main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 6 september 2024 — 11:10

Coffeeshopeigenaren hekelen wankel wietbeleid van overheid: ‘Gedwongen zakendoen met georganiseerde misdaad’

Een lekker jointje smoken, het past bij het imago – of beter gezegd het stereotype – van Nederland. In vrijwel elke grote stad weten de mensen hun weg naar de coffeeshop wel te vinden. Veel van die coffeeshops genieten een gedoogbeleid, maar hekelen tegelijkertijd het overheidsbeleid omtrent hun branche. Het levert de shops behoorlijk wat problemen op. “Er zijn zoveel onduidelijkheden”, uit coffeeshopeigenaar Henry Dekker zijn ergernis in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Henry Dekker verkoopt al meer dan 40 jaar wiet vanuit zijn coffeeshop in Amsterdam. Hij behoorde met zijn zaak tot de eerste golf aan coffeeshops in de hoofdstad. “In de jaren ’80 was er geen coffeeshopbeleid. Je kon elke cafetaria omtoveren tot een coffeeshop. Er was geen overheid of iemand die langskwam. Ze vonden het allemaal wel best”, schetst hij het beeld van hoe het er vroeger aan toe ging.

‘Risico voor mijzelf en mijn medewerkers’

Tegenwoordig gaat het anders. Tot op zekere hoogte heerst er nog steeds een gedoogbeleid, maar dat zorgt bij Dekker voor de nodige verwarring. “Aan de ene kant krijg je van de burgemeester een vergunning om cannabis te verkopen. Aan de andere kant zijn er zoveel onduidelijkheden. Het aanvullen, inkopen. Het is allemaal verboden.”

Het dwingt Dekker tot het aangaan van louche deals om aan wiet te komen, wat hij dan weer legaal verkoopt.. Denk aan afspraken met leveranciers op geheime locaties, de wiet overladen naar een ander voertuig, een deel opslaan op een geheime locatie en een deel naar de voorraad in de winkel brengen. “Het zijn een heleboel handelingen die op elk moment risico’s vormen. Voor de organisatie, voor mijzelf en voor mijn medewerkers.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Daarnaast is de regelgeving zo, dat Dekker maximaal 500 gram wiet in zijn coffeeshop mag hebben liggen. “Het betekent dat er steeds mensen onderweg zijn met voorraden die ze eigenlijk niet mogen hebben. Je mag alleen die 500 gram in de coffeeshop hebben en niet op straat.”

‘Logistieke nachtmerrie’

Yari Dekker helpt zijn vader in de winkel en erkent de problemen van de smalle voorraad en de gevolgen ervan. “We hebben vijftig producten op de kaart staan. Die producten kun je niet inkopen met één of tien gram per keer. Als je het op de illegale markt inkoopt, gaat het in de regel minimaal per kilo. Die kilo wordt dan ergens anders in het geheim illegaal opgeslagen. Dat wordt weer omgepakt naar kleinere pakjes. Het is een logistieke nachtmerrie.”

Met de uitleg van zijn zoon erbij, haalt Henry Dekker nogmaals uit naar het wietbeleid van de overheid. “De overheid ziet in de legale kweek dat de hele bevoorrading het probleem is. Daar laten ze wel een week voorraad toe. Ik vind het na veertig jaar een schande dat dit in ons Nederlands rechtssysteem mogelijk is.”

Cannabis legaliseren?

Advocaat Maurice Veldman heeft al veel coffeeshophouders bijgestaan. Ook hij trekt het overheidsbeleid in twijfel. “Het is zo scheef, omdat de overheid al meer dan veertig jaar coffeeshophouders met vergunningen wiet laat verkopen.. Aan de andere kant maken ze het onmogelijk om wiet in te kopen. Daardoor worden ze gedwongen zaken te doen met de georganiseerde misdaad.” Voor Veldman komt het erop neer, dat via deze weg de georganiseerde misdaad “permanent gefaciliteerd wordt”.

Meer van Stand van Nederland: Generatie Next, zien? Dat kan op NPO Start.

In de ogen van de advocaat is het legaliseren van cannabis de enige manier om dit probleem op te lossen. “Als je al zo lang vergunningen uitdeelt om het te verkopen, is er maar één mogelijkheid: alles legaliseren. Ook de teelt én de aanvoer naar de achterdeur.”

Veldman krijgt bijval van een hoop mensen op straat. “Het zorgt voor minder problemen” of “het kan beter in het legale circuit verspreid worden dan het illegale circuit” voeren zij op als reden om cannabis te legaliseren. Ook uit een rondvraag van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat maar liefst 64 procent van de ondervraagden voorstander is van het legaliseren van cannabis.

Is het legaliseren echt de oplossing en gaat de wietproef waar het overheid momenteel mee speelt soelaas bieden voor alle problemen? Dat zie je vrijdagavond om 23.10 in Stand van Nederland: Generatie Next, op NPO 2.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer