main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 oktober 2024 — 10:04

Boerenorganisatie LTO luidt noodklok om stijgende supermarktprijzen, consumenten 24 procent duurder uit

Boerenorganisatie LTO wil de stijgende prijzen in de supermarkt een halt toeroepen. De Tweede Kamer moet veel beter de effecten van politieke keuzes op de voedselprijzen in beeld brengen, schrijven zij in een pamflet voorafgaand de begrotingsbespreking van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.

Het kabinet heeft armoedebestrijding hoog in het vaandel staan, maar de voedselarmoede neemt steeds verder toe. In 2023 waren consumenten gemiddeld 24 procent duurder uit voor boodschappen in de supermarkt dan in 2021. Voorman van LTO Ger Koopmans ziet dat beleidskeuzes worden gemaakt die leiden tot verdergaande afbouw van de Nederlandse en Europese voedselindustrie. Daarin worden voedselprijzen buiten beschouwing gelaten.

De boerenorganisatie luidt daarom in De Telegraaf de noodklok. LTO stelt de vraag of de voedselinflatie een gevolg is van het Nederlandse en Europese landbouwbeleid, “omdat dat in hoge mate gericht is op het produceren van steeds minder voedsel tegen steeds hogere productie-eisen”. Volgens Koopmans krijgt het onderwerp nauwelijks politieke aandacht.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

In 2014 sloeg CDA al alarm

“In het verleden hebben we de effecten van goedkoop voedsel te lang afgewenteld op de boer zelf”, zegt CDA-Tweede Kamerlid en boerin Eline Vedder in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Een integrale kijk op voedselzekerheid en hoeveel dat mag kosten is er niet, ziet ze. “De politiek moet kijken welke groepen klem komen te zitten. We moeten maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat dat niet gebeurt.”

Haar partij sloeg in 2014 al alarm in een opiniestuk uit De Volkskrant. “De graan uit Oekraïne kan worden dichtgedraaid en het kan zomaar zijn dat groente ons land niet meer bereikt”, viel in het stuk van toenmalig CDA-leider Sybrand Buma te lezen. Volgens Buma was Nederland toen al te veel gefocust op niche.

“Daarom is het ook zo raar dat deze voedselvisie er nog steeds niet is”, vervolgt Vedder. “Wij willen dit al heel lang. Nu begint Europa het er eindelijk over te hebben. Hoogste tijd dat we daar serieus werk van maken.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

‘Er is niet alleen een welzijnsaspect’

Of nieuwe Europese richtlijnen de prijs in de supermarkt doet dalen, is nog maar de vraag. “We nemen maatregelen op duurzaamheid, we moeten met klimaat bezig zijn, maar houden geen rekening met de effecten op de prijs van voedsel. Dat moeten we veel integraler aanpakken.”

Extra duurzaamheidseisen leiden ook tot extra kosten. “Er worden dingen verzonnen, maar je moet verantwoordelijkheid nemen voor de implementatie. Daar zie ik een groot gat”, zegt ondernemer Lili Genee Pirayesh. “De integrale kijk van gezondheid en voedsel is niet alleen een welzijnsaspect, maar ook financieel.”

Lees ook:

Wereldwijde voedselprijzen 10 procent onder niveau 2022

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: Thuiszorghulp steelt van dementerende vrouw: ‘Ze droeg het sieraad van mijn moeder op haar profielfoto’

Sophie Keulemans ontdekt op Facebook een foto van de thuiszorgmedewerkster die het sieraad van haar dementerende moeder draagt. De vrouw, de 51-jarige Sharda N., is onlangs veroordeeld.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Sophie en particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg. Onderzoeksjournalist Alissa Hippe zoekt uit hoe vaak diefstallen in de (thuis)zorg voorkomen.

Luister de podcast nu in je favoriete podcastapp.
MKB-gezant Menno Snel: ‘Kabinet moet laten zien wat het waard is’

”Het is nu tijd dat het kabinet laat zien wat het waard is”, zegt speciaal gezant MKB-financiering Menno Snel. Hij hoopt dat de minister van…

Lees meer

Faber erkent: dragende motivering noodrecht nog niet helemaal af

De “dragende motivering” die inzet van het noodrecht voor asielmaatregelen moet rechtvaardigen, is toch “nog niet helemaal af”, geeft asielminister Marjolein Faber toe. Eerder op…

Lees meer

Kabinet steekt geen geld in glasvezel voor buitengebieden

Het kabinet is niet van plan geld beschikbaar te stellen om huishoudens in buitengebieden aan te sluiten op een glasvezelnetwerk. Minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken)…

Lees meer

Overgrote meerderheid Nederlanders blijft vlees eten

Ondanks de aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, is het aantal Nederlanders dat vlees eet de afgelopen jaren niet afgenomen. Dat staat…

Lees meer

Defensieminister Brekelmans deelt Duitse zorg over Russische oorlogsplannen: ‘Nederland ook in het vizier’

Defensieminister Ruben Brekelmans deelt de zorgen van Duitse inlichtingendiensten over toenemende Russische ondermijning en sabotage. “Nederland hebben ze ook in het vizier. We zien vergelijkbare…

Lees meer