main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 september 2024 — 11:58

7.000 kwetsbare ouderen overleden na valpartij in 2023, vier keer zoveel dan twintig jaar geleden

Er zijn vier keer zoveel fatale valpartijen onder ouderen dan twintig jaar geleden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).”Iedere vijf minuten komt in Nederland een ouder persoon op de Spoedeisende Hulp als gevolg van een val in of rondom het huis”, zegt beleidsadviseur Gezondheid van gemeente Rotterdam Nicole van Winden in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Dat is voor de persoon zelf heel vervelend, maar ook voor de kosten en de druk op de zorg”, vervolgt ze. Vorig jaar overleden 7.000 kwetsbare ouderen aan de gevolgen van een valpartij. Dat is 12 procent meer dan in 2022. In 2023 overleden gemiddeld negentien mensen per dag na een accidentele val, meldt het CBS.

Innovatieve snufjes

In verzorgingstehuizen wordt inmiddels geëxperimenteerd met innovatieve snufjes om de kans op een valpartij te verminderen of om de gevolgen te minimaliseren. Valbumpers kunnen bijvoorbeeld van pas komen. Ook worden ouderen in groepen gestimuleerd om oefeningen te doen, zodat de kans op een valpartij zo klein mogelijk wordt gemaakt.

Op het moment dat iemand gevallen is, is de spierkracht vaak nog minder dan daarvoor. “Ik denk dat een cursus daarom goed helpt. We laten ze kracht- en stabiliteitsoefeningen doen, zodat ze stabieler op de benen staan. Ook werken we aan wat zij zelf kunnen doen om een val te voorkomen”, vertelt Van Winden.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Vallen belangrijkste oorzaak voor ziekenhuisopname

Hoogleraar geneeskunde van het UMC Marcel Levi ziet de aantallen ook toenemen. “Vallen is één van de belangrijkste oorzaken voor een ziekenhuisopname onder oudere mensen. Als je 80 of 90 bent, neemt de spierkracht af, is de coördinatie minder en zijn er vaker duizeligheidsklachten.” Andere ziektes kunnen er ook aan bijdragen dat ouderen minder sterk op de benen staan. “Denk aan de ziekte van Parkinson of suikerziekte.”

Als thuis dan ook nog kleedjes of snoertjes liggen, ligt een valpartij snel op de loer. “Veel ouderen hebben dan niet meer de kracht om zelf op te staan. Ze liggen dan heel lang op de grond, tot iemand ze vindt.”

Welvaartziektes spelen grote rol

Oud-topschaatser Marianne Timmer voert een strijd voor vitale ouderen en schrikt van het oplopende aantal. Volgens haar speelt de toename van welvaartziektes een grote rol. “Er is 40 procent meer overgewicht. Daarnaast bewegen mensen minder, dus als je ouder wordt, kunnen de gevolgen groot zijn. Je bent gewoon minder fit en vitaal.”

Na een val kan het voor ouderen lastig zijn om te herstellen, zowel fysiek als mentaal. “Het zit hem vaak in het zelfvertrouwen. De stap zetten om dat te doorbreken is vaak het moeilijkst. Met deze oefeningen krijg je ook andere ouderen mee. Daardoor voelen deze oefeningen minder dwingmatig, omdat je ze samen doet.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Mensen worden lui

Alles wordt voor ouderen steeds makkelijker gemaakt, wat juist nadelig is voor de motoriek. “Nu hebben ouderen elektrische gordijnen, waar je vroeger alles zelf moest doen. Vroeger moest je naar de winkel om boodschappen te doen, nu kan je alles bestellen. Allemaal handig, maar of het slimmer is…”

Bewegen is cruciaal, onderstreept ook presentator van NPO Radio Klassiek Jet Berkhout. “Ik zag laatst een documentaire over een dorpje uit Japan, waar mensen bovengemiddeld oud worden. De mensen daar moeten veel bukken, omdat het een bergachtig gebied is. Daardoor zijn hun buikspieren heel sterk en vallen ze niet. Ze zijn bijna allemaal boven de 100.”

Lees ook:

Per dag sterven 17 mensen na een nare val, zo bescherm jij jezelf

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er ruimte voor verandering in financiële plannen van het kabinet?

Uit de presentatie van de Miljoenennota bleek al: veiligheid en Defensie krijgen een impuls, maar daar tegenover staan tal van sectoren die met bezuinigingen te maken krijgen. Waar zit nog ruimte voor partijen om veranderingen door te voeren?

Die vraag behandelt presentator Martijn de Greve met:

  • Henk Vermeer, de financiële man van de BBB;
  • Lex Hoogduin, voormalig directeur van de Nederlandse Bank en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Groningen;
  • Victor Pak, politiek verslaggever van EW Magazine.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Terugluisteren: Producent Reinout Oerlemans bij Rick Nieman

Te gast bij Rick Nieman:

Minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts (PVV), over kansen en bedreigingen voor het bedrijfsleven, producent Reinout Oerlemans, over entrepreneurship, zijn mediabedrijf scoort de ene na de andere tv-hit in Amerika, Brigadegeneraal Han Bouwmeester over de oplopende spanning in het Midden-Oosten en Trouw-hoofdredacteur Wendelmoet Boersema en Corine de Vries, voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren, brengen een Ode aan de Krant.

Klik hier en luister terug als podcast!

BBB: ‘Wij steunen debataanvraag over uitspraak Chris Jansen niet’

De BoerBurgerBeweging (BBB) ziet steun aan de debataanvraag van GroenLinks-PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop over de uitspraken van PVV’er Chris Jansen niet zitten. “Wij doen niet…

Lees meer

Albergen biedt op dag een onderdak aan veertig asielzoekers

Veertig mensen zijn maandag verwelkomd in het voormalige hotel in het Overijsselse Albergen, dat nu dient als asielzoekerscentrum, dat meldt een woordvoerder van het Centraal…

Lees meer

Ook privégegevens van politiemensen gelekt

Door het datalek bij de politie zijn ook privégegevens van politiemedewerkers buitgemaakt. De politie bevestigt berichtgeving hierover door NOS en zegt dat het om incidentele…

Lees meer

Jaarbeurs overvol: deel asielzoekers overgeplaatst naar Den Haag

Een groep asielzoekers die eerder in de Jaarbeurs in Utrecht verbleef, is maandag aangekomen in een leegstaand pand aan de Maanweg in Den Haag. Het…

Lees meer

Hermans: risico op gastekort na komende winter waarschijnlijk weg

Alleen wanneer het extreem koud wordt en tegelijkertijd een aanzienlijk deel van de aanvoer van gas wegvalt, kunnen komende winter nog tekorten ontstaan. In de…

Lees meer

Schatkistbewaarder Hans Vijlbrief noemt minister van Financiën kortzichtig en bijziend

Volgens schatkistbewaarder van D66 Hans Vijlbrief is minister van Financiën Eelco Heinen “kortzichtig en bijziend”. Deze uitspraak doet hij in Sven op 1. Heinen hamert…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: Is er ruimte voor verandering in financiële plannen van het kabinet?

Kabinet en Kamer debatteren deze week over de financiële plannen voor komend jaar tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen. Niet het meest sexy evenement, maar wel…

Lees meer

Leger Israël zegt meer dan 20 Hezbollah-leden te hebben gedood

Volgens het Israëlische leger (IDF) zijn meer dan twintig Hezbollah-leden om het leven gekomen tijdens de luchtaanval waarbij op vrijdag Hezbollah-leider Hassan Nasrallah werd gedood….

Lees meer

Minister Beljaarts: kabinet bereid te praten over alternatief voor btw-verhoging op kranten

Het kabinet staat open voor een heroverweging van de btw-verhoging op kranten naar 21 procent, mits de Tweede Kamer met een alternatief komt om de…

Lees meer