main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 september 2024 — 10:14

Kabinet vraagt Brussel officieel om uitzondering voor asielbeleid: ‘Maar het kan jaren duren’

Asielminister Marjolein Faber heeft de Europese Commissie naar eigen zeggen officieel gevraagd om een uitzondering op de gebruikelijke asielregels. Ze heeft de commissie laten weten dat Nederland een “migratie opt-out” wil, schrijft ze op X. “We moeten weer gaan over ons eigen asielbeleid!”

Het kabinet had al aangekondigd zo snel mogelijk om de uitzonderingspositie te zullen vragen. Om een zogenaamde opt-out voor Nederland te regelen, moet het Europees verdrag worden gewijzigd. ”Dit regel je niet à la minute. Het kan jaren duren. Een verdragswijziging is op dit moment niet voorzien. Ik ben heel benieuwd hoe het kabinet dit aanvraagt”, zegt Alexander Bakker, correspondent in Brussel voor De Telegraaf, in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De tekst gaat verder onder de X.


Hij vervolgt: ”Ik ben benieuwd naar de motivatie van het kabinet. De coalitie is namelijk ook enthousiast over het nieuwe asiel- en migratiepact, een veel strenger EU-beleid. Je hebt een ander verhaal als ze zeggen: dit pact is de laatste kans. Als dit mislukt, doen we niet meer mee.”

De tekst gaat verder onder de X.

‘Het kan wél’

Het is opvallend dat Faber deze boodschap vlak voor de Algemene Politieke Beschouwingen wereldkundig maakt. ”Het draait om timing”, zegt politiek commentator bij het AD Hans van Woest. ”Dit kabinet wil vooral uitstralen: wij gaan het proberen. We zijn het kabinet van het kan wél. We zien later wel of het daadwerkelijk lukt.”

EU-landen bedongen in het verleden soms opt-outs als de unie regels wilde stellen voor een nieuw terrein, maar het migratiebeleid is al grotendeels Europees. Voorvechters van een opt-out wijzen erop dat het Europees verdrag de komende jaren toch een keer zal moeten wijzigen, bijvoorbeeld bij de toetreding van nieuwe EU-landen.

Sceptici werpen dan weer tegen dat lidstaten waar veel asielzoekers aankomen weinig genegen zullen zijn om een daarmee minder belast land als Nederland een uitzonderingspositie te gunnen.

Lees ook:

Afzwaaiend Veiligheidsberaad-voorzitter hekelt asielmaatregel Faber: ‘Geen structurele oplossing’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer