main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 12 oktober 2024 — 19:33

Twente maakt zich op voor groeipijn: rijk investeert de komende jaren flink in de regio

Geen regio in Nederland heeft zo vaak de noodklok geluid in Den Haag de afgelopen maanden als Twente. De regio ziet talent vertrekken omdat grote investeringen vanuit het Rijk op zich laten wachten – maar daar komt nu verandering in. Den Haag gaat miljoenen overmaken naar dit ‘achterland van ASML’.

“We hebben een plan ingediend om extra geld deze kant op te krijgen en het is zo goed als zeker dat er grote investeringen onze kant op komen”, vertelt Ank Bijleveld, voorzitter van Twente Board, in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. “Wij vonden in eerste instantie dat er wel heel veel geld ging naar de regio Eindhoven, voor ASML. Maar ASML kan niet groeien als het achterland achterblijft.” En dat achterland is Twente. In dat gebied zitten veel producenten die bijdragen aan de chiptechnologie.

Twente

Toch is Bijleveld nog niet tevreden als Den Haag deze miljoenen overmaakt. “Dit bedrag is een randvoorwaarde om te groeien. Er valt nog een hoop te winnen.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Een van de zaken waar Bijleveld op doelt is de groei van het aantal werknemers in Twente. Dat zei Bijleveld al eerder in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Bijleveld. “Je hebt het dan over 45 duizend werknemers die we erbij moeten hebben wil Twente blijven groeien. En om die groei door te kunnen maken, moeten we ook naar het buitenland kijken om daar goed geschoold personeel vandaan te halen”, aldus de voorzitter. Maar talent werven vanuit het buitenland is alles behalve makkelijk. “Je regio moet dan goed bereikbaar zijn, wat het aantrekkelijk maakt”, en daar heeft Twente nog een hoop te winnen aldus Bijleveld.

Lees meer:

Goede verbinding met Randstad essentieel voor Twente, maar die met Duitsland essentiëler

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: Thuiszorghulp steelt van dementerende vrouw: ‘Ze droeg het sieraad van mijn moeder op haar profielfoto’

Sophie Keulemans ontdekt op Facebook een foto van de thuiszorgmedewerkster die het sieraad van haar dementerende moeder draagt. De vrouw, de 51-jarige Sharda N., is onlangs veroordeeld.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Sophie en particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg. Onderzoeksjournalist Alissa Hippe zoekt uit hoe vaak diefstallen in de (thuis)zorg voorkomen.

Luister de podcast nu in je favoriete podcastapp.
Faber erkent: dragende motivering noodrecht nog niet helemaal af

De “dragende motivering” die inzet van het noodrecht voor asielmaatregelen moet rechtvaardigen, is toch “nog niet helemaal af”, geeft asielminister Marjolein Faber toe. Eerder op…

Lees meer

Kabinet steekt geen geld in glasvezel voor buitengebieden

Het kabinet is niet van plan geld beschikbaar te stellen om huishoudens in buitengebieden aan te sluiten op een glasvezelnetwerk. Minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken)…

Lees meer

Overgrote meerderheid Nederlanders blijft vlees eten

Ondanks de aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, is het aantal Nederlanders dat vlees eet de afgelopen jaren niet afgenomen. Dat staat…

Lees meer

Defensieminister Brekelmans deelt Duitse zorg over Russische oorlogsplannen: ‘Nederland ook in het vizier’

Defensieminister Ruben Brekelmans deelt de zorgen van Duitse inlichtingendiensten over toenemende Russische ondermijning en sabotage. “Nederland hebben ze ook in het vizier. We zien vergelijkbare…

Lees meer