main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 september 2024 — 10:16

VVD-coryfee Jorritsma houdt vurig betoog tegen vierdaagse werkweek: ‘Je wilt toch carrière maken?’

Dat Achmea en AFAS een vierdaagse werkweek introduceren, kan voormalig VVD-minister Annemarie Jorritsma absoluut niet bekoren. “Ik moet er niet aan denken dat heel Nederland dit gaat doen. Dat is niet goed voor ons”, zegt zij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Dat mensen van vijf dagen werken in de week, terugschakelen naar vier dagen werken, is iets waar Jorritsma met haar verstand niet bij kan. “Zullen we eens beginnen met dat het minimaal vier dagen zouden moeten zijn?”, begint zij haar betoog. “Anders gaat de productiviteit in Nederland nóg verder naar beneden.”

‘Dat is niet goed voor ons’

Jorritsma begrijpt dat mensen met een zwaar beroep een dag minder willen werken. Maar ze waarschuwt dat sommige bedrijven het niet kunnen permitteren om medewerkers een dag minder te laten werken. “Ik moet er niet aan denken als heel Nederland zegt dat we vier dagen gaan werken. Dat is niet goed voor ons.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Uit een Engels onderzoek blijkt dat een vierdaagse werkweek de nodige voordelen met zich meebrengt. Zo ervaart 40 procent minder stress en heeft 70 procent minder burn out-klachten. “Ja het zal wel”, reageert Jorritsma. “Laten we dan allemaal vier dagen werken.”

Volgens de voormalig bewindsvrouw zijn er al “heel veel” mensen die vier dagen werken, of zelfs minder. “Het allerergste vind ik de jongelui die van de universiteit komen en meteen zeggen: ik ga geen vijf dagen werken”, uit ze haar ongenoegen. “Wat is dat?! Je wil toch carrière maken? Je wil toch bijdragen? Kom op!”

Zorgen over vrouwen

De grootste zorgen van Jorritsma gaan uit naar vrouwen. “Want het zijn vooral vrouwen die veel te weinig uren werken om überhaupt carrière te maken.” Vrouwen hebben in Nederland minder vaak een toppositie dan mannen. Dat is volgens Jorritsma een probleem. “Maar dan moet je ook werken. Sorry. Het is een keuze en dan kun je niet alles.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Jorritsma is een echte carrièrevrouw geweest en heeft 45 jaar lang fulltime gewerkt. “Dat is heftig, dat kan ik niet ontkennen.” Veel werken heeft een keerzijde. “Het betekent dat je niet alles kan. Je bent geen ideale huisvrouw, geen ideale minnares, geen ideale kok en zelfs geen ideale moeder. Het is een keuze en het is het zeer waard geweest.”

Lees ook:

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer