main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
30 augustus 2024 — 15:03

Kabinet wil met werkgevers en bonden onderhandelen over vroegpensioen

Het kabinet is van plan om met de werkgevers en vakbonden te onderhandelen over een structurele regeling waardoor mensen met een zwaar beroep eerder met pensioen kunnen. De uitnodigingen daarvoor gaan binnenkort de deur uit. Dat zei verantwoordelijk minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) na afloop van de ministerraad.

Van Hijum heeft naar eigen zeggen “mandaat” gekregen voor deze onderhandelingen, maar wil niet zeggen welke financiële ruimte hij daarbij heeft meegekregen. Dat laatste is van belang omdat het om een belastingvrijstelling gaat, en ook omdat de overheid zelf een belangrijke werkgever is.

Vakbonden voeren druk op

Verschillende vakbonden voeren de laatste tijd de druk op om snel tot een nieuwe vroegpensioenregeling te komen voor mensen met een zwaar beroep. Eind vorig jaar liepen de bonden weg van het overleg hierover met werkgeversorganisaties. Sindsdien is er via het ministerie van Sociale Zaken wel contact over een nieuwe regeling, maar zijn de echte onderhandelingen nog niet begonnen.

Een zwaarwerkregeling was onderdeel van de onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel. Er is een tijdelijke regeling, maar die loopt eind 2025 af. Bonden kijken voor een structurele regeling vooral naar het kabinet. Niet alleen is de overheid een grote werkgever, maar de zwaarwerkregeling regelt een belastingvrijstelling over de uitkering voor vervroegd pensioen.

Streep door Klassieker

Politiebonden die zich hebben verenigd in het Landelijk Actiecentrum Politieacties (LAC) kondigden deze week aan om te staken tijdens de wedstrijd Feyenoord – Ajax, komende zondag. Daarop zette burgemeester Aboutaleb een streep door de Klassieker.

FNV laat weten dat de geplande acties van FNV pas van de baan zijn als aan de eisen van de vakbond voor het vroegpensioen tegemoet wordt gekomen. Dat zegt vakbondsbestuurder Piet Rietman. FNV wil eerst van het kabinet horen dat ze ingaan op de eisen van de vakbond en komt dan naar de onderhandelingstafel, laat Rietman weten.

Lees ook:

Politiebonden voeren weer actie voor vroegpensioen rondom voetbalwedstrijden

Door: Steve Oosterkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer