main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 3 september 2024 — 10:40

Politici laten burgers ‘stikken’ vindt merendeel van de Nederlanders

Een meerderheid van de Nederlanders voelt zich niet gehoord door de politiek. Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Dat geldt vooral voor mensen met lagere inkomens, jongeren, mensen met een beperking en mensen die buiten de Randstad, constateert het SCP.

De lange formatie en het openlijke geruzie dit voorjaar liet het vertrouwen nog verder dalen. Centrale woorden uit het rapport zijn ‘puinhoop’, ‘chaos’ en ‘zooitje’. Mensen gebruiken die woorden zowel om de stand van de formatie te typeren, als voor de samenwerking tussen politieke partijen en voor het gebrek aan daadkracht.

CDA-leider Henri Bontenbal ontkent niet dat er kloof kan zijn tussen politici en burgers. “Het kan bijna een soort beroepsdeformatie worden om niet meer open te staan voor de verhalen die je kunnen raken”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Tekst gaat verder onder de X.

Gelatenheid

Oud-PvdA Kamerlid Hans Spekman vertaalt het dalende vertrouwen in ‘gelatenheid’. “Mensen zijn gelaten. Ze voelen zich niet gezien of gehoord. Waarom zou je dan  nog je stem laten horen?”, vraagt Spekman zich af.

Ook vinden Nederlanders dat er in Den Haag maar weinig wordt bereikt. Burgers verwachten met name oplossingen rondom de thema’s immigratie, klimaat, de hoge kosten van het levensonderhoud en het tekort aan woningen. Spekman maakt zich daar zorgen over. “Je ziet al opstandigheid en een verlangen naar de eigen bubbel, dat is veilig. Mensen keren steeds meer in zichzelf en dan raakt ook het algemeen belang uitzicht.” En met name dat laatste kan een gevaar betekenen voor de democratie, aldus Spekman.

Bontenbal deelt die zorgen. Maar, zegt hij: “In Nederland is het vertrouwen in de democratie en politiek nog relatief hoog in vergelijking met de landen om ons heen. In Italië bijvoorbeeld is het heel erg laag.”

Oplossingen

Er worden door de onderzoekers ook oplossingen aangedragen tegen het dalende vertrouwen. Zo zouden politici meer het land in moeten gaan. Ook partijbijeenkomsten en inspraak zouden bijdragen aan meer vertrouwen. Bovendien zou duidelijker moeten blijken dat politici hebben moeten ’wikken en wegen’ om tot een besluit te komen.

Lees meer:

Kritiek op huilende en schreeuwende Pieter Omtzigt: ‘Het is onprofessioneel’

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer