main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 oktober 2024 — 11:51

VVD-Europarlementariër Malik Azmani pleit voor asielhubs: ‘Terugkeer is een groot probleem’

VVD-Europarlementariër Malik Azmani pleit voor de komst van zogenaamde asielhubs aan de Europese buitengrenzen, waar kansloze asielzoekers worden samengebracht en uitgezet. Ook moeten lidstaten volgens hem beter samenwerken om te voorkomen dat mensen die zijn uitgeprocedeerd in het ene land, het elders in de EU opnieuw proberen.

Europa worstelt al jaren met het uitzetten van afgewezen asielzoekers. Slechts een klein deel, ongeveer negentien procent, keert daadwerkelijk terug naar hun land van herkomst na een afgewezen asielaanvraag. Azmani benadrukt dat de achilleshiel van het Europese migratiebeleid ligt bij het terugsturen van kansloze asielzoekers.

“Terugkeer is een groot probleem”, zegt de Europarlementariër in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik ben in Brussel heel druk bezig om ervoor te zorgen dat we weer grip krijgen op migratie.” Hij pleit voor zogenaamde asielhubs, opvangcentra aan de Europese buitengrenzen, waar afgewezen asielzoekers tijdelijk worden vastgehouden totdat zij kunnen worden teruggestuurd.

Asielhubs

Deze hubs kunnen zowel binnen als buiten de Europese Unie worden gevestigd, zegt Azmani. “Mensen die hier niet mogen blijven en niet meewerken aan hun vertrek, moeten elders worden geplaatst totdat ze terug kunnen. Je moet ze centreren op een plek en vastzetten. Daarmee voorkom je dat ze door Europa zwerven en opnieuw procedures starten.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Volgens Azmani zorgen de huidige gaten in het systeem ervoor dat afgewezen asielzoekers vaak doorreizen naar andere EU-landen, om daar opnieuw een procedure te starten. “Als wij in Nederland zeggen dat iemand geen kans maakt, dan moet dat besluit ook geaccepteerd worden door andere lidstaten. Dat is nu niet het geval.”

Een ander probleem is dat landen van herkomst vaak mensen niet willen terugnemen. Azmani: “Pak dat als Europese landen samen aan en maak visaverstrekking, ontwikkelingssamenwerking en handelsrelaties afhankelijk van dat je mensen kan terugsturen.”

Oeganda

Het kabinet wil ondertussen de mogelijkheid verkennen om door Nederland afgewezen asielzoekers in Oeganda op te vangen. Dit is aan de orde gekomen tijdens een bezoek van minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) aan het Oost-Afrikaanse land. Volgens premier Dick Schoof is het “een serieus idee”, dat nog moet worden uitgewerkt.

Azmani houdt nog een slag om de arm. “Je moet eerst kijken of het bijvoorbeeld past binnen internationaal recht.” Hij benadrukt dat EU-lidstaten wat hem betreft alleen deals mogen maken met landen die mensen veilig onderdak kunnen bieden. “Je kan niet iemand die homoseksueel is terugsturen naar Oeganda, als daar de doodstraf opstaat. Dat lijkt mij helder.”

Lees ook: 

Kabinetscrisis dreigt door asielvraagstuk: ‘Andere opties dan noodwet zijn bespreekbaar’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: Thuiszorghulp steelt van dementerende vrouw: ‘Ze droeg het sieraad van mijn moeder op haar profielfoto’

Sophie Keulemans ontdekt op Facebook een foto van de thuiszorgmedewerkster die het sieraad van haar dementerende moeder draagt. De vrouw, de 51-jarige Sharda N., is onlangs veroordeeld.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Sophie en particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg. Onderzoeksjournalist Alissa Hippe zoekt uit hoe vaak diefstallen in de (thuis)zorg voorkomen.

Luister de podcast nu in je favoriete podcastapp.
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer

Zorgorganisaties worstelen met controleren van werknemers: ‘VOG’s zijn te vervalsen’

Wie bij de ene zorgorganisatie wordt weggestuurd omdat hij of zij heeft gestolen van een cliënt, kan bij de volgende organisatie makkelijk weer aan de…

Lees meer