main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 25 september 2024 — 16:32

Laadpalen langs snelwegen verdwijnen wegens vernietigde vergunning: ‘Een blooper aan alle kanten’

De ene na de andere laadpaal langs de Nederlandse snelweg wordt uit de grond gehaald, omdat de tijdelijke vergunningen vernietigd zijn door de rechter. “Dit is een blooper aan alle kanten”, zegt Ombudsman Marianne van den Anker in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De laadpalen die nu langs de snelweg staan, mogen daar staan op basis een tijdelijke vergunning. Er wordt gewerkt aan een wet voor langdurige laadpalen, maar die laat nog even op zich wachten. In tussentijd worden de tijdelijke vergunningen vanwege een rechterlijke uitspraak vernietigd en moeten de laadpalen letterlijk uit de grond getrokken worden.

“Inmiddels zijn op bijna twintig plaatsen vergunningen vernietigd”, zegt Maarten van Gaans-Gijbels van branchekoepel Vemobin tegen De Telegraaf. Dat betekent dat op die twintig locaties dus geen laadpalen meer staan. Geven tankstations of rustplaatsen geen gehoor aan het besluit van de rechter en laten zij de laadpalen staan, volgt er een dwangsom.

Blooper

“Dit is echt een blooper aan alle kanten. Dit kan je niet bij elkaar verzinnen en prakkezeren. Dit verzin je toch niet?”, reageert Van den Anker, die zelf in een elektrische auto rijdt.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

De Ombudsman pleit ervoor dat meer mensen elektrisch moeten rijden, omdat dat beter is voor het milieu. “Dan komen er palen langs weg, maar hebben we het niet goed geregeld met vergunningen en moeten ze weg. Dat kan toch niet? Dit kan je als land niet toestaan, dat je het zo kapot organiseert vanwege allerlei regels en vergunningen.”

Lees ook:

Verkoop volledig elektrische auto’s in EU daalt flink

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Hoe blijft Nederland welvarend in de toekomst?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan om een enorme zak geld te investeren in de toekomst, anders vallen we in het niet bij het economische geweld in de VS en China.

En dichter bij huis waren daar natuurlijk koopkrachtplaatjes, mooie hoedjes en grote beloftes. Hoe ligt het land er economisch bij na Prinsjesdag?

Die vraag stelt Martijn de Greve aan:

  • Michiel Dijkman, directeur van het Utrecht Economic Board;
  • Ank Bijleveld, voorzitter van het Twente Board;
  • En Jean Dohmen, financieel journalist van het FD.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Podcast: Vervalste diamanten in omloop

Criminelen zijn gek op goud en diamanten. Een kleine hoeveelheid kan al een enorme waarde hebben, is gemakkelijk te verbergen en laat weinig sporen na.

Presentator Maaike Timmerman duikt in de schimmige wereld van fout goud en gestolen diamanten met onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel. Bij hen te gast zijn Hanco Zwaan van het Nederlands Edelsteen Laboratorium en Joost van Slobbe, directeur Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit.

Beluister de podcast hier!

Pak je regenkleding maar vast uit de kast, de herfst laat zich in volle glorie zien

Wie nog had gehoopt van een nazomer te kunnen genieten, komt bedrogen uit, voorlopig wordt het namelijk koud en behoorlijk nat.  Er zijn daarnaast zware…

Lees meer

Rabobank investeert extra miljard in middenhuurwoningen

Rabobank steekt een extra 1 miljard euro in het Woningfonds van dochterbedrijf BPD om meer woningen te kunnen bouwen. Met dit fonds willen de bank…

Lees meer

Onrust bij azc in Grave te groot, open dag afgelast

De open dag bij het asielzoekerscentrum in Grave, die komende zaterdag zou zijn, is op het laatste moment afgelast. Dat schrijft Omroep Brabant op basis…

Lees meer

Israël verwerpt voorstel voor bestand: strijd gaat verder

Israël heeft een internationaal voorstel verworpen voor een bestand van 21 dagen in het grensgebied met Libanon. “Er komt geen wapenstilstand in het noorden. We…

Lees meer

Nederlandse rol in ruimtevaart steeds marginaler door gebrek aan investeringen

De Europese ruimtevaartindustrie moet onafhankelijker worden. Daarvoor pleit ruimtevaarder André Kuipers in Sven op 1. “We beseffen dat we onze eigen boontjes moeten doppen als…

Lees meer