main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 september 2024 — 11:09

Voorzitter MKB-Nederland in de clinch met vakbonden over vierdaagse werkweek en hogere lonen: ‘We hebben al een groot tekort’

MKB-voorzitter Jacco Vonhof uit kritiek op de grootste vakbonden van Nederland, FNV en CNV, die een vierdaagse werkweek en hoger loon eisen. “Je hebt al enorme tekorten op de arbeidsmarkt. Zeker als je met het migratiedossier aan de slag wil en je ook arbeidsmigratie op de korrel hebt.”

Werknemers en vakbonden leken elkaar meer gevonden te hebben sinds Vonhof voorzitter is van MKB Nederland. “Maar de manier waarop de vakbonden aan de voorkant dit kabinet hebben neergezet als een kabinet waar ze niet mee samen willen werken, vind ik lastig”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Omdat ik met de vakbonden in de polder zit. Daar geven we richting aan oplossingen voor de Kamer. Dit gesprek wordt nu lastiger.”

‘Ondernemers kunnen zo niet door’

Vonhof benadrukt dat hij er graag samen met de vakbonden uitkomt, maar “je moet wel allebei willen”. Ondernemers van midden- en kleinbedrijven geven aan gebukt te gaan onder de arbeidskrapte en financiële mogelijkheden die zij hebben. “Ze kunnen op deze manier niet door. Minder werken, de lonen verhogen, eerder stoppen en asielvermindering levert geen grotere arbeidsmarkt op.”

De MKB-voorman is blij dat het kabinet beaamt dat werken weer meer moet lonen, maar “als je het zo fundamenteel oneens bent over de toekomst van de arbeidsmarkt, moet je met elkaar in gesprek”. Vonhof heeft niet het gevoel dat daar snel verandering in komt.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Peiling

MKB-Nederland hield een peiling voor Prinsjesdag onder 4.000 ondernemers. De resultaten zijn niet optimistisch, omdat het grootste deel denkt dat kabinet-Schoof de problemen niet zal verhelpen. “De afgelopen jaren zijn we op grote dossiers niet veel opgeschoten. Ik denk dat heel veel ondernemers denken: eerst zien, dan geloven.”

De krapte op de arbeidsmarkt is slechts het op één na grootste probleem, zegt Vonhof. De toenemende regeldruk is iets waar ondernemers zich nog het meest zorgen over maken. Al is dat nu een kwestie waar positiever naar wordt gekeken. “Het kabinet wil daar echt werk van maken.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Gestegen kosten

De gestegen kosten staan op plek drie. “Met name de gestegen energiekosten, waaronder de netcongestie. In het nu is het kabinet heel hard bezig, maar hoe gaan ze nou deze grote problemen oplossen? Er moet geïnvesteerd worden, maar de investeringsagenda is niet heel duidelijk.”

De planbureaus geven aan dat de plannen van het kabinet vooral gedachtegoed op de korte termijn zijn, vertelt politiek verslaggever van WNL Thomas van Groningen. “Het zit hem ook in hoe dit kabinet tot stand gekomen is. Het is een huwelijk waar ze eigenlijk niet in wilden stappen, maar daartoe gedwongen werden. Het is meer een kwestie van nu halen wat er te halen valt.”

Lees ook:

Regeerakkoord gericht op korte termijn? ‘Heeft misschien met houdbaarheid van dit kabinet te maken’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer