch inbinden”, zegt Van Viegen. Maar de belofte van streng asielbeleid wordt met dit voorstel nagekomen. “Het voorstel wat er ligt is niet heel gek ten opzichte van de afspraken die in het hoofdlijnenakkoord zijn gemaakt. Er zijn dus zelfs een aantal aanscherpingen.”

Tijd nodig

Als VVD en BBB het voorstel goedkeuren, moeten de plannen nog door de Tweede en Eerste Kamer. In de Eerste Kamer heeft de coalitie geen meerderheid. Van Viegen: “Ze kijken daarom naar de rechtse partijen, die ook iets willen op het gebied van asiel. Het CDA heeft een flink aantal zetels, maar er wordt ook gekeken naar SGP en JA21.”

Het zal nog enige tijd duren voordat de maatregelen daadwerkelijk van kracht zijn. “Het wetsvoorstel wordt versneld behandeld, maar bijvoorbeeld de Raad van State moet er ook nog iets van gaan vinden. De Eerste Kamer zal uitkijken naar wat zij daarover oordelen.”

Lees ook: 

PVV en NSC vinden uitweg uit ruzie: noodwet van tafel

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

VN: drastische maatregelen nodig om doel van 1,5 graden te halen

Landen wereldwijd moeten nu ingrijpende maatregelen nemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, anders is het doel om de opwarming van de aarde tot…

Lees meer

Jongeren opgepakt om ernstige mishandeling 14-jarige in Oss

Een 14-jarige jongen uit Oss is ernstig mishandeld door vier minderjarigen, meldt de politie donderdag. De jongens van 13 tot 15 jaar, afkomstig uit de…

Lees meer

Komend weekend ‘bijzonder zacht en weer voor een boswandeling’

Het is de komende dagen bijzonder zacht herfstweer, meldt Weeronline. De temperatuur stijgt op zaterdag naar 16 graden in het noorden, 18 graden in het…

Lees meer

Wel meldingen, geen klachten over gedrag Laurentien bij Financiën

Bij het ministerie van Financiën zijn wel meldingen binnengekomen over het gedrag van prinses Laurentien, die zich inspant voor herstel voor slachtoffers van het toeslagenschandaal,…

Lees meer

Apotheekmedewerkers gaan staken: veel apotheken op 12 november dicht

Apotheekmedewerkers leggen op 12 november landelijk het werk neer. Dit betekent dat er in het hele land apotheken dicht blijven, hoewel in elke regio ook…

Lees meer

Minister Hermans reageert op BBB: klimaatdoelen blijven overeind

De klimaatdoelen van het kabinet blijven overeind, zegt minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) in het radioprogramma Sven op 1. Daarmee reageert ze op…

Lees meer

PVV en NSC vinden uitweg uit ruzie: noodwet van tafel

De asielnoodwet waarmee het parlement buitenspel zou worden gezet, lijkt van tafel. PVV en NSC zijn het hierover eens geworden. Er wordt op dit moment…

Lees meer