main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 september 2024 — 10:46

Expatregeling blijft grotendeels intact, Yeşilgöz (VVD) blij: ‘Wij zeiden: blijf daar nou vanaf’

VVD-leider Dilan Yeşilgöz is blij dat de expatregeling grotendeels in stand blijft. “Wij waren de enige in de Kamer die zei: blijf daar nou vanaf, want kijk wat het effect is en wat het betekent voor onze economie”, zegt Yeşilgöz in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De regeling waardoor expats de eerste jaren over 30 procent van hun loon geen belasting betalen is volgens innovatieve bedrijven absoluut noodzakelijk. Maar sommige partijen, waaronder coalitiepartij NSC, hebben veel kritiek op de regeling. Die zou dan ook flink worden afgebouwd: in stappen naar 10 procent.

Uit gelekte stukken voor Prinsjesdag blijkt dat deze versobering grotendeels van tafel is: het belastingvrije percentage daalt slechts naar 27 procent. Dit is goed nieuws voor bedrijven met veel buitenlandse werknemers, zoals de Brabantse techgigant ASML, dat eerder aan de bel trok. Yeşilgöz is ook opgelucht: “Dit zijn belangrijke elementen om ervoor te kunnen zorgen dat bedrijven kunnen blijven groeien.”

Yeşilgöz benadrukt dat de miljoenennota ruimte moet bieden voor “groei, de middenklasse, en meer geld in de portemonnee. Ik ga ervan uit dat het kabinet hiermee bezig is, maar hoe precies, dat moeten we nog afwachten.” Daarom wil ze nog niet zeggen dat ze tevreden is met de miljoenennota.

Krapper bij kas

Volgens journalist van Het Financieele Dagblad Jean Dohmen heeft kabinet-Schoof minder te besteden dan voorgaande kabinetten. Door toenemende uitgaven verwacht het Centraal Planbureau dat het overheidstekort dit jaar oploopt tot 2,2 procent. Dat is nog altijd ver onder de EU-norm van maximaal 3 procent, maar Dohmen waarschuwt: “Daar komen we wel dicht in de buurt.”

“De vraag is of dit kabinet zich niet rijk rekent. Ze houden rekening met een meevaller op bijvoorbeeld asiel. Mijn docent bestuursrecht zei altijd: voor het bouwen van een luchtkasteel heb je geen bouwvergunning nodig. Dit is een luchtkasteel dat in de begroting is ingebouwd, waarvan je moet afwachten of het niet toch een tegenvaller blijkt te zijn.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Dohmen wil het beleid nog niet onverstandig noemen, maar waarschuwt: “Beter één kunstgebit in je mond dan tien op het nachtkastje.”

Bezuinigingen?

Yeşilgöz erkent dat in het hoofdlijnenakkoord “een aantal aannames staan die straks waarheid moeten blijken. En daarom hebben wij in het akkoord laten opnemen dat als het allemaal niet zo uitpakt, er toch bezuinigd moet worden.”

Dohmen, naast haar op de bank: “Het kan negatief uitpakken. Je ziet dat een aantal prettige maatregelen nu eigenlijk in de komende tijd uitgeserveerd worden. Maar het slechte nieuws kan verderop in de periode komen. Een oud adagium is: eerst het zuur, dan het zoet. Dit kabinet lijkt te kiezen voor eerst het zoet en dan het zuur. De vraag is of je wel aan het zuur toekomt of dat dit kabinet dat parkeert voor de volgende ploeg.”

Volgens Yeşilgöz houdt de VVD streng toezicht. “Het is wel vaker zo dat een kabinet dat er net zit, eerst dingen wil uitvoeren waar je heel blij mee bent. Maar wij als VVD zitten er met het idee dat we de vier jaar uit gaan zingen en willen ervoor zorgen dat we alles op een goede manier gaan regelen.”

Lees ook: 

Tijdens de bewogen begrotingsnacht heeft VVD-leider Yeşilgöz niet geschreeuwd of gehuild: ‘Dat doe ik niet snel’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer