Donald Trump vecht ook tegen zichzelf: ‘Antwoorden zijn vaak onsamenhangend’
Terwijl Donald Trump in juni vraagtekens plaatste bij het mentale welzijn van zijn rivaal Joe Biden, moet de Republikein vannacht plots zelf bewijzen dat hij nog scherp genoeg is. Dan kruist Trump voor het eerst de degens met Kamala Harris, in aanloop naar de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. “De verhalen van Trump zijn vaak onsamenhangend”, zegt Amerikakenner Diederik Brink.
Het debat in Philadelphia begint om 03.00 uur Nederlandse tijd in de nacht van dinsdag op woensdag en duurt anderhalf uur. Voor zowel Trump als Harris staat veel op het spel. De twee zijn minder dan twee maanden voor de verkiezingen verwikkeld in een nek-aan-nekrace in belangrijke swing states, staten die niet duidelijk politiek gekleurd zijn.
“Debatten hebben vaak nauwelijks impact op de peilingen, maar dit keer is het anders”, zegt Brink in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het vorige debat, in juni, toen Biden door het ijs zakte, heeft enorm veel impact gehad. Het spektakelstuk van de vorige keer kan je nu misschien weer verwachten. En met de huidige situatie in de swing states, kan zelfs de kleinste impact in de peilingen grote gevolgen hebben voor de uitslag.”
Abortus
Harris (59) heeft een voordeel ten opzichte van Trump: haar relatieve onbekendheid bij het brede publiek, vertelt Brink. “Uit onderzoek blijkt dat kiezers helemaal niet zaten te wachten op opnieuw een strijd tussen Trump en Biden. De eerste partij die een nieuwe kandidaat naar voren zou schuiven, kon een bonus verwachten. Bovendien krijgt ze de kans om haar ideeën en stijl te introduceren. Wat dat betreft is ze nog een ongeschreven blad.”
Harris, die voor het debat dagenlang heeft geoefend in een hotel in Pittsburgh, voert stevig campagne voor pro-abortus-wetgeving. Een thema waar de Democraten al decennialang kiezers mee proberen te winnen, maar volgens Brink slaat het nu pas aan. “We zien zelfs dat in conservatieve staten de meerderheid van met name vrouwen zeggen: dit is iets wat we moeten oppakken.”
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Trump zorgde er als president juist voor dat het federale recht op abortus werd afgeschaft, wat door zijn kiezers als grote overwinning werd beschouwd. “Dat is waarom sociaalconservatieven door alle stormen heen zo loyaal aan hem blijven”, zegt Brink. Maar inmiddels is het ook een struikelblok geworden. “Twee derde van de Amerikanen zit hier niet op te wachten.”
Trump moet bewijzen dat hij stabiel is
Trump (78) heeft in de afgelopen jaren meerdere verkiezingsdebatten gevoerd, waarvan het meest recente in juni tegen Joe Biden. Tijdens dat debat kwam Biden nauwelijks uit zijn woorden en trok zich later terug als presidentskandidaat. Trump zette hem hard neer als iemand die de mentale scherpte miste om nog een termijn te dienen, maar nu keert die kritiek als een boemerang terug.
“Harris heeft soms moeite om uit details weg te blijven, Trump heeft moeite om uit te leggen hoe hij iets wil oplossen”, zegt Brink. Onlangs werd Trump bijvoorbeeld gevraagd naar zijn plannen om kinderopvang betaalbaar te maken. Hoewel hij lang aan het woord was, kwam er geen duidelijk antwoord. “Zijn verhalen zijn vaak onsamenhangend en vaag.”
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Brink: “Tijdens het vorige debat, toen Biden het zo moeilijk had, zei Trump dat het legitiem was om het te hebben over de mentale capaciteit en cognitieve functies van oude mannen die president willen worden. Nu is Biden weg, maar de vraag blijft staan. Lukt het Trump om zijn eigen vraag te beantwoorden?”
Trump nog altijd populair
Toch is het moeilijk te ontkennen dat Trump nog steeds enorm populair is bij zijn achterban. “Hij weet precies de juiste toon te raken bij een groot deel van de kiezers,” erkent Brink. “Hij heeft als president ook geleverd voor zijn achterban, waardoor ze hem trouw blijven. Hij heeft een ijzeren greep op zijn kiezers, maar hij moet ook de strijd aangaan om twijfelaars binnen te halen. Daar gaat de strijd nu over.”
Lees ook:
Nek-aan-nekrace tussen Harris en Trump: op deze onderdelen scoren zij het beste
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
Femicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meerMicrodosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meerDe inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meerWeeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…
Lees meerGeweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meer