Mirjam Bikker (CU): ‘Geen nieuwe verkiezingen bij val kabinet’
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker wil geen nieuwe verkiezingen uitroepen als het huidige kabinet zou vallen, vertelt ze in Sven op 1 op NPO Radio 1. “Artikel 64 van de Grondwet zegt dat ook. Het hoeven niet direct nieuwe verkiezingen te worden.”
De laatste verkiezingen liggen nog geen jaar achter ons. Mocht het kabinet, “moet je met elkaar zeggen of het verstandig is om een nieuwe informateur aan te stellen. Om te kijken op welke manier ze er wel uit komen, in plaats van dat we maar bezig blijven met verkiezingen, praten en ruziemaken”.
Luister de podcast. De tekst gaat hieronder verder.
Stop met symboolpolitiek
Bikker vindt dat het kabinet aan de slag moet met de grote verantwoordelijkheid die het heeft gekregen van de kiezer. “Natuurlijk zal ik het soms niet met ze eens zijn, maar dat is een democratie. Ik vind het heel belangrijk dat dit kabinet aan de slag is in plaats van al dat gedoe dat de hele tijd aan de hand is.”
De CU-leider verwijst naar de in haar ogen gevoerde symboolpolitiek door verschillende ministers. Bijvoorbeeld “ministers die iets in het buitenland hebben opgestoken, waarvan het buitenland zegt: sorry, dat zat toch echt even anders”. Bikker doelt hierbij op onder andere de ‘bordjes van PVV-minister Faber in Denemarken’ en ‘het gesprek met Oeganda’ door PVV-minister Klever.
Tegen de spoedwet
Ze hoopt dat het kabinet deze week nog uit de asielimpasse weet te komen. “Er is hier heel wat nodig en die verantwoordelijkheid hebben die vier partijen nu. Dus ga nu vooral niet flirten met de stembus, maar ga aan de slag. Dat heeft het land nodig.”
Bikker is tegen een mogelijke spoedwet om het asielvraagstuk op te lossen. In dat geval vindt ze dat de Kamer terug moet komen van het geplande reces. “Ik ben er heel helder in. Als het gewoon eerst via de Tweede en daarna langs de Eerste Kamer gaat, dan zit je in een normaal wetgevingsproces. Dan kan ik er inhoudelijk van alles van vinden.”
Grenscontroles
De ChristenUnie is daarnaast niet tegen mogelijke grenscontroles om kansarme asielzoekers te weren. Duitsland heeft die momenteel al ingevoerd, Oostenrijk deels en Frankrijk heeft de plannen al gesmeed. “Ik vind dat we dat niet moeten uitsluiten”, zegt Bikker. “Vluchtelingen die het aan de ene kant nodig hebben kunnen dan nog steeds door. Maar mensen die hier niet horen te zijn, daarvan kan je eerder zeggen: het is niet aan de orde en hier is de deur in ons land.”
Lees ook:
Wordt de asielimpasse dan eindelijk doorbroken? ‘Gesprekken verlopen in goede sfeer’
Door: Matthijs Meulblok
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: aflevering 2 van Op de Barricade
Defensie wil een munitiedepot bouwen bij Toldijk. Hierdoor moeten veel bewoners van het Achterhoekse plaatsje verhuizen. Hun gemeente hield zich lang op de vlakte; Fidan Ekiz staat in deze aflevering van Op de Barricade wel meteen achter de Toldijkers.
Klik hier en kijk deze aflevering van Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Koplopers
Van al het vrachtverkeer over de hele wereld gaat ongeveer 90 procent over het water. Maar grote schepen zijn ook grootverbruikers van brandstof. In de Hollandse polder kreeg iemand een idee dat aanvankelijk bijna té voor de hand liggend leek: wat als we voor grote zeeschepen het zeil opnieuw zouden uitvinden?
Klik hier en kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Koplopers nu terug via NPO Start.
Een belangrijk moment voor menig Top 2000-fan is bijna daar: vanaf vrijdag kunnen liefhebbers weer stemmen op hun favoriete nummers. Evelien de Bruijn, in 2016…
Lees meerCyprus is in gesprek met de Verenigde Staten en de Europese Unie over het moderniseren van de krijgsmacht zodat het land op termijn lid kan…
Lees meerDe pro-Palestijnse demonstratie die voor zaterdag is aangekondigd in Amsterdam, mag niet beginnen op de Dam. De organisatoren moeten zoeken naar een alternatieve locatie voor…
Lees meerWopke Hoekstra, Eurocommissaris Klimaat en Schone Groei, is voorstander van het opleggen van importtarieven aan China, als het land niet stopt met het verstrekken van…
Lees meerDe Telegraaf pakt donderdag uit met een groot verhaal over het meekijken van werkgevers over de vloer bij werknemers. De privacy van werkenden zou steeds…
Lees meerHet Lagerhuis van het Australische parlement heeft met overweldigende meerderheid gestemd voor een verbod voor kinderen en tieners jonger dan 16 jaar om sociale media…
Lees meerJournalist Sam Hagens begint 1 januari als presentator bij Goedemorgen Nederland van Omroep WNL. Daarmee is het presentatieteam van hét ochtendprogramma van de NPO met…
Lees meerVVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen slaakt een noodkreet voor de werkende middenklasse. Werken moet meer gaan lonen, zegt hij voorafgaand aan het begrotingsdebat Sociale Zaken en…
Lees meerNederland wordt steeds dikker, meldde het CBS maandag. Voormalig vechtsporter Remy Bonjasky pleit er donderdag voor dat sport gratis toegankelijk moet zijn voor kinderen. “Het…
Lees meerUit CBS-cijfers blijkt dat een kwart van de mannelijke en tien procent van de vrouwelijke asielmigranten na een jaar in Nederland werk heeft gevonden. Dat…
Lees meerFleur Agema is nu vijf maanden in dienst als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Agema noemt het ‘een enorme kans’ dat ze nu aan…
Lees meerMeer dan de helft van de medicijngebruikers in ons land heeft het afgelopen jaar te maken gehad met een medicijntekort. Apothekers bellen zich suf voor…
Lees meerKLM heeft woensdag nog meer vluchten van en naar Schiphol geschrapt om storm Conall, meldt een woordvoerster. Eerder op de dag zei de luchtvaartmaatschappij 72…
Lees meerNederland nam tot dusver een voortrekkersrol als het gaat om steun aan Oekraïne, maar de oppositie ziet die rol langzaam maar zeker uit het zicht…
Lees meerDe koffieprijzen blijven in rap tempo stijgen en bereikten woensdag in New York het hoogste niveau in meer dan veertig jaar. Wereldwijde zorgen over de…
Lees meer