main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
30 augustus 2024 — 14:00

Schiphol rekent op ‘forse’ stijging havengeld en duurdere tickets

Schiphol denkt de gebruikskosten van de luchthaven voor maatschappijen de komende drie jaar “fors” te moeten verhogen. De gesprekken over deze havengelden lopen nog met de luchtvaartmaatschappijen, dus financieel directeur Robert Carsouw wil geen percentage noemen. “Maar het is geen geheim dat de tariefstijging fors zal zijn.” Het is waarschijnlijk dat maatschappijen dit zullen doorberekenen in de prijzen van vliegtickets.

Schiphol heeft meer geld nodig om het recordbedrag aan investeringen tot 2029 te kunnen bekostigen. De luchthaven wil ook de eigen commerciële prestaties bij bijvoorbeeld het uitbaten van winkels opschroeven door het aanbod te vernieuwen. Ook zijn nieuwe leningen nodig, maar hiervoor moeten eerst de eigen inkomsten omhoog.

Volgens Carsouw betaalt een passagier in de ticketprijs van maatschappijen nu 45 euro om vanaf Schiphol te mogen vertrekken. 35 euro gaat daarbij op aan de kosten van onder meer personeel en 10 euro aan de infrastructuur, waarin de komende jaren fors wordt geïnvesteerd. “Die 10 euro zal dus meer worden, maar dat gaat geen 100 euro worden”, zegt de financieel directeur op een persconferentie.

Meer winst

Schiphol boekte over de eerste helft van dit jaar met 224 miljoen euro veel meer winst dan de 15 miljoen van vorig jaar. Carsouw: “Het is goed nieuws dat het weer beter gaat, maar het is nog veel te weinig om voor de investeringen te kunnen opdraaien. Als we naar de kosten van investeringen kijken, komen we 188 miljoen euro in de min uit. Zoveel leger is de bankrekening dus eigenlijk geworden.”

Daarom ziet de luchthaven zich genoodzaakt de luchtvaartmaatschappijen weer om meer geld te vragen. Eerder leidde dit tot een rechtszaak omdat zij de tariefverhoging te fors vonden, maar de rechter koos de kant van Schiphol. De havengelden worden de komende maanden vastgesteld. Volgens luchtvaartmaatschappijen is er gesproken over een verhoging van 50 procent.

Lees ook: 

Schiphol doet ‘grootste investering ooit’ voor meer tevredenheid passagiers

Door: remco

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer