main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 september 2024 — 10:20

De valkuilen van kersvers NAVO-chef Mark Rutte: ‘Oppassen dat hij niet het schoothondje wordt van Harris of Trump’

Na een intermezzo van een paar maanden begint Mark Rutte morgen aan zijn nieuwe baan als NAVO-chef. “Het wordt even wennen voor Rutte, want bij de NAVO zit je in een enorm keurslijf”, zegt politiek journalist Leonard Ornstein in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Rutte ruilde dit jaar het Torentje in voor een ambtswoning in Brussel. “Dat zal even wennen worden”, denkt Ornstein, die zowel een documentaire maakte als een boek schreef over de laatste 100 dagen van Rutte als premier van Nederland.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Wat vooral moeilijk wordt voor de voormalig VVD-leider, is het opgeven van zijn vrijheid. Even op de fiets naar het werk met een appel in de hand zit er niet meer in. “Het wordt een enorme verandering in zijn leven.” Ook dat hij “in Brussel als een God en als koning wordt ontvangen, zal even wennen zijn”.

Tegenspraak

Ornstein verwacht dat Rutte op het pluche wordt gehesen in de Europese hoofdstad en dat is de oud-premier niet gewend. “Hij moet mensen in zijn omgeving hebben die hem tegenspreken en zeggen dat hij een andere koers moet volgen. Veel mensen zeggen tegen je wat je wil horen en dat lijkt mij een fenomenale uitdaging.”

Rutte verzamelt graag mensen om zich heen die hem durven tegen te spreken. Volgens Ornstein moet de oud-premier in Brussel hetzelfde doen. “Tegenspraak is in de NAVO, waar je veel jaknikkers en generaals hebt, die precies doen wat je zegt, heel belangrijk. Achter je rug vinden ze misschien weer iets heel anders.”

Machtspoliticus Rutte

Volgens Ornstein is Rutte een echte machtspoliticus. “Rutte is iemand die fenomenaal weet hoe je met macht om moet gaan en hoe je in eerste instantie een beetje gereserveerd moet doen, maar uiteindelijk je wil moet doordrijven. Dat wordt straks heel belangrijk bij de NAVO.”

Tekst gaat verder onder X:

De vraag is hoe machtig hij daadwerkelijk is als NAVO-baas ten opzichte van de aankomend president van de Verenigde Staten. Wie dat wordt, vechten Kamala Harris en Donald Trump uit op 5 november. “Hij moet oppassen dat hij niet het schoothondje wordt van Trump of Harris. Ook daar moet hij goed weten wat hij zegt en wat hij wil.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Europa en de Verenigde Staten op één lijn houden ziet Ornstein als één van de belangrijkste taken van die nieuwe NAVO-baas. Hetzelfde geldt voor de EU, waar hij ervoor moet zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan. “Dat wordt nog een lastige klus, want je hebt allerlei kikkers die uit de kruiwagen kunnen springen, zoals Orbán en Erdoğan.”

Visie en valkuilen

Uiteindelijk moet Rutte visie tentoonspreiden en de NAVO bij de hand nemen. Als premier van Nederland zei Rutte dat je ‘voor visie naar de oogarts moet’. Het is dan ook niet zijn sterkste punt, stelt Ornstein. “Visie maakt een politicus en ook een NAVO-leider kwetsbaar. Dat weet Rutte als geen ander. Maar nu moet je de weg wijzen, mensen erbij betrekken en gedachtes delen.”

Rutte moet bijvoorbeeld zeggen waar het volgens hem heen moet in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. “Je moet uiteindelijk naar vrede toe. Hoe gaat dat eruit zien? Wordt Oekraïne lid van de NAVO? Daar moet hij ideeën over hebben”, zegt Ornstein, die tegelijkertijd waarschuwt dat het een valkuil kan zijn.

En dan is er ook nog de zogenaamde tweeprocentsnorm, waar NAVO-landen zich aan moeten houden. Volgens Ornstein zitten niet alle landen daar op te wachten, gezien de toenemende inflatie. “Veel landen hebben helemaal geen zin om meer uit te geven aan defensie en dat zal de druk op Rutte alleen maar vergroten.”

Lees ook:

Rutte openhartig over liefdesleven in nieuwe docuserie: ‘Romantiek is meer dan het seksuele’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er ruimte voor verandering in financiële plannen van het kabinet?

Uit de presentatie van de Miljoenennota bleek al: veiligheid en Defensie krijgen een impuls, maar daar tegenover staan tal van sectoren die met bezuinigingen te maken krijgen. Waar zit nog ruimte voor partijen om veranderingen door te voeren?

Die vraag behandelt presentator Martijn de Greve met:

  • Henk Vermeer, de financiële man van de BBB;
  • Lex Hoogduin, voormalig directeur van de Nederlandse Bank en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Groningen;
  • Victor Pak, politiek verslaggever van EW Magazine.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Terugluisteren: Producent Reinout Oerlemans bij Rick Nieman

Te gast bij Rick Nieman:

Minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts (PVV), over kansen en bedreigingen voor het bedrijfsleven, producent Reinout Oerlemans, over entrepreneurship, zijn mediabedrijf scoort de ene na de andere tv-hit in Amerika, Brigadegeneraal Han Bouwmeester over de oplopende spanning in het Midden-Oosten en Trouw-hoofdredacteur Wendelmoet Boersema en Corine de Vries, voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren, brengen een Ode aan de Krant.

Klik hier en luister terug als podcast!

BBB: ‘Wij steunen debataanvraag over uitspraak Chris Jansen niet’

De BoerBurgerBeweging (BBB) ziet steun aan de debataanvraag van GroenLinks-PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop over de uitspraken van PVV’er Chris Jansen niet zitten. “Wij doen niet…

Lees meer

Albergen biedt op dag een onderdak aan veertig asielzoekers

Veertig mensen zijn maandag verwelkomd in het voormalige hotel in het Overijsselse Albergen, dat nu dient als asielzoekerscentrum, dat meldt een woordvoerder van het Centraal…

Lees meer

Ook privégegevens van politiemensen gelekt

Door het datalek bij de politie zijn ook privégegevens van politiemedewerkers buitgemaakt. De politie bevestigt berichtgeving hierover door NOS en zegt dat het om incidentele…

Lees meer

Jaarbeurs overvol: deel asielzoekers overgeplaatst naar Den Haag

Een groep asielzoekers die eerder in de Jaarbeurs in Utrecht verbleef, is maandag aangekomen in een leegstaand pand aan de Maanweg in Den Haag. Het…

Lees meer

Hermans: risico op gastekort na komende winter waarschijnlijk weg

Alleen wanneer het extreem koud wordt en tegelijkertijd een aanzienlijk deel van de aanvoer van gas wegvalt, kunnen komende winter nog tekorten ontstaan. In de…

Lees meer

Schatkistbewaarder Hans Vijlbrief noemt minister van Financiën kortzichtig en bijziend

Volgens schatkistbewaarder van D66 Hans Vijlbrief is minister van Financiën Eelco Heinen “kortzichtig en bijziend”. Deze uitspraak doet hij in Sven op 1. Heinen hamert…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: Is er ruimte voor verandering in financiële plannen van het kabinet?

Kabinet en Kamer debatteren deze week over de financiële plannen voor komend jaar tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen. Niet het meest sexy evenement, maar wel…

Lees meer

Leger Israël zegt meer dan 20 Hezbollah-leden te hebben gedood

Volgens het Israëlische leger (IDF) zijn meer dan twintig Hezbollah-leden om het leven gekomen tijdens de luchtaanval waarbij op vrijdag Hezbollah-leider Hassan Nasrallah werd gedood….

Lees meer

Minister Beljaarts: kabinet bereid te praten over alternatief voor btw-verhoging op kranten

Het kabinet staat open voor een heroverweging van de btw-verhoging op kranten naar 21 procent, mits de Tweede Kamer met een alternatief komt om de…

Lees meer