main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 16 oktober 2024 — 15:45

Zorgorganisaties worstelen met controleren van werknemers: ‘VOG’s zijn te vervalsen’

Wie bij de ene zorgorganisatie wordt weggestuurd omdat hij of zij heeft gestolen van een cliënt, kan bij de volgende organisatie makkelijk weer aan de bak. Een VOG, een Verklaring Omtrent Gedrag, die deze werknemers moeten aanleveren bij hun nieuwe werkgever, zegt namelijk lang niet alles. Daarvoor waarschuwt particulier rechercheur René in Het Misdaadbureau van WNL op NPO Radio 1.

“Een VOG is makkelijk te vervalsen”, legt René uit. Zo’n VOG moet rechtstreeks bij het ministerie van Justitie worden aangevraagd en is in feite niets meer dan een papiertje met een watermerk. En dat dat makkelijk te vervalsen is, blijkt uit een recente zaak die draait om verzorgster Meike de V..

Zij kwam bij de politie in beeld tijdens een onderzoek naar diefstal van sieraden bij kwetsbare ouderen in het Brabantse Oosterhout. Ze zou gerommeld hebben met haar VOG en kon dus gemakkelijk bij een nieuwe organisatie aan de slag. Voor vervalsing van geschriften moest ze uiteindelijk voor de rechter verschijnen.

Luister deze aflevering van Het Misdaadbureau terug als podcast:

Privacywetgeving heikel punt

Maar hoe kunnen zorgorganisaties zich dan wapenen tegen dergelijke fraudeurs? In het verleden hebben zorgorganisaties samen geprobeerd om een register op te zetten waarin oud-werknemers die de fout in zijn gegaan, werden opgenomen. Maar dat systeem bleek niet te werken omdat niet alle zorginstanties daaraan meededen.

Een ander punt waar de organisaties tegenaan lopen, is de privacywetgeving, de zogenaamde AVG. Hierdoor mogen werkgevers niet alles inzien van hun werknemers, en dus ook niet hun voorgeschiedenis.

Daardoor blijven zaken als die van Meike de V. opduiken. “Een register zoals in het verleden geopperd is door oud-minister Hugo de Jonge is denk ik nog de beste oplossing. Maar dan zal er nog het een en het ander in de privacywetgeving moeten veranderen”, aldus René.

Lees meer:

Wat je het beste kan doen als een inbreker in je huis rondsluipt

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: Thuiszorghulp steelt van dementerende vrouw: ‘Ze droeg het sieraad van mijn moeder op haar profielfoto’

Sophie Keulemans ontdekt op Facebook een foto van de thuiszorgmedewerkster die het sieraad van haar dementerende moeder draagt. De vrouw, de 51-jarige Sharda N., is onlangs veroordeeld.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Sophie en particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg. Onderzoeksjournalist Alissa Hippe zoekt uit hoe vaak diefstallen in de (thuis)zorg voorkomen.

Luister de podcast nu in je favoriete podcastapp.
ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer

Nederlandse arbeidsproductiviteit blijft achter: ‘Zijn behoorlijk aan het afglijden door stoppen gaswinning’

De arbeidsproductiviteit van Nederland is de afgelopen tien jaar minder hard gegroeid dan in andere rijke landen. “We zijn behoorlijk aan het afglijden”, zegt onderzoeker…

Lees meer

OM eist 28 jaar en tbs tegen verdachte in moordzaak 9-jarige Gino

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 24-jarige Donny M., verdacht van onder meer het ontvoeren, misbruiken…

Lees meer

MKB-gezant Menno Snel: ‘Kabinet moet laten zien wat het waard is’

”Het is nu tijd dat het kabinet laat zien wat het waard is”, zegt speciaal gezant MKB-financiering Menno Snel. Hij hoopt dat de minister van…

Lees meer

Faber erkent: dragende motivering noodrecht nog niet helemaal af

De “dragende motivering” die inzet van het noodrecht voor asielmaatregelen moet rechtvaardigen, is toch “nog niet helemaal af”, geeft asielminister Marjolein Faber toe. Eerder op…

Lees meer