main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 3 oktober 2024 — 13:09

Deze opties heeft Israël voor een aanval op Iran: ‘Israël wil veel verder gaan’

Israël komt met keiharde vergeldingsacties richting Iran, maar wanneer en in welke mate is nog onduidelijk. “In april duurde het vijf dagen voordat Israël met een tegenaanval kwam. Dat was een symbolische actie. Nu wil Israël veel verder gaan”, zegt hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Iran vuurde eerder deze week 200 ballistische raketten op Israël af, volgens Iran als vergelding voor de liquidaties van leiders van Hezbollah en Hamas. Er zijn geen slachtoffers gemeld, maar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu kondigde stevige vergeldingsacties aan.

Nucleaire aanval

Volgens de hoogleraar heeft Israël keuze genoeg wat betreft het aanvallen van strategische doelen in Iran. Van de republikeinse garde, olie-installaties en de energie-infrastructuur tot militaire doelen. Zelfs een nucleaire aanval behoort tot de opties. “Er wordt gesproken over het aanvallen van het atoomprogramma”, zegt Osinga. “Maar Amerika zegt: dat gaat een stap te ver.”

De tendens bij oorlogvoerende partijen is dat iedere reactie een stap extremer is dan de vorige. “Het aanvallen van het atoomprogramma, wat overigens moeilijk aan te vallen is door de ondergrondse locatie, kan tot een gigantische escalatie vanuit Iran leiden.” Op basis van huidige informatie vindt Osinga het onwaarschijnlijk dat Netanyahu daarvan onder de indruk is.

Militaire doelen

Een conventionele vergeldingsactie is een andere mogelijkheid, gericht op de republikeinse garde, de Iraanse overheidsorganisatie die militair van aard is, en de militaire capaciteiten van Iran. “En dat is waarschijnlijk ook een actie tegen het waanzinnige raketarsenaal.”

Iran heeft volgens verschillende bronnen nog een paarduizend raketten beschikbaar. “Zij laten zich ook niet onbetuigd. De raketten treffen niet allemaal doel, maar ze kunnen wel regelmatig deze intensieve aanvallen herhalen.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Economie treffen

Een derde mogelijkheid is het treffen van de Iraanse economie, door aanvallen uit te voeren op elektriciteits- en olie-installaties en de energie-infrastructuur. “De Iraanse economie is al niet zo sterk.”

Netanyahu wil graag een aanval uitvoeren met politieke impact op zowel Iran als de regio, zegt Osinga. “Zodat Israël kan laten zien dat niet met ze te spotten valt.” De intensiteit en de duur van de aanval is daarbij ook van doorslaggevend belang.

Draagvlak onder Iraanse burgers instabiel

Volgens voormalig ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is het draagvlak voor het Iraanse regime instabiel. Er is heerst grote onvrede en veel Iraniërs gaan de straat op om te demonstreren tegen de politiek. “Ze hebben een economische crisis en tegelijkertijd zien ze dat hun land zich met de hele wereld bemoeit en overal oorlog voert.”

Zo levert Iran raketten aan Rusland, die worden gebruikt voor doelen in Oekraïne. Segers hoopt op een regimeverandering, wat “de hele wereld ten goede komt”.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

De-escaleren lastige opgave

De-escalatie is nog mogelijk, maar dat hangt  af van politieke keuzes die onder meer worden gemaakt in het Witte Huis, zegt Osinga. “Amerika zit niet te wachten op een grote escalatie. Tegelijkertijd heeft Amerika ook gezegd dat de Iraanse aanval niet onbeantwoord kan blijven.”

Volgens Netanyahu gaat de huidige oorlog over het verschuiven van het machtsevenwicht in het Midden-Oosten. Er zal daarom een gepaste reactie komen, stelde Netanyahu na de raketaanval.

“Rusland heeft tegen Iran gezegd dat ze niet zitten te wachten op een explosie in de regio”, weet de hoogleraar. “Maar uiteindelijk is het aan Netanyahu, die de afgelopen maanden al vaker de wens van het Witte Huis naast zich neer heeft gelegd.”

Lees ook:

Luchtruim Iran niet gesloten, passagiers zien raketten vliegen: ‘Hier zie je de mentaliteit van een jihadist’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond te gast in Café Kockelmann:

  • ⁠GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans;
  • ⁠⁠BBB-oprichter Henk Vermeer;
  • Het Simplisties Verbond van Kees van Kooten en Wim de Bie bestaat dit jaar vijftig jaar. ⁠Het duo is onlosmakelijk verbonden met politiek Den Haag. Ook Erik van Muiswinkel kan niet zonder F. Jacobse en Tedje van Es, de vrije jongens van de Tegenpartij;
  • ⁠En asielminister Marjolein Faber is in een klap beroemd in Nederland door haar uitspraken over het ‘strengste asielbeleid ooit’. Maar wat drijft deze vrouw en hoe is ze nou echt? Verslaggever van Omroep Gelderland Annemieke Schakelaar en politiek verslaggever van de NOS Wilma Borgman kennen Faber al jaren.
Vrijdag om 22.20 uur

Wat komt er allemaal kijken bij een gijzeling?

Wat zijn de motieven van een gijzelnemer? Voor welke dilemma’s komt een politieonderhandelaar te staan? En  wat zijn de overlevingsstrategieën van slachtoffers?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met politieonderhandelaar Aad Egberts en onderzoeksjournalist Alissa Hippe, die deze week de rechtszaak bijwoonde over de gijzeling in Ede. Ook horen we het verhaal van Jeffrey die in 2008 gegijzeld werd in het stadshuis van Almelo.

Vrijdag 19.00 uur
Man uit Zuid-Holland maakte vuurwapenonderdelen met 3D-printers: drieënhalf jaar cel geëist

Tegen een 33-jarige man uit Rhoon (Zuid-Holland), die wordt verdacht van het maken van vuurwapenonderdelen met 3D-printers, heeft het Openbaar Ministerie vrijdag een celstraf van…

Lees meer

Justitieminister Van Weel positief over gesprek over vroegpensioen bij politie

Justitieminister David van Weel is positief over de gesprekken die lopen met de politiebonden over een nieuwe regeling voor vroegpensioen. Hij heeft vrijdag van zijn…

Lees meer

Wil het kabinet te veel kerncentrales bouwen? ‘Er is op ons net maar plek voor één’

De ambities van het kabinet om vier kerncentrales te bouwen, zijn wellicht wat te ambitieus. “Met de investeringsplannen van TenneT zoals die er nu liggen,…

Lees meer

Millennials gaan mijlenver voor de ultieme sportuitdaging, maar waarom? ‘Het is een stukje erkenning’

Sporten, sporten en nog eens sporten. Millennials zijn er zot van en werken zich in het zweet om een mooie sportprestatie neer te zetten. Wat…

Lees meer

Apeldoorn volgt Zutphen op als ‘overloop’ voor Ter Apel

Een oude basisschool in het Gelderse dorp Ugchelen wordt een noodopvang voor asielzoekers voor wie in Ter Apel geen plek is. Nu is een sporthal…

Lees meer

Inzet waterkanon bij acties XR mocht, agenten niet vervolgd

De politie mocht een waterkanon inzetten bij twee demonstraties van Extinction Rebellion op de A12 in september 2023. Drie demonstranten hadden achteraf aangifte gedaan van…

Lees meer

Rutte op derde NAVO-werkdag voor overleg in Kiev

NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte is op zijn derde werkdag meteen doorgereisd naar Oekraïne om met de Oekraïense president Volodimir Zelenski de oorlogssituatie te bespreken. Op een…

Lees meer