main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 oktober 2024 — 11:10

Niet de politie, maar een AI-chatbot moet getuigen en slachtoffers van strafbare feiten gaan verhoren

Je hart niet luchten bij een politieagent, maar bij je smartphone. Het kan zomaar de toekomst zijn. Onderzoekers werken aan een AI-chatbot die getuigen en slachtoffers van strafbare feiten verhoort in plaats van de politie. ”De politie zit met een enorm capaciteitstekort. In 2021 zijn 30.000 aangiftes niet opgepakt wegens gebrek aan bewijs”, vertelt expert digitalisering Frederik Peters in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De beoogde app kan in de toekomst ingezet worden bij veelvoorkomende kleine misdrijven, zoals winkeldiefstal, fietsendiefstal of belediging van een ambtenaar in functie. ”De verklaring die je aflegt, moet stand kunnen houden bij de rechter. Het is daarom belangrijk dat de AI-assistent zo goed geprogrammeerd is dat die alleen vragen stelt die kloppen en tegelijkertijd geen dingen verkeerd interpreteert.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start

“Uiteindelijk moet de functie ook herkennen wanneer er toch een mens ingeschakeld moet worden, omdat iets dusdanig een grensgeval is”, zegt Peters, werkzaam bij één van de initiatiefnemers, consulting- en technologiebedrijf Capgemini. Ook de Rijksuniversiteit Groningen en het Utrechtse bedrijf Scotty AI zijn bij het ‘baanbrekende’ onderzoek betrokken.

Living lab

Bij de ontwikkeling van de chatbot lopen de onderzoekers tegen ethische, juridische en maatschappelijke vraagstukken aan. ”Bij een Amerikaanse aanpak, slinger je het de markt op en zie je wel wat er gaat gebeuren. Wij willen het meer Europees aanpakken”, vertelt Peters. Zo wordt er een living lab opgetuigd, waarbij mensen de functie checken.

De AI-assistent moet de politie werk uit handen nemen. ”We hebben informele verkenningen gedaan bij de politie, maar ik kan niet namens de politie spreken”, zegt Peters.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Is een speciale app echt nodig terwijl vrijwel iedereen een telefoon met camera op zak heeft en een misdrijf ook gewoon kan filmen? ”Die beelden eindigen waarschijnlijk op sociale media. Dan gaat het een heel ander circuit in. Dat heeft ook invloed op de rechtszaak, waarschijnlijk ten voordele van de verdachte. Wij willen zien dat er een zuivere verklaring komt”, aldus Peters.

‘Je kunt niet alles automatiseren’

D66-Kamerlid Hanneke van der Werf reageert in Goedemorgen Nederland: ”Ik denk dat AI zeker kan helpen om veel werk uit handen te nemen. Er is natuurlijk een moment dat er wel een mens in beeld moet komen om een vervolgvraag te stellen. Ik denk dat het belangrijk is dat er altijd een paar ogen meekijken. Je kunt niet alles automatiseren. Zeker niet in dit soort gevoelige zaken.”

Lees ook:

Militairen moeten kunstmatige intelligentie inzetten, maar bindende afspraken zijn noodzakelijk

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Stand van Nederland: Made in Holland

Nederland is een echt innovatieland. We ontwikkelen tv-formats, gaan de wereld over met onze muziek en kaas, maar ook met technologie als de chips van ASML. Maar is er nog een toekomst voor de Nederlandse innovatiesector?

Tanja Kok en Nejifi Ramirez bespreken het met ondernemers, economen en de politiek in de NPO Radio 1-special van Stand van Nederland: Made in Holland.

Zaterdag 20.00 uur

WNL In de Kantine special! Live vanaf de Military Boekelo

Deze zaterdag komt WNL In de Kantine met een speciale radio-uitzending. Live vanaf de 53e editie van de Military in Boekelo, een van de grootste paarden topsportevenementen van ons land, ontvangen Fidan Ekiz en Wieger Hemmer de volgende gasten:

  • Chantal Everaardt – Verslaggever van RTV Oost;
  • Robert Zandstra – Voorzitter Military Boekelo;
  • Ank Bijleveld – Oud-minister en voorzitter Twente Board;
  • Marc Janssen – Meesterbrouwer Grolsch;
  • Conny Viscaal – Gastvrouw en oud-ruiter;
  • Janneke Boonzaaijer – Olympische ruiter van Team NL;
  • Michael Sijbom – Directeur stichting landschap Overijssel;
  • Marcel Verreck – Cabaretier & columnist;

Luister tussen 17.00 en 19.00 uur naar WNL In de Kantine, op NPO Radio 1.

Vrijdag, 19.00 uur
Zeldzame komeet vanaf vanavond te zien

Als de wolken wijken, is de komende weken mogelijk een komeet tussen de sterren te zien. Die komeet, C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), vliegt langs de aarde….

Lees meer

Wat je het beste kan doen als een inbreker in je huis rondsluipt

Voor veel mensen is het de grootste nachtmerrie: een inbreker die in je huis rondsluipt terwijl je in bed ligt. “In films zie je mensen…

Lees meer

Boa seksueel geïntimideerd door drugsgebruiker: ‘Hij pakte zijn geslachtsdeel vast’

Naroepen, ongepaste opmerkingen maken en nafluiten: sinds 1 juli is straatintimidatie strafbaar. “Een positieve ontwikkeling”, zegt een Utrechtse boa in het WNL-programma Het Misdaadbureau. Ze…

Lees meer

Vicepremier Agema (PVV) heeft spijt van opmerking over ‘stoer doen’

PVV-vicepremier Fleur Agema komt terug van haar uitspraak dat ze nog wel wil zien wie “zo stoer is” om het staatsnoodrecht tegen te houden. “Dat…

Lees meer

Alexandra van Huffelen wil met D66 naar het midden: ‘Mensen teleurgesteld in extremen’

Als Alexandra van Huffelen de nieuwe voorzitter van D66 wordt, wil ze met de partij naar het midden. Dat vertelt de oud-staatssecretaris (Koninkrijksrelaties en Digitalisering)…

Lees meer

Jongeren willen tweedehands spullen, vintage populair: ‘Steeds meer mensen vinden het normaal’

Steeds meer Nederlanders kopen tweedehands spullen, met name jongeren. De aanvoer naar kringloopwinkels gaat af en aan en ook steeds jongere mensen komen graag langs…

Lees meer