main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 september 2024 — 16:05

Voice-finalist Jill Helena over Ali B.: ‘Ik moest seksuele handelingen verrichten, anders kwam ik niet weg’

Zangeres Jill Helena is blij dat het OM in hoger beroep is gegaan in de zaak tegen Ali B. De oud-finalist van The Voice of Holland beschuldigt de rapper van aanranding. Samen met haar advocaat overlegt ze nog over mogelijke verdere stappen. “Maar we hebben nog niet besloten hoe we het gaan aanvliegen.”

Ali B. werd in juli veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar voor verkrachting en een poging tot verkrachting. Hij werd vrijgesproken van verkrachting van zangeres Ellen ten Damme, maar in deze zaak wel veroordeeld wegens poging tot verkrachting. De rechtbank sprak de rapper van twee aanrandingen vrij. Het OM gaat tegen alle drie de vrijspraken in beroep.

Het OM noemt in het bijzonder de zaak van Helena. De rechtbank oordeelde dat haar getuigenis betrouwbaar en geloofwaardig was, maar dat de aanranding niet bewezen kon worden. “Het OM ziet na bestudering van het vonnis aanknopingspunten om de zaak opnieuw voor te leggen in hoger beroep. Dat geldt ook voor de andere twee vrijspraken”, aldus het OM.

Luister ook de NPO Radio 1-podcast van Het Misdaadbureau over de zaak Ali B.

Aanrijding

In Goedemorgen Nederland op NPO 1 vertelt Helena openhartig over haar ervaring. “Ik kende Ali al vanaf mijn Voice-periode, in 2013 was hij mijn ‘coach’ in het programma. Tijdens de opnamen heeft hij mij versierd, waardoor wij iets kregen met elkaar. Dat heeft zo’n vier maanden geduurd.”

Op dat moment had de rapper al een vrouw. “Tijdens mijn eerste repetitie voor de liveshow, zei hij: ‘Als je niet bij mij in het team zat, had ik je meteen versierd’. Ik voelde mij daardoor speciaal. Hij was mijn coach, we verschilden niet veel in leeftijd. Zodoende werd het iets.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Na The Voice of Holland stopte de verhouding. De aanranding vond vijf jaar later plaats, in 2018. Helena: “Na de Voice ben ik doorgegaan met mijn leven. Ali en ik spraken elkaar af en toe nog, omdat ik bezig bleef met muziek en hij was geïnteresseerd. ‘Joh Jill, hoe gaat het nu?’, vroeg hij dan. Ik liet mijn liedjes vaak aan hem horen als ik wat had opgenomen. Dat was puur vriendschappelijk.”

‘Hij wilde seks’

Helena kwam B. in 2018 tegen op een feest, waar ze allebei optraden. “Ik zei tegen hem: ‘Ik heb een nieuw liedje geschreven’. Ik wil hem laten horen, maar ik ging eerder naar huis dan hij. Hij belde toen ik in de auto zat: ‘Waar rijd je nu?’ Ik zei waar ik reed, waarop hij zei: ‘Ga daar even stilstaan. Ik ben er over tien minuten.'”

Even later stonden Helena en B. samen op een parkeerplek in de buurt van Amsterdam. “Ik wilde het liedje laten luisteren en ben in zijn auto gestapt. Toen begon hij te rijden. Ik wist niet waarom, want we hoefden niet te rijden om het liedje te luisteren. Maar ik zei er niks over. Na een tijdje reed hij een bosweg in. Toen werd ik angstig, want ik kon geen kant uit.”

B. parkeerde de auto. “Hij wilde seks”, zegt Helena. “Hij heeft mij betast. Ik zei: ‘Nee, dit gaan we niet doen. Dit gaan we niet doen. Stoppen. Ik wil dit niet.’ Toen ben ik uitgestapt, om uit die situatie weg te gaan. Hij stapte ook uit en duwde mij tegen de auto. Hij bleef doorgaan en zei: ‘Niemand ziet ons hier’. Ik zei: ‘Dat maakt mij niet uit, ik wil dit niet’.”

“Het was nacht, het was donker, ik wist niet waar ik was. Ik heb mij los gewurmd en ben maar weer in de auto gaan zitten, in de hoop dat hij mij weer naar mijn auto zou brengen. Maar ik moest seksuele handelingen verrichten, anders kwam ik niet weg.”

Daarna bracht de rapper de zangeres naar haar auto. “Ik voelde mij verdoofd en vies. Ik ben naar huis gereden en heb niks tegen iemand gezegd.” Twee jaar later vertelde ze het verhaal aan haar moeder. “Zij zei: ‘Jill, doe er niks mee, je gaat het niet winnen. Het is zijn woord tegen dat van hem.'”

BOOS

Op 20 januari 2022 kwam de veelbesproken BOOS-uitzending naar buiten over misstanden bij The Voice of Holland. “Daaruit bleek dat Ali het bij heel veel vrouwen had gedaan. Ik schrok ervan. Ik had er die jaren heel veel last van. Telkens als ik hem op tv zag, werd ik verdrietig, boos en voelde ik onmacht.” Na het zijn van de BOOS-uitzending, die elf miljoen keer is bekeken, besloot Helena haar verhaal te delen.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

In juli werd B. vrijgesproken in haar zaak. De rechtbank oordeelde dat Helena’s getuigenis betrouwbaar en geloofwaardig was, maar vond onvoldoende bewijs voor aanranding. “Ik ben heel blij met de erkenning van de rechters. Ze hebben héél lang hun tijd genomen om uit te leggen dat mijn aangifte en verklaringen waar zijn.”

“Maar doordat ik twee jaar heb gewacht om het aan iemand te vertellen, zagen zij te weinig steunbewijs. Maar het OM ziet dat gelukkig anders”, zegt Helena. Het OM heeft besloten in hoger beroep te gaan. Helena en haar advocaat overwegen ook verdere stappen.

‘Ik heb hem aangekeken’

In de rechtbank deed Helena een beroep op haar spreekrecht. “Ik heb hem aangekeken in de rechtszaal. Ik heb gezegd: dit heb jij gedaan. Voor mijzelf is dat goed geweest om het een plek te kunnen geven.” B. zei in de rechtbank dat hij hoopt dat het “weer wordt zoals het was”. Helena niet. “Ik heb blij als het straks allemaal voorbij is.”

Ze kreeg een stortvloed aan negatieve berichten op social media. “Echt heel veel. Ik heb social media uiteindelijk uitgezet. Ik schrok er echt van wat mensen kunnen schrijven. Ik was een ‘vies wijf’ en ‘als Ali het niet redt, red jij het ook niet’. Maar ik heb ook heel veel heel mooie berichten gekregen, van mensen die het moedig vonden en vrouwen die al veertig jaar ergens mee rondlopen en daar nu eindelijk over durfden te praten. Ik stond versteld van het aantal vrouwen en mannen dat dit soort dingen meemaakt.”

The Script

Ondanks alles blijft Helena succesvol zingen. Onlangs werd ze via TikTok opgemerkt door de drummer van de Ierse band The Script, bekend van hits als The Man Who Can’t Be Moved en Hall of Fame. “Ik deel video’s waarin ik zing, en als ik nummers van Céline Dion post, gaan die vaak viral. De drummer stuurde me een bericht: ‘Ik geloof in jou. Ik ga kijken of we een nummer kunnen vinden.'” Een mogelijke samenwerking hangt in de lucht. “Ik voel me vereerd.”

Lees ook: 

Ook OM gaat in hoger beroep in zaak tegen rapper Ali B

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer