main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 oktober 2024 — 12:05

Kamala Harris roept zwarte mannen op om op haar te stemmen: ‘Identiteitspolitiek nieuwe normaal’

Met slechts twee punten verschil tussen Democraat Kamala Harris en Republikein Donald Trump is de strijd om de Oval Office spannender dan ooit. Harris gaat drie weken voor de verkiezingen met 50 procent van de stemmen aan kop in de peilingen, terwijl Trump haar in de nek hijgt met 48 procent. Het campagneteam van Harris gooit alles in de strijd om groepen voor zich te winnen.

Harris roept zwarte mannen op X op om op haar te stemmen, omdat “zwarte mensen een president verdienen die hun leven wil verbeteren”. Volgens Amerikakenner Willem Post moet ze deze weg wel inslaan, omdat “onder witte kiezers, met name witte mannen op het platteland, Trump hoog scoort”. Hardcore identiteitspolitiek is steeds normaler geworden, zegt Post in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het is een etalage vol kiezersgroepen. Harris zal naast zwarte mannen ook meer vrouwen moeten aanspreken.”

In september stond Harris nog op 51 procent en Trump op 46 procent. Trump heeft de achterstand van vijf punten inmiddels flink verkleind. Het zorgt voor onrust bij de Democraten, omdat de nipte voorsprong mogelijk niet genoeg is. Vanavond zit Harris daarom in ‘het hol van de leeuw’ bij Fox News. “Ze geeft opeens veel interviews, waar ze iets eerder mee had moeten beginnen. Er is lichte paniek bij de adviseurs van Harris.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

‘Geen één poster van Harris gezien’

Post peilde in Amerika de stemming en kwam tot de conclusie dat Trump er beter voorstaat dan Harris. “In Philadelphia, een grote stad in de staat Pennsylvania, één van de swing states, kwam ik in buurten waar je geen één poster van Harris zag. Terwijl ze het juist van de stad moet hebben, omdat het platteland voor Trump kiest.”

De lokale bevolking geeft aan dat ze geen posters met de naam Harris durven op te hangen omdat ze bang zijn voor Trump-aanhangers, vertelt Post. “Andersom is dat ook zo. Amerikanen zeggen unaniem: wij praten op feestjes of verjaardagen niet meer over politiek. Opa gaat met zijn kleindochter op de vuist. Dat is toch heel treurig voor de belangrijkste democratie in de wereld.”

Kiesmannen het belangrijkst

Pennsylvania is een ‘must-win’ voor beide presidentskandidaten. “Omdat deze staat meer kiesmannen oplevert. Je moet niet landelijk kijken, maar alles is per staat op 5 november”, legt Post uit. Wie de meeste stemmen in een staat haalt, wint alle kiesmannen. Californië heeft er 54, maar andere staten hebben er slechts een handjevol.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Pennsylvania heeft er negentien. “Dat telt natuurlijk wel. Er zijn 538 kiesmannen in totaal. Als je de helft plus één wint, ben je de nieuwe president van Amerika. Zonder Pennsylvania zal het voor Harris heel moeilijk worden.”

Post mocht ook langs de deuren met campagneteams. “Je ziet de kandidaten gesprekken aan de deur voeren. De meeste Democratische stemmers geven aan dat ze Harris niet zo goed kennen, terwijl Trump een naamsbekendheid van 100 procent heeft.” Voor Harris is dat slechts 70 procent. “Het zijn nog maar twee weken en zes dagen. Het is voor haar een race tegen de klok.”

Lees ook:

Paniek bij Democraten, paar weken voor verkiezingen: ‘Alle alarmbellen gaan af’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: Thuiszorghulp steelt van dementerende vrouw: ‘Ze droeg het sieraad van mijn moeder op haar profielfoto’

Sophie Keulemans ontdekt op Facebook een foto van de thuiszorgmedewerkster die het sieraad van haar dementerende moeder draagt. De vrouw, de 51-jarige Sharda N., is onlangs veroordeeld.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Sophie en particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg. Onderzoeksjournalist Alissa Hippe zoekt uit hoe vaak diefstallen in de (thuis)zorg voorkomen.

Luister de podcast nu in je favoriete podcastapp.
Zorgorganisaties worstelen met controleren van werknemers: ‘VOG’s zijn te vervalsen’

Wie bij de ene zorgorganisatie wordt weggestuurd omdat hij of zij heeft gestolen van een cliënt, kan bij de volgende organisatie makkelijk weer aan de…

Lees meer

Nederlandse arbeidsproductiviteit blijft achter: ‘Zijn behoorlijk aan het afglijden door stoppen gaswinning’

De arbeidsproductiviteit van Nederland is de afgelopen tien jaar minder hard gegroeid dan in andere rijke landen. “We zijn behoorlijk aan het afglijden”, zegt onderzoeker…

Lees meer

OM eist 28 jaar en tbs tegen verdachte in moordzaak 9-jarige Gino

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 24-jarige Donny M., verdacht van onder meer het ontvoeren, misbruiken…

Lees meer

MKB-gezant Menno Snel: ‘Kabinet moet laten zien wat het waard is’

”Het is nu tijd dat het kabinet laat zien wat het waard is”, zegt speciaal gezant MKB-financiering Menno Snel. Hij hoopt dat de minister van…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer

Faber erkent: dragende motivering noodrecht nog niet helemaal af

De “dragende motivering” die inzet van het noodrecht voor asielmaatregelen moet rechtvaardigen, is toch “nog niet helemaal af”, geeft asielminister Marjolein Faber toe. Eerder op…

Lees meer

Kabinet steekt geen geld in glasvezel voor buitengebieden

Het kabinet is niet van plan geld beschikbaar te stellen om huishoudens in buitengebieden aan te sluiten op een glasvezelnetwerk. Minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken)…

Lees meer