main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 september 2024 — 10:15

Wat betekent de miljoennota voor jouw portemonnee: ‘Politici spelen ingenieus spel’

Hoewel er traditiegetrouw al veel gelekt is, presenteert het kabinet morgen zijn eerste miljoenennota. Nederlanders gaan er gemiddeld 0,7 procent op vooruit, zeggen de recente koopkrachtcijfers. Hoe bereken je in welke mate de plannen invloed hebben op jouw bankrekening? FD-journalist Anna Dijkman adviseert om rustig te blijven en af te wachten.

”Koopkrachtcijfers zeggen eigenlijk niet zoveel”, zegt Dijkman in Goedemorgen Nederland op NPO 1. ”Het betekent niet dat we er allemaal 0,7 procent op voortuitgaan. Het is een mediaan. Dat betekent dat de helft van de huishoudens erboven zit en de andere helft eronder.”

Bij het bepalen van de koopkrachtcijfers worden verschillende aspecten meegewogen. Het is een deel beleid, bijvoorbeeld een hoger kindgebonden budget, maar ook gewoon loonontwikkeling, aldus de FD-journalist. ”We hebben te maken met hogere lonen. Dat is nog een beetje een inhaalslag na de enorme inflatie die we hebben gehad.”

Tientje duurder

Hoe bepaal je wat interessant is voor jou? ”Dat is moeilijk te zeggen. Er komt lastenverlichting aan voor de mkb, huishoudens met een kleine portemonnee die moeite hebben met de energierekening krijgen hulp, maar de zorgverzekering wordt waarschijnlijk een tientje duurder. Er wordt aan allerlei knoppen gedraaid.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Dijkman adviseert dan ook rustig af te wachten. ”Het is lastig om de hele miljoenennota door te gaan. Vaak zitten er ook dingen in verstopt, die ook wij als journalisten pas veel later ontdekken. Het is een ingenieus spel van politici.”

Veiligheid heeft een prijs

Bekend is dat het kabinet fors gaat investeren in Defensie. ”We denken daar nu anders over. We beseffen dat onze veiligheid een prijs heeft. Dat is heel anders geweest. Ongeveer tien jaar geleden was er 8 miljard begroot voor Defensie. In de komende jaren gaat het oplopen tot 24 miljard”, weet de journalist.

Een financiële injectie lost niet alles direct op, benadrukt Dijkman. ”Je ziet onderuitputting. Bij Defensie kunnen ze het geld niet kwijt, bijvoorbeeld omdat er te weinig mensen zijn.”

Lees ook:

Waarom jij meer kwijt bent aan abonnementen dan je doorhebt

 

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer