main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 3 september 2024 — 11:42

Voormalig PvdA-partijleider Spekman: links moet ‘absoluut scherper’ op arbeidsmigratie

Voormalig PvdA-partijleider Hans Spekman is het er “hartgrondig mee eens” dat minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) malafide uitzendbureaus aan banden wil leggen. Spekman vindt ook dat de linkse politiek hier “absoluut scherper op moet zitten”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De Arbeidsinspectie luidde na onderzoek de noodklok. Meerdere uitzendbureaus hebben een buitengewoon hoog percentage voor ontslag op staande voet. Daarnaast blijkt uit onderzoek van Somo (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen) dat in de vleessector de nodige misstanden bestaan rondom arbeidsmigranten.

‘Iedereen heeft recht op bestaan’

Het zetten Van Hijum aan tot het schrijven van een brief aan de Tweede Kamer: “Er moet nu echt voortgang worden gemaakt. Deze misstanden duren al te lang voort”, zet de minister op papier. Hij haalde ook een voorbeeld aan van een arbeidsmigrant, die op staande voet ontslagen werd en 48 uur later zijn woning moest verlaten en dakloos werd.

De bewindsman ziet ook problemen ontstaan in de wijken, waar arbeidsmigranten in een klein appartement bij elkaar worden gestopt. “Als bedrijf moet je mensen fatsoenlijk behandelen en de problemen niet afschuiven op de samenleving. Iedereen heeft recht op een zeker bestaan, ook arbeidsmigranten.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

‘Hartsgrondig mee eens’

Van Hijum wil paal aan perk stellen aan de misstanden rondom deze malafide uitzendbureaus. Hij onderzoekt zelfs de mogelijkheid voor een algeheel verbod op uitzendkrachten in bepaalde sectoren. Het klinkt als muziek in de oren van Spekman. “Ik ben het er hartsgrondig mee eens. Ik ben er heel blij mee.”

Het onderwerp gaat Spekman aan het hart. Hij werkt als vrijwilliger bij een organisatie die opkomt tegen moderne slavernij, waar hij vaak te horen krijgt over allerlei uitbuitingssituaties. Dezelfde verhalen hoort hij bij het Jeugdeducatiefonds, waar hij de directeur van is. “Ik kom op scholen waar veel kinderen zitten van Bulgaarse en Poolse komaf. De uitbuitingssituaties waarmee zij geconfronteerd worden, zijn afschuwelijk.”

Het voormalig Tweede Kamerlid vertelt dat dit ook “zijn repercussies heeft op de wijken, het leven en op mensen die hier gewoon geboren en getogen zijn”.

Taak voor links

Spekman vindt dat links dit thema “absoluut” beter moet aanpakken. Hij erkent dat arbeidsmigratie een moeilijk thema is voor de linkse politiek, maar dat betekent niet dat je het uit de weg moet gaan, zegt de PvdA’er. “Het moet scherper op dit thema.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

De oud-partijleider ziet veel “reële angsten” bij mensen. Zoals het gevoel van: ben ik wel veilig? Dat ziet hij ook terug in arbeidsmigratie. “Dat vernietigt hele woonwijken in ons land. Ik zie uitbuitingsconstructies ontstaan, de onderverhuur en de illegaliteit.”

Economie

Spekman vindt het ook van belang om beter te kijken naar wat voor economie wij als Nederland willen. “Want als die slachterijen alleen maar draaien op uitbuitingsconstructies, heeft het dan wel een plek? Dan kom je gelijk in de gevoeligheid van de politiek terecht. Want de ene partij wil er niks van weten. Dat gesprek moet je met elkaar hebben, want zo kan het niet doorgaan.”

Lees ook:

Politici laten burgers ‘stikken’ vindt merendeel van de Nederlanders

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer