Boerenorganisatie LTO luidt noodklok om stijgende supermarktprijzen, consument 24 procent duurder uit
Boerenorganisatie LTO wil de stijgende prijzen in de supermarkt een halt toeroepen. De Tweede Kamer moet veel beter de effecten van politieke keuzes op de voedselprijzen in beeld brengen, schrijven zij in een pamflet voorafgaand de begrotingsbespreking van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.
Het kabinet heeft armoedebestrijding hoog in het vaandel staan, maar de voedselarmoede neemt steeds verder toe. In 2023 waren consumenten gemiddeld 24 procent duurder uit voor boodschappen in de supermarkt dan in 2021. Voorman van LTO Ger Koopmans ziet dat beleidskeuzes worden gemaakt die leiden tot verdergaande afbouw van de Nederlandse en Europese voedselindustrie. Daarin worden voedselprijzen buiten beschouwing gelaten.
De boerenorganisatie luidt daarom in De Telegraaf de noodklok. LTO stelt de vraag of de voedselinflatie een gevolg is van het Nederlandse en Europese landbouwbeleid, “omdat dat in hoge mate gericht is op het produceren van steeds minder voedsel tegen steeds hogere productie-eisen”. Volgens Koopmans krijgt het onderwerp nauwelijks politieke aandacht.
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
In 2014 sloeg CDA al alarm
“In het verleden hebben we de effecten van goedkoop voedsel te lang afgewenteld op de boer zelf”, zegt CDA-Tweede Kamerlid en boerin Eline Vedder in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Een integrale kijk op voedselzekerheid en hoeveel dat mag kosten is er niet, ziet ze. “De politiek moet kijken welke groepen klem komen te zitten. We moeten maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat dat niet gebeurt.”
Haar partij sloeg in 2014 al alarm in een opiniestuk uit De Volkskrant. “De graan uit Oekraïne kan worden dichtgedraaid en het kan zomaar zijn dat groente ons land niet meer bereikt”, viel in het stuk van toenmalig CDA-leider Sybrand Buma te lezen. Volgens Buma was Nederland toen al te veel gefocust op niche.
“Daarom is het ook zo raar dat deze voedselvisie er nog steeds niet is”, vervolgt Vedder. “Wij willen dit al heel lang. Nu begint Europa het er eindelijk over te hebben. Hoogste tijd dat we daar serieus werk van maken.”
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
‘Er is niet alleen een welzijnsaspect’
Of nieuwe Europese richtlijnen de prijs in de supermarkt doet dalen, is nog maar de vraag. “We nemen maatregelen op duurzaamheid, we moeten met klimaat bezig zijn, maar houden geen rekening met de effecten op de prijs van voedsel. Dat moeten we veel integraler aanpakken.”
Extra duurzaamheidseisen leiden ook tot extra kosten. “Er worden dingen verzonnen, maar je moet verantwoordelijkheid nemen voor de implementatie. Daar zie ik een groot gat”, zegt ondernemer Lili Genee Pirayesh. “De integrale kijk van gezondheid en voedsel is niet alleen een welzijnsaspect, maar ook financieel.”
Lees ook:
Door: Rick Hartkamp
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Geweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meer