main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 3 oktober 2024 — 13:09

Deze opties heeft Israël voor een aanval op Iran: ‘Israël wil veel verder gaan’

Israël komt met keiharde vergeldingsacties richting Iran, maar wanneer en in welke mate is nog onduidelijk. “In april duurde het vijf dagen voordat Israël met een tegenaanval kwam. Dat was een symbolische actie. Nu wil Israël veel verder gaan”, zegt hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Iran vuurde eerder deze week 200 ballistische raketten op Israël af, volgens Iran als vergelding voor de liquidaties van leiders van Hezbollah en Hamas. Er zijn geen slachtoffers gemeld, maar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu kondigde stevige vergeldingsacties aan.

Nucleaire aanval

Volgens de hoogleraar heeft Israël keuze genoeg wat betreft het aanvallen van strategische doelen in Iran. Van de republikeinse garde, olie-installaties en de energie-infrastructuur tot militaire doelen. Zelfs een nucleaire aanval behoort tot de opties. “Er wordt gesproken over het aanvallen van het atoomprogramma”, zegt Osinga. “Maar Amerika zegt: dat gaat een stap te ver.”

De tendens bij oorlogvoerende partijen is dat iedere reactie een stap extremer is dan de vorige. “Het aanvallen van het atoomprogramma, wat overigens moeilijk aan te vallen is door de ondergrondse locatie, kan tot een gigantische escalatie vanuit Iran leiden.” Op basis van huidige informatie vindt Osinga het onwaarschijnlijk dat Netanyahu daarvan onder de indruk is.

Militaire doelen

Een conventionele vergeldingsactie is een andere mogelijkheid, gericht op de republikeinse garde, de Iraanse overheidsorganisatie die militair van aard is, en de militaire capaciteiten van Iran. “En dat is waarschijnlijk ook een actie tegen het waanzinnige raketarsenaal.”

Iran heeft volgens verschillende bronnen nog een paarduizend raketten beschikbaar. “Zij laten zich ook niet onbetuigd. De raketten treffen niet allemaal doel, maar ze kunnen wel regelmatig deze intensieve aanvallen herhalen.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Economie treffen

Een derde mogelijkheid is het treffen van de Iraanse economie, door aanvallen uit te voeren op elektriciteits- en olie-installaties en de energie-infrastructuur. “De Iraanse economie is al niet zo sterk.”

Netanyahu wil graag een aanval uitvoeren met politieke impact op zowel Iran als de regio, zegt Osinga. “Zodat Israël kan laten zien dat niet met ze te spotten valt.” De intensiteit en de duur van de aanval is daarbij ook van doorslaggevend belang.

Draagvlak onder Iraanse burgers instabiel

Volgens voormalig ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is het draagvlak voor het Iraanse regime instabiel. Er is heerst grote onvrede en veel Iraniërs gaan de straat op om te demonstreren tegen de politiek. “Ze hebben een economische crisis en tegelijkertijd zien ze dat hun land zich met de hele wereld bemoeit en overal oorlog voert.”

Zo levert Iran raketten aan Rusland, die worden gebruikt voor doelen in Oekraïne. Segers hoopt op een regimeverandering, wat “de hele wereld ten goede komt”.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

De-escaleren lastige opgave

De-escalatie is nog mogelijk, maar dat hangt  af van politieke keuzes die onder meer worden gemaakt in het Witte Huis, zegt Osinga. “Amerika zit niet te wachten op een grote escalatie. Tegelijkertijd heeft Amerika ook gezegd dat de Iraanse aanval niet onbeantwoord kan blijven.”

Volgens Netanyahu gaat de huidige oorlog over het verschuiven van het machtsevenwicht in het Midden-Oosten. Er zal daarom een gepaste reactie komen, stelde Netanyahu na de raketaanval.

“Rusland heeft tegen Iran gezegd dat ze niet zitten te wachten op een explosie in de regio”, weet de hoogleraar. “Maar uiteindelijk is het aan Netanyahu, die de afgelopen maanden al vaker de wens van het Witte Huis naast zich neer heeft gelegd.”

Lees ook:

Luchtruim Iran niet gesloten, passagiers zien raketten vliegen: ‘Hier zie je de mentaliteit van een jihadist’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer

Sywert van Lienden en zakenpartners vervolgd om mondkapjesdeal

Het Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…

Lees meer