main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 september 2024 — 10:27

Frans Timmermans valt op in clash met Wilders: ‘Onderdanige loopjongen van de VVD’

Leider van GroenLinks-PvdA Frans Timmermans heeft PVV-leider Geert Wilders gisteren aangevallen op gebroken verkiezingsbeloften. De PVV “toont zich een onderdanige loopjongen van de VVD”, verklaarde Timmermans tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen.

Wilders is volgens Timmermans nu “de man die liever miljarden euro’s weggeeft aan grote bedrijven en buitenlandse beleggers dan dat hij het geld besteedt aan Nederlanders. Voor multinationals en buitenlandse aandeelhouders gaat de belasting omlaag, voor gewone Nederlanders gaan de btw en de zorgpremie omhoog”.

Timmermans verwijt de PVV onder meer zijn belofte te hebben gebroken als het gaat om verhoging van het minimumloon en het volwaardig houden van het ziekenhuis Zuyderland in Limburg. “In alles blijft Wilders een geradicaliseerde VVD’er.”

‘Puur VVD-beleid’

Wilders stelde tijdens het debat dat mensen teleurgesteld zijn in de partij van Timmermans, omdat ze bij hem niet terecht kunnen met hun zorgen over asiel. Timmermans reageerde fel en kaatste terug: “Zou het zo kunnen zijn dat mensen echt dachten dat u het minimumloon zou verhogen?”, was zijn retorische vraag. “Zou het ook zo kunnen zijn dat mensen in Heerlen dachten dat u echt voor het Zuyderland zou opkomen?”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Hij ging verder: “Zou het zo kunnen zijn dat u echt meende dat u een akkoord wilde over het vroegpensioen? Zou het ook zo kunnen zijn dat u het echt meende dat u het aan de onderkant beter zou doen dan wat het nu is? Zou dat ook zo kunnen zijn?”

Volgens Timmermans heeft het kabinet enkel oog voor asiel. Dan heeft “niemand door dat Wilders zijn kiezers heeft belazerd”, zei de leider van GL-PvdA, die vindt dat Wilders “puur VVD-beleid” uitvoert. “Omdat u dan van mevrouw Yeşilgöz uw zin krijgt op wat u wilt met migratie.”

‘Hij is er weer’

“Bij Frans Timmermans dacht ik: hij is er weer”, zegt politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen in Goedemorgen Nederland op NPO 1, daags na het debat. “Hij was natuurlijk de grote belofte uit Brussel. De hele verkiezingscampagne wist hij het niet waar te maken en op een gegeven moment krijg ik het gevoel dat hij er geen zin meer in had. Gisteren zag ik voor het eerst vuur en passie.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

De manier waarop Timmermans Wilders van repliek diende, was “ontzettend goed”, zegt Van Viegen. “Hij zat überhaupt goed in het debat. Zijn eigen pleidooi was goed, maar ook de interrupties die hij maakte bij Wilders en Van Vroonhoven waren goed. Voor het eerst dacht ik: Timmermans komt terug.”

Ze denkt dat Timmermans zich tijdens de zomer heeft beraad over zijn politieke ambities. “We zagen een heel andere Timmermans dan de afgelopen maanden.”

Wilders of ‘Milders’?

Wilders stond ook zijn mannetje. “Wat interessant was aan Wilders, is dat hij zich heel anders opstelde dan normaal”, zegt Van Viegen. “Normaal gesproken gaat hij er heel fel in, vrij vaak op de persoon. Gisteren was hij een staatsman die aan het uitleggen was welke moeilijke keuzes er genomen waren en dat je soms compromissen moet sluiten.”

Tijdens het debat over de regeringsverklaring, was Wilders juist fel. Zo noemde hij premier Dick Schoof “slappe hap”. Van Viegen: “Het lijkt een golfbeweging tussen Wilders en ‘Milders’, die we in die verkiezingscampagne zagen. Tijdens het debat over de regeringsverklaring in juli, was het opeens weer heel fel. En nu was het heel erg kalm. Het gaat met vlagen.”

Lees ook: 

Zwak optreden Van Vroonhoven tijdens Algemene Politieke Beschouwingen: ‘Omtzigt had haar met de grond gelijk gemaakt’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer