main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 16 oktober 2024 — 13:19

MKB-gezant Menno Snel: ‘Kabinet moet laten zien wat het waard is’

”Het is nu tijd dat het kabinet laat zien wat het waard is”, zegt speciaal gezant MKB-financiering Menno Snel. Hij hoopt dat de minister van Economische Zaken zijn aanbevelingen voor meer investeringen in bedrijven overneemt. ”Ik verwacht dat hij positief is. Het past ontzettend bij zijn beleid en bij het beleid wat het kabinet wil gaan doen”, zegt Snel in het radioprogramma Sven op 1.

”We willen een paar dingen bereiken”, concretiseert Snel. ”Het is belangrijk dat er een financieringsgids komt, we moeten het makkelijker maken voor ondernemers om met één soort dataset bij alle soorten financierders terecht te komen en de overheid moet haar instrumentarium beter richten op die kleine ondernemers, zodat bijvoorbeeld pensioenfondsen funding kunnen gaan regelen in deze markt. Dat willen ze wel.”

Luister naar de podcast van Sven op 1:

Financieringslandschap helemaal niet slecht

Volgens Snel is er op zich voldoende investeringsgeld in Nederland. ”Het Nederlandse financieringslandschap is helemaal niet zo slecht. De banken hebben daar een onderdeel in gehad, er is een grote opkomst van non-bancaire financiers.”

Durfkapitaal is echter een probleem. ”Het financieringslandschap deugt best aardig, maar er zijn twee terreinen waar het niet goed gaat. Dat gaat over de skill-ups, echt die innovatieve financiering en dat gaat ten tweede over de kleinste ondernemers, die leningen willen hebben van 250.000 tot maximaal één miljoen euro. Die vinden het lastig om die financiering te krijgen.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Hoe komt dat? “Een deel daarvan heeft te maken dat het aanbod te beperkt is. Dan kom je bij financiering. Omdat het voor grote financierders lastig is om hun geld zodanig ter beschikking te stellen aan fondsen die kleine ondernemers kunnen helpen. Daar moeten we echt wat aan gaan doen.”

Negatieve spiraal

De productiviteit in Nederland loopt daarnaast ook terug. De economische cijfers zijn niet meer om over naar huis te schrijven. Snel: ”We waren altijd koploper. We konden ons heel veel veroorloven, we waren altijd productief. Dat is zeer succesvol geweest.”

De gezant ziet om allerlei redenen dat de productiviteitswinsten teruglopen. ”Sterker nog, die draaien bijna om en voor je het weet komen we in een negatieve productiviteit. De MKB’ers zullen dat meteen merken. We moeten op zoek naar productieve vormen. Daarvoor is innovatie nodig. Dat is best lastig financierbaar. Het barst van de ondernemers die daar ideeën over hebben, maar die worden door de huidige regels of toezichthouders beperkt. Daar moeten we bereid zijn om wat aanpassingen in te doen.”

Lees ook:

Pubers zijn de grootste fans van vette snacks en frisdrank: ‘Overheid moet ongezonde ketens verbieden’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: Thuiszorghulp steelt van dementerende vrouw: ‘Ze droeg het sieraad van mijn moeder op haar profielfoto’

Sophie Keulemans ontdekt op Facebook een foto van de thuiszorgmedewerkster die het sieraad van haar dementerende moeder draagt. De vrouw, de 51-jarige Sharda N., is onlangs veroordeeld.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Sophie en particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg. Onderzoeksjournalist Alissa Hippe zoekt uit hoe vaak diefstallen in de (thuis)zorg voorkomen.

Luister de podcast nu in je favoriete podcastapp.
ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer

Zorgorganisaties worstelen met controleren van werknemers: ‘VOG’s zijn te vervalsen’

Wie bij de ene zorgorganisatie wordt weggestuurd omdat hij of zij heeft gestolen van een cliënt, kan bij de volgende organisatie makkelijk weer aan de…

Lees meer

Nederlandse arbeidsproductiviteit blijft achter: ‘Zijn behoorlijk aan het afglijden door stoppen gaswinning’

De arbeidsproductiviteit van Nederland is de afgelopen tien jaar minder hard gegroeid dan in andere rijke landen. “We zijn behoorlijk aan het afglijden”, zegt onderzoeker…

Lees meer

OM eist 28 jaar en tbs tegen verdachte in moordzaak 9-jarige Gino

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 24-jarige Donny M., verdacht van onder meer het ontvoeren, misbruiken…

Lees meer

Faber erkent: dragende motivering noodrecht nog niet helemaal af

De “dragende motivering” die inzet van het noodrecht voor asielmaatregelen moet rechtvaardigen, is toch “nog niet helemaal af”, geeft asielminister Marjolein Faber toe. Eerder op…

Lees meer