main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 september 2024 — 12:18

Donald Trump vecht ook tegen zichzelf: ‘Antwoorden zijn vaak onsamenhangend’

Terwijl Donald Trump in juni vraagtekens plaatste bij het mentale welzijn van zijn rivaal Joe Biden, moet de Republikein vannacht plots zelf bewijzen dat hij nog scherp genoeg is. Dan kruist Trump voor het eerst de degens met Kamala Harris, in aanloop naar de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. “De verhalen van Trump zijn vaak onsamenhangend”, zegt Amerikakenner Diederik Brink.

Het debat in Philadelphia begint om 03.00 uur Nederlandse tijd in de nacht van dinsdag op woensdag en duurt anderhalf uur. Voor zowel Trump als Harris staat veel op het spel. De twee zijn minder dan twee maanden voor de verkiezingen verwikkeld in een nek-aan-nekrace in belangrijke swing states, staten die niet duidelijk politiek gekleurd zijn.

“Debatten hebben vaak nauwelijks impact op de peilingen, maar dit keer is het anders”, zegt Brink in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het vorige debat, in juni, toen Biden door het ijs zakte, heeft enorm veel impact gehad. Het spektakelstuk van de vorige keer kan je nu misschien weer verwachten. En met de huidige situatie in de swing states, kan zelfs de kleinste impact in de peilingen grote gevolgen hebben voor de uitslag.”

Abortus

Harris (59) heeft een voordeel ten opzichte van Trump: haar relatieve onbekendheid bij het brede publiek, vertelt Brink. “Uit onderzoek blijkt dat kiezers helemaal niet zaten te wachten op opnieuw een strijd tussen Trump en Biden. De eerste partij die een nieuwe kandidaat naar voren zou schuiven, kon een bonus verwachten. Bovendien krijgt ze de kans om haar ideeën en stijl te introduceren. Wat dat betreft is ze nog een ongeschreven blad.”

Harris, die voor het debat dagenlang heeft geoefend in een hotel in Pittsburgh, voert stevig campagne voor pro-abortus-wetgeving. Een thema waar de Democraten al decennialang kiezers mee proberen te winnen, maar volgens Brink slaat het nu pas aan. “We zien zelfs dat in conservatieve staten de meerderheid van met name vrouwen zeggen: dit is iets wat we moeten oppakken.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Trump zorgde er als president juist voor dat het federale recht op abortus werd afgeschaft, wat door zijn kiezers als grote overwinning werd beschouwd. “Dat is waarom sociaalconservatieven door alle stormen heen zo loyaal aan hem blijven”, zegt Brink. Maar inmiddels is het ook een struikelblok geworden. “Twee derde van de Amerikanen zit hier niet op te wachten.”

Trump moet bewijzen dat hij stabiel is

Trump (78) heeft in de afgelopen jaren meerdere verkiezingsdebatten gevoerd, waarvan het meest recente in juni tegen Joe Biden. Tijdens dat debat kwam Biden nauwelijks uit zijn woorden en trok zich later terug als presidentskandidaat. Trump zette hem hard neer als iemand die de mentale scherpte miste om nog een termijn te dienen, maar nu keert die kritiek als een boemerang terug.

“Harris heeft soms moeite om uit details weg te blijven, Trump heeft moeite om uit te leggen hoe hij iets wil oplossen”, zegt Brink. Onlangs werd Trump bijvoorbeeld gevraagd naar zijn plannen om kinderopvang betaalbaar te maken. Hoewel hij lang aan het woord was, kwam er geen duidelijk antwoord. “Zijn verhalen zijn vaak onsamenhangend en vaag.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Brink: “Tijdens het vorige debat, toen Biden het zo moeilijk had, zei Trump dat het legitiem was om het te hebben over de mentale capaciteit en cognitieve functies van oude mannen die president willen worden. Nu is Biden weg, maar de vraag blijft staan. Lukt het Trump om zijn eigen vraag te beantwoorden?”

Trump nog altijd populair

Toch is het moeilijk te ontkennen dat Trump nog steeds enorm populair is bij zijn achterban. “Hij weet precies de juiste toon te raken bij een groot deel van de kiezers,” erkent Brink. “Hij heeft als president ook geleverd voor zijn achterban, waardoor ze hem trouw blijven. Hij heeft een ijzeren greep op zijn kiezers, maar hij moet ook de strijd aangaan om twijfelaars binnen te halen. Daar gaat de strijd nu over.”

Lees ook: 

Nek-aan-nekrace tussen Harris en Trump: op deze onderdelen scoren zij het beste 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Kijk de laatste aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer