main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 oktober 2024 — 11:15

Koning Charles uitgejoeld in Australië door Aboriginal-senator: ‘This is not your land!’

Koning Charles (Groot-Brittannië) is bezig met een meerdaagse tour door Australië, maar wordt niet overal met applaus ontvangen. Tijdens een bezoek aan het Sydney Opera House werd hij uitgejoeld door senator Lidia Thorpe. “This is not your land! You are not our king! (Dit is niet jouw land. Jij bent niet onze koning!, red.)”, scandeerde ze na zijn speech. Koningshuis-deskundige Justine Marcella kijkt er niet vreemd van op.

Thorpe is senator voor de Australische staat Victoria. Ze is van Aboriginal-afkomst en noemt koning Charles een kolonisator. “Dit speelt eigenlijk al jaren. Australië keert zich steeds meer en meer af van het Gemenebest”, vertelt Marcella in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Marcella had een dergelijk protest wel verwacht. “Maar de manier waarop is wel opzienbarend”, vertelt ze. “Hij had net een toespraak gehouden. Er is veel verdeeldheid over. Aan de ene kant is het moedig dat ze het doet, want haar boodschap is over de hele wereld gehoord. Aan de andere kant vindt tachtig procent van de Britten dat Australië z’n excuus moet aanbieden aan de toch zieke koning.”

Moet Australië verder als republiek?

Volgens een peiling van de Republikeinse Australische beweging zou nu zestig procent van de Australiërs liever een Australisch staatshoofd zien. Marcella verwacht dat het een kwestie van tijd is.

Eerder zijn er al landen uit het Gemenebest van Naties afgevallen, zoals Pakistan, omdat ze zich niet netjes hebben gedragen, vertelt Marcella. Gambia is er ook uitgestapt. “Maar er komen soms ook weer landen bij, omdat ze denken: voor ons is het toch handig om een goede relatie met elkaar te hebben.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan!

Australië en Nieuw-Zeeland spreken al langere tijd over een mogelijke uitstap. “Destijds nog ten tijde van koningin Elizabeth werd al gezegd: de troonswisseling gaan we niet meer meemaken. Charles zit toch alweer eventjes op de troon, maar het zou mij niet verbazen.”

Lees ook:

‘De Britse monarchie is ontwricht’, zegt koningshuisdeskundige over zieke King Charles

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen

Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld…

Lees meer

Sandra moest maanden na nachtelijke aanval nog de dader aanwijzen: ‘Herkenningskans gaat achteruit’

In 2010 werd onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel aangevallen op straat. Een angstaanjagend moment, waar ze gelukkig zonder kleerscheuren vanaf kwam. Maanden later werd haar…

Lees meer

BBB: Amsterdam kan wel wat boerenverstand gebruiken

De BoerBurgerBeweging (BBB) gaat meedoen aan de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen in 2026. De partij met Caroline van der Plas als voorvrouw vindt dat de hoofdstad wel…

Lees meer

Kabinet heeft arbeidsmigratie in de dode hoek zitten: ‘Groot onderdeel van de wooncrisis’

Arbeidsmigratie in Nederland heeft in de loop der jaren enorme proporties aangenomen. Inmiddels telt ons land meer dan een miljoen mensen die hier naartoe zijn…

Lees meer

Noodwet of toch andere maatregelen? ‘Migratie blijft een onoplosbaar probleem’

Het kabinet wil deze week de knoop doorhakken: komt er een politiek compromis of wordt er toch een asielcrisis uitgeroepen? Hoe je het wendt of…

Lees meer

Gaat AI de politie helpen bij getuigenverklaringen? ‘We hopen over vijf jaar zover te zijn’

De politie in Nederland onderzoekt of AI ook kan worden ingezet bij fotoconfrontaties. In sommige gevallen wordt aan getuigen gevraagd of ze een verdachte herkennen…

Lees meer