main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 september 2024 — 11:28

Woonminister Keijzer ergert zich aan Bouwend Nederland: ‘Jongens, kom eens op’

Minister Mona Keijzer verwacht meer optimisme van Bouwend Nederland. De bewindsvrouw wil de komende jaren honderdduizenden huizen bouwen, maar Bouwend Nederland tempert de verwachtingen. Vanwege personeelstekorten zouden de doelstellingen niet haalbaar zijn. “Dan denk ik: jongens, kom eens op”, zegt Keijzer op Prinsjesdag.

Uit uitgelekte kabinetsplannen blijkt dat er vijf miljard euro extra wordt vrijgemaakt om de vastgelopen woningmarkt weer op gang te brengen. “Dat geld ga ik gebruiken om ervoor te zorgen dat dingen betaalbaar worden en dat gemeenten geholpen worden om bouwvergunningen te verlenen”, zegt Keijzer in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Net als haar voorganger, Hugo de Jonge, streeft Keijzer (BBB) naar de bouw van 100.000 woningen per jaar. “Het is wel heel hard werken. Vorig jaar zijn er 88.000 woningeenheden toegevoegd, waarvan 70.000 helemaal nieuw en 14.000 in de bestaande voorraad. Voor volgend jaar houden we rekening met een klein dipje, maar het jaar daarna en in 2026 gaat het echt veel meer worden.”

Brancheorganisatie Bouwend Nederland zegt dat het bouwen van 100.000 woningen per jaar de komende jaren niet kan, door personeelstekorten. “Dan denk ik: jongens, kom eens op. Als jullie nou al zeggen dat het niet kan, wat moet ik dan?”, reageert Keijzer fel.

“Ik neem geen genoegen met ‘het kan niet’, want daarvoor zijn de problemen gewoon te groot. Alle hens aan dek, iedere woning is er één”, zegt de bewindsvrouw, die in strijd tegen het woningtekort de regels wil versoepelen. “Zodat we bijvoorbeeld in achtertuinen kunnen bouwen en woningen makkelijker kunnen delen.”

Hospita’s

Keijzer wil ook meer hospita’s. “Dan zeggen mensen: is dat niet ouderwets? Ik zat toevallig gisteren naast een oudere meneer, die zei: ‘Ik ben alleen. Mijn vrouw is vorig jaar overleden. Ik ben op zoek naar iemand waar ik een plek mee kan delen. Maar hoe zit dat dan juridisch? Hoe zit het belastingtechnisch?’ We moeten alles in het werk stellen om woonplekken toe te voegen.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Volgens de minister hebben ongeveer 100.000 mensen een geschikte ruimte en interesse om hospita te worden. “Daarmee kan het studentenkamertekort in één klap opgelost worden”, staat in een persbericht van haar ministerie. Dat tekort ligt naar schatting rond de 60.000 kamers.

‘Dit gaat gewoon niet’

Politiek verslaggever van WNL Thomas van Groningen vindt dat Keijzer de waarschuwingen van Bouwend Nederland te gemakkelijk naast zich neerlegt. “Ze verwacht wat optimisme vanuit de sector. Ik snap dat vanuit haar positie wel, alleen: die bouwsector zegt het niet voor niets. Ze hebben de mensen en de middelen niet om aan die 100.000 woningen per jaar te voldoen. Dat gaat gewoon niet.”

Daarbij komt dat het kabinet ook voornemens is om het aantal arbeidsmigranten te beperken. “Ze zetten een rem op allerlei vormen van arbeidsmigratie en laten we nou net die mensen in bijvoorbeeld de bouw nodig hebben.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Bovendien is ook de stikstofcrisis niet opgelost. “Stikstof is niet direct gekoppeld aan woningen, maar je hebt wel wegen nodig naar die woningen toe. Om die aan te leggen, heb je stikstofruimte nodig. Nu maken ze daar wel een potje voor beschikbaar, maar het optimisme wat Keijzer wil ontstaat niet zomaar als je het leuk vertelt. Je moet het in beleid terugzien en daar krijgt zij nog wel problemen mee.”

‘BBB heeft onderhandelingen verloren’

Niet alleen de bouwplannen vormen een uitdaging voor het kabinet. Ook Femke Wiersma, minister van Landbouw en partijgenoot van Keijzer, ligt onder vuur vanwege haar mestplannen. Van Groningen: “De PVV en VVD wilden iets op migratie bereiken, BBB ook wel. Daar wordt een gok genomen door het uitroepen van een asielcrisis. Maar als je de landbouwparagraaf leest, dan zie je daar vrij weinig beleid en weinig durf in. Dan lijkt het toch alsof de BBB de onderhandelingen een beetje verloren heeft.”

Lees ook: 

Regeerakkoord gericht op korte termijn? ‘Heeft misschien met houdbaarheid van dit kabinet te maken’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer