main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 september 2024 — 15:07

Kabinet wil dat statushouders beter integreren: ‘Mensen moeten meedoen en onze cultuur omarmen’

Staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie en Integratie) is namens het kabinet verantwoordelijk voor het uitvoeren van de actieagenda integratie. Hij wil dat mensen beter integreren dan onder voorgaande kabinetten. “Bijvoorbeeld het nadrukkelijk meenemen van de Holocaust in de inburgering is een nieuw aspect.”

Het nieuwe kabinet vindt dat werk en taal de fundamenten van succesvolle integratie zijn. “Mensen moeten meedoen, de Nederlandse normen en waarden onderschrijven en wij zijn als kabinet heel erg blij dat wij daar nu extra de nadruk op gaan leggen”, vertelt Nobel (VVD) in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

In de inburgering komt meer aandacht voor de Holocaust. Daarnaast wil het kabinet zich sterker inzetten tegen schadelijke praktijken zoals huwelijksdwang en genitale verminking. “In zijn algemeenheid willen we dat mensen die hiernaartoe komen, begrijpen dat je hier in Nederland vrije keuzes kunt maken”, zegt Nobel.

Hij wijst op een recent voorbeeld waarin een meisje werd vermoord omdat ze had gekozen voor een Nederlandse vriend. “Misschien droeg ze make-up, misschien wilde ze uitgaan. Zulke keuzes zijn in Nederland normaal; iedereen moet zijn eigen leven kunnen leiden. Dat is iets waar we sterk de nadruk op willen leggen.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Nog te vaak staan “grote groepen” langs de kant, zegt de liberaal. “Wat dat betreft vind ik de Oekraïners een positieve groep. Daar zie je dat heel veel mensen heel snel hun draai weten te vinden, aan het werk zijn en ook de Nederlandse cultuur willen omarmen.”

‘Integreren meer dan alleen werk’

De bewindsman streeft naar een hoger taalniveau als vereiste voor het slagen van de inburgeringscursus. De onafhankelijke Commissie Meijers uit zorgen dat dit statushouders zou kunnen belemmeren in hun integratie. Nobel erkent dit deels: “Ik bezocht recent een bedrijf dat statushouders helpt aan werk in de installatiebranche. Hoewel ze nog niet goed Nederlands spreken, beheersen ze wel hun vak.”

“Tegelijkertijd”, gaat Nobel verder, “denk ik dat het belangrijk is dat je niet alleen aan het werk gaat, maar dat je ook de Nederlandse taal beheerst. Integreren is veel meer dan alleen werken. Het gaat erom dat je ook een praatje met de buren kan maken, dat je echt mee kan doen. Dat kan niet als je de taal niet beheerst.”

Geen voorrang op huurwoning

Het kabinet wil ook dat statushouders geen voorrang meer krijgen op huurwoningen. Ook dit kan de integratie vertragen, waarschuwen de Commissie Meijers en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). “Aan de ene kant snap ik dat”, zegt Nobel opnieuw.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

“Aan de andere kant: in een niet zo ver verleden ben ik wethouder woningbouw geweest. Ik zie ook hoe ingewikkeld het is om aan mensen uit te leggen dat hun kinderen moeten wachten op een woning, terwijl statushouders wel een woning krijgen. Dit is een vervelende maatregel, omdat het het verdelen van schaarsten is, maar het was oneerlijk.”

Streng asielbeleid nodig

Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) voert ondertussen wat zij omschrijft als het strengste asielbeleid ooit. Nobel ziet een nauwe verbinding tussen zijn integratieplannen en Fabers asielbeleid: “Op het moment dat er veel mensen naar Nederland komen, wordt het steeds moeilijker om hen goed te laten integreren. Een goede integratie kan alleen slagen als het migratiebeleid ook succesvol is.”

Lees ook: 

Migratie-expert noemt drie ideeën om asielinstroom in Nederland te beperken

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer