main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 oktober 2024 — 09:40

Coenradie (Justitie en Veiligheid) wil Nederlandse gevangenen opsluiten in Estland

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie (PVV) onderzoekt de mogelijkheid om Nederlandse gevangenen op te sluiten in Estland. Op die manier wil de bewindsvrouw de gevangenistekorten in Nederland tegengaan, vertelt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het Nederlandse gevangeniswezen kampt al langere tijd met personeel- en celtekorten. Coenradie reisde daarom af naar de Baltische Staten, om te kijken of Nederland Estse cellen kan huren. Daar zitten nog financiële, juridische en praktische haken en ogen aan, zegt ze.

Het plan stuit op veel kritiek in de Kamer, ook van de coalitiepartijen. “De Kamer heeft veel vragen en die heb ik ook. Ik heb nu niet de luxe om te zeggen: we onderzoeken het niet. We onderzoeken alles en daar is Estland ook een voorbeeld van”, aldus de staatssecretaris.

Estse bewakers in Nederland inzetten?

Estse bewakers in Nederlandse gevangenissen laten werken is niet de oplossing, zegt Coenradie. “We hebben namelijk niet alleen een tekort aan mensen, maar ook aan cellen. Daarom kijken we naar een locatie in het buitenland.” Het is geen nieuw idee. “Jaren geleden hebben we dit ook voor Noorwegen gedaan. We zijn bekend met het principe.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

GroenLinks-PvdA-Kamerlid Esmah Lahlah zet haar vraagtekens bij het bezoekrecht en het werk voor advocaten, mocht deze maatregel er komen. De Raad van Europa maakt zich daarnaast zorgen om de omstandigheden waar gevangenen in Tartu, een stad in het oosten van Estland, zich in bevinden. “Zodra ik antwoorden heb, ga ik de Kamer informeren”, zegt de staatssecretaris.

Budgetbajes

Daarnaast lopen nog bijna 3500 zogeheten zelfmelders rond die de cel in moeten. Dit zijn mensen die een korte straf moeten uitzitten, maar vanwege gevangenistekorten zitten zij nog thuis. “Ik spreek slachtoffers die veel boosheid ervaren over de situatie. Dat is terecht. Daarom moeten deze mensen alsnog zo snel mogelijk de cel in.”

Een taaie klus, geeft Coenradie toe. Ze kijkt naar andere detentieconcepten, waaronder de zogenaamde budgetbajes. Mensen die voor een kleiner vergrijp veroordeeld zijn, worden daar bij elkaar gezet. Dat kost minder personeel. “Zo kunnen we deze mensen versneld wegwerken.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Op het terrein van PI Veenhuizen zijn vanaf het eerste kwartaal van 2025 veertig plekken beschikbaar voor het plaatsen van zelfmelders met een straf tot twee weken. De helft van de 3445 zelfmelders die niet zijn opgeroepen om hun straf uit te zitten, hebben een veroordeling tot twee weken openstaan.

“In een jaar kunnen we 1000 mensen wegwerken”, zegt Coenradie over deze maatregel. Daarnaast pleit ze ervoor om het aantal meerpersoonscellen uit te breiden.

Contact tussen topcriminelen in EBI

In september kwam naar buiten dat in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught contact is geweest tussen topcriminelen Ridouan Taghi, Saïd R. en Willem Holleeder. “Dit is voor mijn tijd gebeurd. Tijdens mijn aanstelling ben ik hier niet over geïnformeerd”, wil ze daarover kwijt. “Op het moment dat er incidenten zijn, wil ik daar goed over geïnformeerd worden.”

Gevangenen in de EBI gingen vorige maand in hongerstaking, omdat ze vinden dat de leefomstandigheden inhumaan zijn. “Wij hebben in Nederland geen inhumaan gevangenisbeleid. Dat beeld heb ik totaal niet. Het gevangeniswezen is juist heel behoorlijk en humaan.”

Lees ook:

Ulysse Ellian (VVD): ‘Contact tussen Taghi, Saïd R. en Holleeder in EBI potentieel levensgevaarlijk’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Sandra moest maanden na nachtelijke aanval nog de dader aanwijzen: ‘Herkenningskans gaat achteruit’

In 2010 werd onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel aangevallen op straat. Een angstaanjagend moment, waar ze gelukkig zonder kleerscheuren vanaf kwam. Maanden later werd haar…

Lees meer

BBB: Amsterdam kan wel wat boerenverstand gebruiken

De BoerBurgerBeweging (BBB) gaat meedoen aan de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen in 2026. De partij met Caroline van der Plas als voorvrouw vindt dat de hoofdstad wel…

Lees meer

Kabinet heeft arbeidsmigratie in de dode hoek zitten: ‘Groot onderdeel van de wooncrisis’

Arbeidsmigratie in Nederland heeft in de loop der jaren enorme proporties aangenomen. Inmiddels telt ons land meer dan een miljoen mensen die hier naartoe zijn…

Lees meer

Noodwet of toch andere maatregelen? ‘Migratie blijft een onoplosbaar probleem’

Het kabinet wil deze week de knoop doorhakken: komt er een politiek compromis of wordt er toch een asielcrisis uitgeroepen? Hoe je het wendt of…

Lees meer

Gaat AI de politie helpen bij getuigenverklaringen? ‘We hopen over vijf jaar zover te zijn’

De politie in Nederland onderzoekt of AI ook kan worden ingezet bij fotoconfrontaties. In sommige gevallen wordt aan getuigen gevraagd of ze een verdachte herkennen…

Lees meer

Man opgepakt na explosie bij bus van dakdekker in Den Bosch

Een 19-jarige man uit Den Bosch is opgepakt voor het vernielen van een bestelbus van een dakdekker, zondagavond. Een explosie en een steekvlam leidden tot…

Lees meer

Kabinet wil straffen voor drugsdelicten omhoog gooien

Als het aan het kabinet ligt, gaan de maximumstraffen voor drugsdelicten omhoog. Het smokkelen van harddrugs zou dan van 12 naar 16 jaar gaan. Ook…

Lees meer

‘Financiële stabiliteit komt vooral aanwaaien uit het buitenland’, zegt DNB-directeur

De onzekerheid door conflicten zoals in het Midden-Oosten en Oekraïne leidt er onder meer toe dat Nederlanders meer sparen. De geopolitieke spanningen zijn volgens een…

Lees meer