main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 4 oktober 2024 — 10:48

Millennials gaan mijlenver voor de ultieme sportuitdaging, maar waarom? ‘Het is een stukje erkenning’

Sporten, sporten en nog eens sporten. Millennials zijn er zot van en werken zich in het zweet om een mooie sportprestatie neer te zetten. Wat drijft deze groep om tot het uiterste te gaan? 

Uit een enquête van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt hoe populair grote sportevenementen zijn onder millennials. Bijna de helft (47 procent) heeft wel eens meegedaan – of is dat van plan te gaan doen – aan een sportevenement waarbij je meer dan 10 kilometer moet afleggen.

‘Een stukje erkenning’

Sportevenementen zijn zelfs zo populair onder millennials, dat deze generatie zichzelf ermee profileert. Volgens sporteconoom Jelle Schoemaker zijn daar twee verklaringen voor. “Eén daarvan is dat een evenement een makkelijke manier is om te laten zien voor welke waarde en identiteit jij staat.” Bijvoorbeeld dat je doorzettingsvermogen hebt en inzet toont, wat dan ook op de persoon zelf afstraalt.

“Bovendien speelt mee dat het een apolitieke manier is om jezelf te uiten”, luidt de tweede verklaring van Schoemaker. “Sport geeft mensen een toevluchtsoord om te laten zien wie ze zijn, zonder dat daar meteen politieke kanten aan zitten.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Vooral voor jongeren is sporten heel belangrijk. “Hun identiteit hangt er nauw mee samen. Daarmee laten ze graag aan hun volgers zien waartoe ze in staat zijn.” Volgens Schoemaker is vooral de zichtbaarheid van wat je erin stopt, hetgeen wat sporten zo populair maakt. Zoals de inzet die je hebt getoond en voorbereidingen die je hebt gedaan. “Het maakt het tastbaar. Het is een stukje erkenning van: ik word beloond voor wat ik neerzet.”

Sportevenementen alleen voor hoger opgeleiden?

Schoemaker ziet dat grote sportevenementen vooral zijn weggelegd voor carrièretijgers. “Wij zien een oververtegenwoordiging van mensen met een hoger inkomen en mensen die theoretisch geschoold zijn.”

De sporteconoom vermoedt dat zij op hun beurt eenzelfde type groep aanspreken en meer bereid zijn te betalen om aan bepaalde sportevenementen deel te nemen. Bijvoorbeeld door alles op social media te delen, wat onder millennials populair is. Voor het sportevenement betekent dat weer gratis reclame, wat vervolgens zorgt voor een run op kaartjes.

Meer van Stand van Nederland: Generatie Next zien? Dat kan op NPO Start.

Dat geeft de schaarste weer van grote sportevenementen, wat veel mensen een gelukkig gevoel geeft als zij er wél bij zijn, stelt Schoemaker. “Dat heeft een stimulerend effect. Vervolgens omarm je met diezelfde groep mensen de massaliteit, om te laten zien: ik hoor erbij. Dat is een heel verklarende factor waarom ze graag aan sportevenementen meedoen.”

‘Erkenning speelt een rol’

Een voorbeeld van zo’n groot en groeiend sportevenement is de marathon. Zo was de laatste editie van Rotterdam dit jaar binnen twee uur uitverkocht. Hardloopschooleigenaar Dave Baars begrijpt dat wel. “De marathon is iets speciaals. Het is in de stad en iedereen kan het zien. Als je de marathon hebt gelopen, ben je bij voorbaat al een soort held voor sommigen. Die erkenning speelt een rol. Het is iets om echt trots op te zijn.”

Baars heeft al 25 jaar een hardloopschool en ziet dat steeds meer mensen de sport oppakken. “Vorig jaar was er een enorme groei, die ik nooit eerder heb gehad. Ik heb vaak elk jaar een paar procent groei. Vorig jaar kwam daar opeens tien procent bij”

Volgens Baars is hardlopen zo populair, omdat het gezond is en het een sport is die je eenvoudig kan doen. Het is een kwestie van hardloopschoenen aan en gaan. “Mensen zijn vaak heel druk met veel geld verdienen. Dat betekent dat ze door hun werk weinig tijd hebben. Zij zoeken dus een sport die makkelijk is en die je snel kunt oppakken.”

Millennials vinden het belangrijk om gezond bezig te zijn en schrijven zich massaal in voor grote sportevenementen. Wat gaat er precies schuil achter deze trend? Kijk vrijdag om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next, op NPO 2.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond te gast in Café Kockelmann:

  • ⁠GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans;
  • ⁠⁠BBB-oprichter Henk Vermeer;
  • Het Simplisties Verbond van Kees van Kooten en Wim de Bie bestaat dit jaar vijftig jaar. ⁠Het duo is onlosmakelijk verbonden met politiek Den Haag. Ook Erik van Muiswinkel kan niet zonder F. Jacobse en Tedje van Es, de vrije jongens van de Tegenpartij;
  • ⁠En asielminister Marjolein Faber is in een klap beroemd in Nederland door haar uitspraken over het ‘strengste asielbeleid ooit’. Maar wat drijft deze vrouw en hoe is ze nou echt? Verslaggever van Omroep Gelderland Annemieke Schakelaar en politiek verslaggever van de NOS Wilma Borgman kennen Faber al jaren.
Vrijdag om 22.20 uur

Wat komt er allemaal kijken bij een gijzeling?

Wat zijn de motieven van een gijzelnemer? Voor welke dilemma’s komt een politieonderhandelaar te staan? En  wat zijn de overlevingsstrategieën van slachtoffers?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met politieonderhandelaar Aad Egberts en onderzoeksjournalist Alissa Hippe, die deze week de rechtszaak bijwoonde over de gijzeling in Ede. Ook horen we het verhaal van Jeffrey die in 2008 gegijzeld werd in het stadshuis van Almelo.

Vrijdag 19.00 uur
Man uit Zuid-Holland maakte vuurwapenonderdelen met 3D-printers: drieënhalf jaar cel geëist

Tegen een 33-jarige man uit Rhoon (Zuid-Holland), die wordt verdacht van het maken van vuurwapenonderdelen met 3D-printers, heeft het Openbaar Ministerie vrijdag een celstraf van…

Lees meer

Justitieminister Van Weel positief over gesprek over vroegpensioen bij politie

Justitieminister David van Weel is positief over de gesprekken die lopen met de politiebonden over een nieuwe regeling voor vroegpensioen. Hij heeft vrijdag van zijn…

Lees meer

Wil het kabinet te veel kerncentrales bouwen? ‘Er is op ons net maar plek voor één’

De ambities van het kabinet om vier kerncentrales te bouwen, zijn wellicht wat te ambitieus. “Met de investeringsplannen van TenneT zoals die er nu liggen,…

Lees meer

Apeldoorn volgt Zutphen op als ‘overloop’ voor Ter Apel

Een oude basisschool in het Gelderse dorp Ugchelen wordt een noodopvang voor asielzoekers voor wie in Ter Apel geen plek is. Nu is een sporthal…

Lees meer

Inzet waterkanon bij acties XR mocht, agenten niet vervolgd

De politie mocht een waterkanon inzetten bij twee demonstraties van Extinction Rebellion op de A12 in september 2023. Drie demonstranten hadden achteraf aangifte gedaan van…

Lees meer

Rutte op derde NAVO-werkdag voor overleg in Kiev

NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte is op zijn derde werkdag meteen doorgereisd naar Oekraïne om met de Oekraïense president Volodimir Zelenski de oorlogssituatie te bespreken. Op een…

Lees meer

Staatssecretaris Gijs Tuinman (Defensie): nieuw munitiedepot moet in noorden

Het nieuwe munitiedepot voor snel inzetbare capaciteit moet in het noorden van Nederland worden gebouwd, zegt staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman in het radioprogramma Sven…

Lees meer